Det er studiestart, og mange studenter har travle måneder med fulle timeplaner i vente. Telefonen er kanskje mest kjent for å stjele tid og oppmerksomhet, men enkelte apper kan gjøre studiehverdagen mer strukturert, effektiv og produktiv.

Vi har spurt fire eksperter om deres tips:

  • Kristiane Aateigen (30) har en bachelor i anvendt datateknologi og står bak Instagram-kontoen @snillegucci med over 40.000 følgere. Der deler hun tips og triks blant annet om teknologi.

  • Isabelle Ringnes (33), teknologigründer.

  • Maja Testad (26) er nettopp ferdig med en bachelor i informatikk. I høst begynner hun på masteren. I tillegg er hun sosiale medier-ansvarlig ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo og nestleder i en studentforening.

  • Hans-Petter Nygård-Hansen (50), teknologiekspert med utdanning fra Norges Informasjonstekniske Høgskole hvor han spesialiserte seg innenfor databaseutvikling og programmering.

Notion

For notater: En app utviklet for å ta notater og hjelpe brukerne med å koordinere tidsfrister, oppgaver og mål. Appen gir mange muligheter knyttet til studieteknikker. Testad benytter seg særlig av én funksjon:

– I appen strukturer jeg notatene mine som spørsmål i stedet for opplysninger. Det gjør jeg ved at jeg lager toggles (en slags overskrift, journ.anm.) som for eksempel «hva skjedde?» og legger inn svaret. For å se svaret, må jeg trykke meg inn via toggelen. Det gjør at jeg blir tvunget til å tenke i stedet for å ta informasjonen passivt inn, forklarer hun.

Testad trekker i tillegg frem appens samarbeidsfunksjoner hvor en blant annet kan feste oppgaver til bestemte personer.

– Slik kan en følge med på hvilke oppgaver de andre i gruppen har gjort, og hva de gjør.

Også Aateigen er en flittig bruker av appen.

– Jeg har begynt å bli bevisst på når hjernen er i en kreativ flyt. Noen ganger er det som om tankene og ideene bare flyter, og da setter jeg meg ned og skriver selv om det ikke passer så bra tidsmessig. Når jeg opplever denne energien, bruker jeg Notion.

Pris: 59 kroner/mnd. Det finnes en egen gratisversjon for studenter.

Andre lignende alternativer: One Drive, Google Drive, Notability, Evernote

Kristiane Aateigen deler tips og triks om blant annet teknologi på Instagram. Foto: Privat

Evernote

For notater: – En app som fungerer på samme måte som notater på Iphone, men som i tillegg lar deg samarbeide på tvers av operativsystemer i ulike dokumenter. Den forenkler også deling og lagring av ulike kilder, forklarer Ringnes.

Pris: 33–75 kroner/mnd.

Notater

For notater: – Jeg har vært innom «alle» huskeliste-apper, men har endt opp med å bruke Apple sin standard-app for notater, Notater, forteller Nygård-Hansen.

Pris: Gratis

Kalender

For oversikt over avtaler: – Å bruke kalenderen strukturert og samle alle kalenderne i én og samme kalender, er et viktig tips, sier Testad.

Hun bruker kalenderen for å holde oversikt over alle avtaler knyttet til studier, foreningsliv og fritid.

Pris: Gratis

Google Disk

For lagring og deling: Fillagrings- og synkroniseringstjeneste og del av Google Workspace. Lar brukere lagre filer i skyen, synkronisere og dele filer på tvers av enheter.

– Under studiene brukte jeg appen for å samarbeide med mine medstudenter på alle prosjekter siden flere kan arbeide skybasert samtidig i samme dokument. I dag bruker jeg det på samme måte i forbindelse med jobb, forteller Ringnes.

Pris: 0–899 kroner/mnd.

Andre lignende alternativer: One Drive, Dropbox

Isabelle Ringnes forteller at Google Disk er hennes mest verdifulle verktøy for å lagre og tilgjengeliggjøre alle presentasjoner, dokumenter og bilder i skyen. Foto: Kristoffer Myhre

Dropbox og Google Foto

For lagring og deling: – Jeg bruker Dropbox for å synkronisere alle viktige dokumenter mellom laptop, Ipad og Iphone – og lar de aller fleste dokumentene kun bli liggende i skyen, forteller Nygård-Hansen og legger til:

– Alt av bilder og videoer blir automatisk – og i full oppløsning – lastet opp til Google Foto. I tillegg blir alt også overført til eksterne disker. Du kan aldri være sikker nok.

Dropbox: 129 kroner/mnd.

Andre lignende alternativer: One Drive, Google Disk

Google Foto: 0–1350 kroner/mnd.

Andre lignende alternativer: One Drive, Dropbox

– Det er mange apper som hjelper meg med å gi tid tilbake. De viktigste grepene er likevel å skru av så mange varslinger som overhodet mulig. Jeg har til og med flyttet telefon-appen over til side to på mobilen min, forteller Hans-Petter Nygård-Hansen. Foto: Privat

Trello

For strukturering: Hjelper brukerne med å administrere og organisere arbeidet og livet med tavler, kort og sjekklister.

– Jeg pleier å ha en tavle som heter «to do», en som heter «to do today», en «doing» og en «done». Jeg bruker separate tavler til studiearbeid, foreningsarbeid og fritid, og jeg prøver å være flink til å flytte oppgavene over i riktige lister underveis, forteller Testad.

Hun mener det er nyttig å få oversikt over hva en har gjort og ikke gjort på slutten av dagen. Det gjør det enklere å evaluere egeninnsatsen.

– Sitter du igjen på slutten av dagen med en lang liste på «to do» og veldig lite på «done», bør du kanskje justere arbeidsmengden eller forventningene dine, sier hun.

Trello finnes også i appen Notion.

Pris: Gratis

Andre lignende alternativer: Microsoft Project, Microsoft Planner, Monday, Google Keep

Informatikkstudent Maja Testad bruker apper blant annet for å holde oversikt i studiehverdagen. Foto: Privat

Flow – Focus & Pomodoro Timer

For fokus: Baserer seg på pomodoro-teknikken som er en metode for å styre egen tidsbruk på en mer effektiv måte. En «pomodoro-periode» er på 25 minutter. I denne perioden skal du bare jobbe med en enkelt oppgave. Når tiden er gått, skal du ta en pause på 5–10 minutter. For hver fjerde pomodoro tar du en lengre pause på 30 minutter. I appen kan du selv velge å endre disse tidene.

– Dette er en app som passer på tiden for deg og plinger når du har pause. Det er en fin måte å sette i gang arbeidet på hvis du er demotivert og trenger et dytt for å komme i gang. 25 minutter er kort nok tid til at du gidder, men lenge nok til at du får gjort noe, sier Testad.

Pris: 10 kroner/mnd.

Andre lignende alternativer: Focus – Time Management, Pomodoro – Focus Timer

Blinkist

For lesestøtte: – Tilbyr et enormt bibliotek med bøker som er kondensert ned til gode sammendrag som kan leses eller lyttes til. Effektiv måte å få essensen ut av de beste bøkene på markedet, sier Ringnes.

Pris: 119–129 kroner/mnd.

Slack

For chat: En app som benyttes på mange norske arbeidsplasser i dag.

– Passer perfekt for samarbeid i ett eller flere team. Enkelt å dele ideer, dokumenter, samt dele opp chattråder i team og tema, sier Ringnes.

Pris: Gratis

Andre lignende alternativer: Google Chat, Microsoft Teams

Det finnes en rekke apper som kan gjøre hverdagen som student enklere. Foto: Kathrine Humberset

Zoom, Google Meet, Microsoft Teams, Whereby

For videosamtale: – De beste appene for videosamtale som alle bør ha på telefonen for å gjøre de stadig flere videomøtene mer smidige, mener Ringnes.

Pris: Varierer

Påminnelser

For hukommelseshjelp: Aateigen forteller at hun har lært ikke å stole på egen hukommelse.

– Jeg «husker aldri ting senere», og derfor må jeg skrive ned absolutt alle viktige og uviktige tanker.

Til dette bruker hun appen Reminder, eller Påminnelser, som finnes gratis på Iphone.

– Jeg fokuserer ikke så mye på struktur, mapper, orden. Det viktigste er å få det ned, forteller Aateigen.

Pris: Gratis

Google Authenticator

For passordbeskyttelse: To-faktor autentisering, som betyr at for å logge på en konto (for eksempel Facebook eller e-post), må du autentisere deg med noe i tillegg til brukernavn og passord. Altså en ekstra sikkerhetsfaktor.

Anbefales fordi alle studenter bør tillegge seg vanen å ha to-faktor-autentisering på alle nettjenester de bruker, mener Ringnes.

– Hver dag blir vi mer sårbare for hacking og svindel, så det er bare å ruste seg opp så fort som mulig. Authenticator gjør det enklere å ha kontroll på innlogging på ett sted. 1password, Dashlane og Lastpass er for øvrig gode passordbanker man kan supplere med for å ha sterkere passord.

Pris: Gratis

Andre lignende alternativer: Microsoft Authenticator

Sleep Cycle

For søvnlogging: For å lære under studietiden, er god og nok søvn helt essensielt.

– Jeg anbefaler denne appen for å forstå søvnmønsteret ditt og jobbe med kroppen for å optimalisere søvnen din, sier Ringnes.

Pris: 75 kroner/mnd.

Andre lignende alternativer: Sleep Tracker, SleepWatch

Andre nyttige tjenester:

Google scholar

For studiestøtte: Fungerer som vanlig Google bare at søkeresultatet presenterer svaret ut ifra akademisk litteratur, som forskningsartikler og avhandlinger.

– Jeg brukte denne mye under studiene selv, forteller Ringnes.

Pris: Gratis

Andre lignende alternativer: Microsoft Academic

Clean my Mac

For virusbeskyttelse: – Macbasert app som rensker maskinen din hver uke for overflødig dokumenter, virus og annet som kan hemme kvaliteten og hastigheten på maskinen din og forlenger livstiden, tipser Ringnes.

Pris: Gratis

Andre lignende alternativer: Clean My PC, CCleaner

Fokus-modus

For fokus: – Fokus-modus til Apple-produktene, som fungerer på tvers av deres enheter, er fantastisk. At jeg selv veldig enkelt kan bestemme at nå skal absolutt ingen eller ingenting forstyrre meg, er helt nydelig. Eventuelt at kun utvalgte personer og apper kan forstyrre meg, når jeg selv ønsker det, forteller Nygård-Hansen.

Pris: Gratis

Andre lignende alternativer: Do Not Disturb (Android)

PS! Det er lurt å sjekke med studiestedet om de har retningslinjer for bruk av tredjeparts programvare.