LIVSSTIL:

Bryllupsmat av små munnfuller

Bryllupsmiddag er ikke hva det en gang var, for det er faktisk ingen selvfølge med en treretters lenger. Rekecoctail, skinkestek og karamellpudding har fått knallhard konkurranse av tapas!

Saken oppdateres.

Spanske småretter har slått knockout på tradisjonell festmat som har regjert i brylluper, barnedåper og konfirmasjoner i flere tiår. Tapas har tatt helt av her til lands og blir stadig mer vanlig å få servert i alle mulige festlige lag. Så bli ikke overrasket om det er nettopp spanjolenes fingermat du skal spise deg mett på dersom du er invitert i bryllup i løpet av sommeren.

Og det er ikke sikkert du finner verken glassert ørret eller rekeaspic på koldtbordet som møter deg, men spanske kjøttboller og chilimarinerte scampi i stedet. Morrpølsa er trolig byttet ut med chorizo, og rømmedressingen har nok måtte vike plassen for aioli. Også må du altså jobbe litt for maten, det er ikke slik at du blir sittende til bords i flere timer, nei opp og stå, og hent deg mat fra bugnende fat med de spanske delikatessene.

- Vi har levert tapas til 25 bryllup hittil i år og til en drøss med konfirmasjoner, ja til og med en 80-årsdag, forteller Bernhard Saverimuthu, kjøkkensjef ved Frati Catering. Det er minimiddager folk vil ha nå, ikke de voldsomme, tunge med fete sauser og store kjøttstykker.

- Folk reiser mer og har vent seg til nye retter og nye smaker, og da er det naturlig etter hvert å lage nye tradisjoner selv på våre mest tradisjonsrike merkedager. Dessuten er det kjempepraktisk med tapas i bryllup, tenk deg alle talene, da kan jo folk forsyne seg i mellom og reise seg for å hente mer etter en lang og kjedelig tale, ler Bernhard.

Men ikke forsyn deg mens talene pågår, ikke spis heller. I følge skikk og bruk skal en rette all oppmerksomhet mot taleren og slett ikke slafse i seg mat, heller ikke tapas mens noen forsøker å si noe klokt eller morsomt. Selv om dette dreier seg om små, delikate munnfuller du like gjerne kan dytte inn med fingrene.

Til vinen

Navnet tapas kommer av det spanske ordet tapar, som betyr «å dekke over». Det finnes flere forklaringer på opprinnelsen. Den ene går ut på at spanjolene i sin tid plasserte en liten brødskive over sherryglassene for å forhindre at det kom fluer i glasset og at det senere ble plassert småretter oppå brødskivene igjen.

En annen og kanskje bedre forklaring er at den spanske kongen Alfonso X (1221 - 1284) ville forsikre seg om at restaurantene i området Castilia alltid serverte noe å spise sammen med all vinen, slik at vinen ikke skulle gå rett til hodet på folk. Sånn sett er det ikke dumt å satse på tapas i bryllup, konfirmasjon og andre sammenkomster der det er greiest om gjestene ikke blir mer beruset enn godt er.

Hageselskap

Mona Gravseth og Ronny Skarpnes gifter seg 21.juni i Heimdal kirke, med påfølgende selskap hjemme i hagen i Ringvålveien.

Ikke mindre enn 100 gjester er invitert til den store begivenheten og på menyen står tapas. I dag er det tid for prøvesmaking, sju ulike tapasretter med både kjøtt og fisk er valgt ut som bryllupsmiddag.

- Vi liker tapas så godt selv at det var et helt naturlig valg for oss, sier Mona.

- Dessuten ønsker vi oss en uhøytidelig stemning, vi vil ikke ha det så stivt, men heller ha et minglebryllup der alle får mulighet til å snakke med alle.

- Hva tror du den eldre generasjonen vil si om tapasmaten, vil besteforeldre rynke på nesa?

- Jeg tror det vil gå bra, det kommer jo poteter og kjøtt på bordet, selv om det anrettes på en helt annen måte, sier Ronny.

- Men selvsagt, de vet ikke hva de går til, så litt spente er vi jo. Også må vi bare satse på at toastmasteren tar styringa og dirigerer talene slik at det ikke blir helt kaos med folk som forsyner seg mens talene pågår.

- Garanterer du at folk blir mette? Ja, folk skal bli stappmette på en god måte, nikker Bernhard.

- Det har aldri skjedd at det har blitt for lite mat, 600-700 gram tapas per person er rikelig, som regel sitter folk igjen med rester.

- Vi har tenkt litt på det, at det er utrolig pinlig hvis det blir for lite mat og at folk ikke blir mette. Men vi byr på nattmat i tillegg, pølse og brød, så folk skal ikke gå sultne fra bryllupsfesten vår!

Og Bernhard kan fortelle at det er nettopp dette folk er mest opptatt av når de ringer og forhører seg om muligheten for tapas i bryllup.

- Alle er litt skeptiske i starten, og så ender samtalen gjerne med at de tar sjansen og bestiller. Men hva er selve suksessformelen for et vellykket tapasmåltid?

- Det er å sette sammen de riktige smakene og at alle rettene har tydelig forskjellig smak. Det er skikkelig krise når alle tapasrettene smaker likt, sier Bernhard.

Også må en selvsagt supplere med riktige, spanske viner, og helst cava (spansk musserende) som aperitif. I Spania er det dessuten vanlig å drikke sherry til tapas. Og sørger en for at de små munnfullene bare blir mange nok, skal det altså i følge den gamle spanskekongen gjøre at alkoholholserveringen ikke fører til nevneverdig personlighetsforandring hos gjestene heller.

 
 
 
 
 
På forsiden nå