Huawei Mate 10 Pro

Ca. pris Kr. 8000.-

Spesifikasjoner:

Android 8 ( Oreo)

Kirin 970 -prosessor

2160x1080 oppløsning

128 GB lagring, 6 GB RAM

4000 mAh-batteri

13 + 20 dual MP-kamera

4K-video ( 30 FPS)

I fjor testet vi Huaweis toppmodell Mate 9 Pro og tildelte seks øyne på terningen uten å mukke. Kongene på haugen het ikke lengre bare Iphone og Galaxy. En nykommer stanget seg ivrig inn i det øverste sjiktet både hva pris, kvalitet og design gjaldt. Huawei Mate 9 Pro var på alle måter et førsteklasses stykke teknologi. Noe også salgstallene og anmeldelsene bekreftet. Etter flere år med med trauste Apple og overivrige Samsung på toppen av haugen var det plutselig blitt trangt der oppe.

Nå er oppfølgeren til Mate 9 Pro her. Og nå er det krystallklart at fjorårets kamp mellom gigantene ikke bare var et engangstilfelle. Huawei Mate 10 Pro er en seriøs utfordrer til tittelen «Årets beste mobil».

Etter et helt år med Mate 9 Pro som min faste mobil var det nesten litt vemodig å måtte fjerne SIM-kortet til fordel for en annen. En ny og bedre versjon av den samme, riktignok, men vemodig likevel. Mate 9 Pro var lynkjapp og nesten latterlig responsiv ut fra esken. Ett år senere var det absolutt ingenting som tydet på at mobilen hadde senket farten. Og det til tross for at den i løpet av året som hadde gått var blitt utsatt for en rekke tøffe tak med oppdateringer, installeringer, resettinger og godt, gammeldags trøndersk drittvær.

foto
Ekstra rad: På grunn av at skjermen dekker nesten hele mobilen får du plass til en ekstra rad med apper på hver side.

Men tiden var kommet. Ingen nåde. Om de ikke akkurat sto på Stiklestad, fylka til strid. Så var det likevel den gamle mot de nye tid, for å parafrasere Per Sivle.

Og allerede før jeg hadde fått Mate 10 Pro ut fra eksen forsto jeg at dette ville bli starten på en vakkert vennskap. Huawei Mate 10 Pro er en usedvanlig lekker mobil. Utseendemessig ikke så langt unna sin forgjenger. Det mest iøyenfallende unntaket er skjermen som nå dekker store deler av telefonen. Det er ikke snakk om en heldekkende skjerm her. En halv centimeters ramme i topp og bunn og et par milimeter på sidene sørger for det. Men helhetsinntrykket er at skjermen ER heldekkende. Et snedig design-triks fra Huawei sin side. Spesifikasjonene anslår at skjermen dekker drøyt 80 prosent av den totale flaten, men inntrykket heller mer mot 90 prosent.

Kameraet er i en klasse for seg selv. Etter en tids bruk var jeg ikke lenger helt overbevist over Mate 9 Pros egenskaper. En stødig hånd var så absolutt påkrevd. Mate 10 Pro er bedre og slipper inn over 80 prosent mer lys enn forgjengeren. En klar oppgradering.

foto
Mer lys: Mate 10 Pro slipper inn 80 prosent mer lys enn forgjengeren Mate 9 Pro. Et hav av forskjell, spør du oss.

Det som gledet mest med forgjengeren var hvor gjerrig den var på strøm. Og heldigvis har Huawei fulgt opp dette med Mate 10 Pro. Jeg våger å påstå at du ikke vil finne en mobiltelefon i denne klassen som varer like lenge som denne. Selv når den ble presset til det ytterste med lange økter med både spill, surfing, Netflix, YouTube og Spotify så varte og rakk batteriet - i over to døgn! Selv batteri-dödaren Snapchat måtte gi tapt for det massive 4000 mAH -batteriet.

Huawei Mate 10 Pro er ingen billig mobil. Men den koster mindre enn både nyeste Galaxy-modell og Iphone X. Men det spørs om ikke begge disse to har en litt bedre skjerm. Spørsmålet om valuta for pengene vil for mangevære en smakssak basert på dette. Begge konkurrentene har unektelig sine fordeler, men vi tør vedde på at ingen har makan til batterilevetid som Mate 10 Pro.

Best av alt. I esken finner du en lader på 22,5 watt som leverer full opplading fra 0 på under halvannen time.

Og før du spør. Nei, også her er lydutangen, altså den gamle mini-jack-en, historie. Det følger med en adapter, men vi hadde virkelig håpet at Huawei var modige nok til å tviholde på den gamle, gode headset-hullet et par generasjoner til. Som et slags plaster på såret så kan vi nevne at Mate 10 Pro har gode innebygde høytalere. Det ser selvsagt mobil-høytalere det er snakk om så noen god bassgjengivelse ( eller bass i det hele tatt) er det selvsagt ikke snakk om, men lydkvaliteten står ikke tilbake for det du finner hos Samsung eller Iphone.

Mate 10 Pro kommer med siste Android-versjon ( Oreo) gjemt bak Huaweis EMUI-skall ( Mate 9 Pro får Oreo om kun kort tid, melder ryktebørsen). Jeg er ikke noen stor fan av EMUI- grensesnittet og installering av den langt mer intuitive og oversiktlige Google Now -launcheren var noe av det første jeg gjorde. Pussig nok så nektet telefonen å skifte launcher til tross for at den klart og tydelig var tilgjengelig under Instillinger. Etter litt iherdig Googling og banning klarte jeg til slutt å få satt Google som default launcher, men hele prosessen ga meg en litt flau smak i munnen. Kanskje var det Android-versjonen som vanskeliggjorde hele operasjonen, men  dette gikk som smurt på Mate 9 Pro året før.

foto
Oreo: Du slipper å vente på Android 8.0 når du kjøper en Mate 10 Pro. Oreo kommer ferdig installert.

En snedig funksjon med Mate 10 Åro og EMUI 8.0 er muligheten til koble mobilen opp mot en monitor eller TV-skjerm. Telefonen støtter også to separate Bluetooth-tilkoblinger ( tenk: tastatur og mus). Du trenger en HDMI til USB-C -kabel for dette. Noe som ikke burde koste deg mer enn et par hundre kroner i butikken.

Mate 10 Pro har en Kirin 970-prosessor og den er skremmende kjapp. Alt fra bytting mellom apper, krevende spill og scrolling på nettsider går som en drøm. Bare Apple kan matche den sømløse og silkemyke surfe-opplevelsen til Mate 10 Pro. Galaxy S8 -opplevelsen er som hakk i plata sammenlignet med denne.

Vi bør kanskje også nevne at fingeravtrykkavleseren denne gangen er bak telefonen. Noe som fører til litt fomling. Men vi forstår hvorfor. Det er rett og slett ikke plass nok foran.

Mate 10 Pro er en fantastisk god mobil. Ingen tvil om det.  På flere måter ( spesielt batterilevetid, fart og kamera) er den en klar forbedring av forgjengeren. Skjermen er også større, bedre og klarere, men det er ingen funksjoner eller funksjonalitet her som setter den lysår foran hverken forgjengeren eller konkurrenten med unntak av nevnte batterilevetid. Og det er et minus at den tradisjonelle lydutgangen er borte. Uansett hva mobilprodusentene selv mener så vil vi som forbrukere ha muligheten til å bare plugge inn headset' ene våre uten å måtte rote fram en adapter ( som vi uansett har rotet bort) fra esken.

Oppleves den vesentlig bedre enn Galaxy S8 ( eller Galaxy S8 Note for den del) eller Iphone X? Nei, den gjør ikke det. Men den oppleves heller ikke som dårligere. Huawei Mate 10 Pro er en fantastisk god mobil. En av de aller beste som kan kjøpes for penger. Men om den hadde strukket seg bittelitt ekstra ( 3,5 mm-port, ekstra plass til minnekort) så ville vi ha måttet hente fram de gamle D&D -terningene våre med syv øyne.

Likevel en klar sekser fra Huawei, men en sekser som kunne ha vært en syver om produsenten hadde strakt seg etter stjernene.