GENERASJON 2009

Selvlært er vellært

Leo Valen gikk aldri videre-gående skole. Derimot var han med å stifte Unges Filmforum i Trøndelag, gründe sin egen bedrift og skal starte nettavis i løpet av året. Også er han 20 år, da.

Saken oppdateres.Navn: Leo Valen

Alder: 20 år

Driver med: Selvlært webdesigner med egen bedrift og plan for en helt ny nettavis.- Jeg er ikke er et skolemenneske. Jeg er et lære-på-en-annen-måte-menneske, sier Leo Valen.

Han prøver å forklare hvorfor han sluttet på medielinja ved Ringve videregående skole etter en snau måned. Det var ikke så gøy, sier han. Han ville heller gjøre sine egne ting, på sin måte. Så det gjorde han. Som 16-åring bestemte han seg for å lære seg nettutvikling og webdesign, så han «bare lærte seg det».

- I begynnelsen tok jeg mange oppdrag gratis, og var litt involvert i forskjellige videoproduksjoner. Jeg brukte den tiden på å lære meg det jeg trengte for å starte for meg selv. Jeg var ganske målbevisst, forteller Valen.

Det er ikke vanskelig å tro på. To år senere - som 18-åring - hadde han lært nok, og startet samvirkeforetaket Code Coop. Der jobber han med utvikling av nettsider og systemutvikling.

- Men hvordan visste du opp og ned på det å drive et foretak som 18-åring?

- Næsj. Jeg leste jeg meg opp på det jeg trengte, satte meg inn i lovverk og regnskap på egen hånd. Har jo lært litt underveis, da, erkjenner en beskjeden Valen.

Nå, to år senere, går bedriften rundt - akkurat. Så hva er vel bedre enn å gründe en nettavis når ting begynner å bli på stell? Etter å ha kjøpt konkursboet til Arbeideravisa for en billig penge og overtatt kundelistene, er prosjektbeskrivelsen til avisa (med foreløpig navn e8.no) nå ferdig. Med seg på laget har han fått ikke mindre enn den trønderske matmillionæren Trond Lykke som investor og Terje Bratberg, redaktør for Trondheim byleksikon, som redaktør.

- Jeg ser for meg at vi trenger en fem-seks-sju millioner, anslår unge Valen.

Det skal rekke til seks medarbeidere i det som skal bli en menings- og kommentaravis. Nyhetsbasert, selvfølgelig, ifølge avisvisjonæren.

- Men utfyllende i forhold til Adressa. Ikke en direkte konkurrent, men en utfordrer.

Ambisjonen er «å bli stor». Å bli levedyktig, i første omgang, men etter hvert ekspandere til flere byer.

- Hvis vi blir store nok, ser jeg også for meg at utenriksdekning blir et mål, tilføyer Valen, som er lillebror av den (foreløpig) mer kjente SV-politikeren Snorre Valen.

Om han skal tilbake på skolebenken?

- Det ser jeg an. I så fall blir det for moro skyld. Jeg trenger det ikke, sier mannen bak nettavisen som ennå mangler navn. 
På forsiden nå