Gjør de gode kjøpene hjemme i din egen stue

Nettshopping seiler opp som det helt store for de unge moteinteresserte. De bruker mer enn gjerne penger på klær uten å ha prøvd dem først.

  Foto: GURO KULSET MERAKERÅS

Saken oppdateres.

Da nettshopping ble introdusert for menigmann, svarte det store flertall i brukerundersøkelser at det aldri ville bli aktuelt for dem å kjøpe klær eller sko på nettet. Nå viser undersøkelser at over en tredjedel av alle internettbrukere har handlet klesplagg på nettet det foregående halvåret. Med unntak av bøker, som fortsatt troner på netthandelstoppen, har klær slått knockout på alle andre varegrupper på nettet.

–Jeg handler nok mer på nett enn i butikker, sier Miriam Labreche (21). Selv om Trondheims butikker ligger så å si rett utenfor døra hennes på Bakklandet, handler hun helst fra stua.

–Det er jo utrolig greit da, å kunne sitte i sofaen og shoppe, ler hun. Miriam er en erfaren nettshopper, og har handlet klær på nettet i tre år. Muligheten oppdaget hun gjennom reklame på Nettby og Facebook. Stort sett har hun positive erfaringer.

–Man må gjerne gjøre noen bomkjøp før du begynner å treffe med størrelsene, sier Miriam, og innrømmer at hun har masse klær hun aldri får brukt. Returretten benytter hun sjelden.Nettshopping og blogging

–Det er sånn tiltak å pakke og sende tilbake. Jeg ender som oftest opp med å gi bort klærne på bloggen min. Da blir det jo en slags gjenbruk, og i bytte mot klærne oppfordrer jeg mottakeren til å legge ut noen plagg på sin blogg også.

–Bloggere er nok størst på nettshopping, tror Miriam, som i likhet med mange bloggere ofte skriver om det hun kjøper på bloggen sin, og både gir og får anbefalinger om spesielle nettbutikker og plagg.

–Det ender gjerne med at vi sitter og utveksler linker, «hva synes du om denne?» liksom.Salgskupp

Man kunne tro at nettet er perfekt til å lete opp akkurat et plagg man ønsker seg, men ifølge Miriam er det ikke slik det fungerer med nettshopping.

–Jeg leter aldri etter noe spesielt, men det dukker opp ting jeg får lyst på. Og så er det jo så lett å handle, og pengene forsvinner jo ikke med en gang, så det gir nesten en følelse av at det er gratis... Det er litt farlig, innrømmer hun. Samtidig mener hun nettshopping har sine geniale sider.

–Det er som regel billigere, i hvert fall på utenlandske sider. Og så finner man mer spesielle ting. I Trondheim er det bare kjedebutikker for oss som vil handle ganske rimelige klær. Dessuten kan man gjøre bedre kupp på nettet enn i butikker. Salg i butikk er som regel bare søppel, hevder nettshopperen.

–På engelske og amerikanske sider finner jeg ofte klær som ikke er kommet hit ennå – på halvprissalg! Og så kan du jo velge mellom alt i hele verden da!For deg med butikkskrekk

Menn som ikke liker å gå i butikker, kan bli den neste, store gruppen som oppdager nettshoppingens gleder.

–Jeg tror mange menn har fått øynene opp for dette. Kjæresten min går i hvert fall berserk når han først handler. Da kjøper han inn for et helt år, ler Miriam, og forteller at flere og flere av hennes venner begynner å synes det er artigere å handle på nett enn i butikk.

– Men mamma gjør det ikke. Hun må prøve klærne, og kjenne og ta på stoffet.

Selv om det går med en del penger som ellers ikke ville vært brukt på klær når man driver med nettshopping, mener Miriam det er god butikk:

–Det er så billig at du kan kjøpe veldig mye før det blir dyrere enn det ville vært å shoppe i butikker.

 
 
    
      (Foto: GURO KULSET MERAKERÅS )

  Foto: GURO KULSET MERAKERÅS

 
    
      (Foto: GURO KULSET MERAKERÅS )

  Foto: GURO KULSET MERAKERÅS

 
 
 
    
      (Foto: GURO KULSET MERAKERÅS )

  Foto: GURO KULSET MERAKERÅS

 
På forsiden nå