- Det er like greit at guttene ikke er her. De tar så mye plass og de tuller så mye, sier Marianne Torp (10). Klubben er et tilbud for alle jenter ved skolen skolen som vil lære mer om mangfoldigheten i matematikken. Klubben skal inspirere jentene i faget og kanskje motivere dem til å velge realfagstudier seinere i livet. Skolen har også fått tak i om lag 20 kvinnelige mentorer fra forskning og næringsliv som viser jentene hvordan de jobber. Under klubbmøtet i går kveld fikk de besøk av den ene mentoren, Eirin Ryeng, trafikkforsker ved NTNU. Foran en musestille forsamling på femten jenter snakket hun om trafikkdød, reisevaner og nullvisjon. Dessuten danset de jenka.

- Gjennom dansen, lærer jentene takt, telling og symmetri. Læreren kan senere i en matematikktime bruke jenkaen til å lære eleven algebra eller løse en ligning. Klubben er også en måte å få jentene til å fronte matteaktiviteter og føle seg flinke i mattetimene. Ofte har jenter for dårlig selvtillit i dette faget og derfor har vi fått tak i flere kvinnelige mentorer som kan fungere som rollemodeller, sier lærer Gerd Bones,som er ansvarlig for matteklubben på skolen. Tidligere har jentene også vært i Pirbadet der de blant annet beregnet tiden ved vannrutsjebanen og gjettet hvor mange liter det var i bassenget. På siste klubbmøte tok de med seg alle kjæledyrene sine. De målte og veide katter og hamstere, mens mentor og dyrlege Titti Mjaaland Skår presenterte veterinæryrket. Neste gang får de besøk av daglig leder i Cubus som forteller om butikkjobben og der de skal lage moteoppvisning på catwalk. Tiåringene Marianne Torp, Åsbjørg Ryeng, Guro Ørndal Nilsen og Nora Birghitte Stang i femteklasse har vært på alle klubbmøtene hittil i år.

- Matte er artig. Pappa synes i hvert fall det er kjempeartig å hjelpe meg med leksene, problemet er bare at alt blir så innviklet når han skal forklare meg. Så da er det bra med en slik klubb, sier Nora.

Matteklubben er et resultat av Operasjon Minerva som ble startet i Norge i 1998. Ingvill M. Holden leder Minerva-prosjektet i Midt-Norge og var med på å starte matteklubben på Eberg for fem år siden. Hun er fornøyd med at skolen fortsatt driver prosjektet.

KARI HOVDE