Væktarstua har lenge vært et kjent navn og begrep for folk i Midt-Norge. Nå kan den nye lavvoen bli det samme. Ikke bare er nyvinningen større og bedre enn forgjengeren. Den er så spesiell i sitt slag at Innovasjon Norge ga støtte til millionprosjektet.

- Vi har i alle fall ikke sett maken, og det gjaldt tydeligvis flere av dem vi henvendte oss til for å få lavvoen bygget, sier Væktarstua-eierne Helge Kvithammer og Anders Ulseth og legger til:

- Det var rett og slett vanskelig å få jobben gjort fordi bygget var så spesielt. Heldigvis fikk vi den utflyttede tydalingen Odd Roar Græsli til å ta jobben.

8 tonn og 9 meter høy

Det spesielle med den nye lavvoen – den har plass til ca 140 personer og rundt halvparten så mange til bords, er konstruksjonen: Fra bakken er det støpt en 120 cm høy vegg. På denne er de åtte kakestykk-formede vegg-/tak-delene plassert. Ett tonn veier hvert av stykkene. Å få alt på plass var både et tidkrevende (fem-seks uker) og ganske vanskelig arbeid. Ni meter ruver lavvoen i været, og prisen ble til slutt på halvannen million kroner.

- Vårt opprinnelige prosjekt sprakk, med vitende og vilje, fordi vi raskt fant ut at når vi skulle gjøre dette, måtte det bli skikkelig og funksjonelt for flest mulig – for eksempel egnet for all slags fottøy. Det førte til at vi la varme i gulvet og en type skifer som både tåler skisko og søl, for å si det slik, forteller Ulseth.

- Og med det nye ventilasjonsanlegget i tillegg til den rette, isolerte veggen på nederste del av bygget har vi sikret både bedre utnyttelse av arealet, ganske lik varme på gjestenes både for- og bakside og en lavvo uten røykproblemer, sier Kvithammer.

Pakkeløsninger for lavsesong

Bygget av den nye lavvoen har betydning ut over de åttekantede veggene. Den blir et viktig trekkplaster for både nye og gamle gjester og gjør det dessuten mulig å tilby forskjellige pakkeløsninger for flere arrangement, noe som er spesielt viktig for Væktarstua i lavsesongen. Lavsesong regner man fra senhøsten til tidligvåren, når vi ser bort fra tiden rundt påske, en god periode for stedet.

- Det er svært viktig å kunne ha frisk kapital til å investere i en tid kalt «finanskrise». Vi er selvsagt heller ikke uberørt av markedet rundt oss, men vi merker nå at ting er på vei oppover igjen, sier Kvithammer.

Kommunens største

Væktarstua er Tydals største privateide arbeidsplass med sine 14 årsverk fordelt på 25 personer. Etter at duoen Ulseth/Kvithammer overtok for syv år siden, har de utvidet driften. I dag har hotellet åpent hele året. 110 senger fordelt på rom og leiligheter, kurs- og konferansefasiliteter. Nå kan de til og med holde den type arrangement i nylavvoen. Driverne spiller naturligvis også på de flotte omgivelsene:

- Vi merker jo at naturopplevelse og aktivferie er mer og mer etterspurt. Vi kan tilby folk både fjell, skog og sjø. Vi har blant annet åtte mil skispor ut fra Væktarstua og til og med et lite alpinanlegg bare seks-syv kilometer fra oss, sier Kvithammer.

Lagspill

Selv om de nå har sydd sammen flere nye pakker til potensielle gjester, er man fullstendig klar over at man ikke kan alt. Derfor spiller man tett på lag med andre:

- Mange i Midt-Norge, og Trondheimsregionen spesielt, kjenner til Stugudal og Væktarstua, men det er ennå langt fra navn alle forbinder noe med. Derfor har vi også valgt å gjøre mye markedsføring med destinasjonsnavn Stugudal-Sylan. Det siste er jo ikke minst kjent på andre siden av Kjølen.

- I nabolaget vårt har vi både Stugudalshester, Dyrhaug Ridesenter og Stugudal Spa. Vi er motoren i Tydal-turismen. Det blir ikke mindre viktig å spille på lag med de andre aktørene av den grunn. For når vi samarbeider, er vi bedre i stand til å kunne tilby et så bredt spekter av opplevelser som mulig.

Gode naboer

Stugudal er med sine 70 fastboende ikke akkurat «tettbygd strøk». Men i nærområdet er det drøyt 1200 hytter, slik at det i påsken kan være 6000 - 7000 mennesker i Stugudal. Det nyter Væktarstua av:

- Hyttefolket er flinke til å besøke oss og å benytte seg av våre tilbud. Vi føler at vi gjennom de syv årene vi har drevet har opparbeidet oss en tillit til dem og får besøk tilbake. Under åpningsfesten av lavvoen i begynnelsen av måneden var det for eksempel ca 100 hytteeiere blant de 145 som deltok på festen, sier Helge Kvithammer.

Foto: VÆKTARSTUA
Takk te dokk. Anders Ulseth taler til gjestene under åpningsfesten av lavvoen. Foto: VÆKTARSTUA
Saxer. Larrik i Mr. T-band bidro til god stemning under åpningen av nylavvoen. Foto: VÆKTARSTUA
Applaus. Væktarstua-eierne Helge Kvithammer (t.v.) og Anders Ulseth (t.h.) og to av de ansatte, Tove Brandtzæg og Bård Arne Johnsen, takker og applauderer sine gjester under åpningen av nylavvoen. Foto: VÆKTARSTUA
Villmarkspa. Det får du også på Væktarstua. Foto: VÆKTARSTUA