Pass deg for badestampen!

Visste du at om fem mennesker deler badestamp så deler dere også en spiseskje avføring?

Badestampidyll: Countryfestivalen på Vinstra fyller 20 år i år. Mange legger mye arbeid i teltplassen. Denne gjengen tok med seg sin vedfyrte badestamp og plasserte den oppå en stor lastebil. Foto: Tore Meek / NTB scanpix 

Saken oppdateres.

Enten det er midt på sommeren eller en rykende fristelse på påsketuren så har badestampen blitt en stadig mer populær form for sosialt samvær. For hva er vel ikke morsommere enn å klatre opp i et rykende kar sammen med sine beste venner med et glass Champagne eller øl i hånden?

Akkurat dette skal du passe deg litt for, mener professorene i mikrobiologi, Michele Hlavsa og Charles Gerba ved The University of Arizona.

Det viser seg nemlig at du kan plukke opp en rekke farlige og ganske så ekle småkryp fra en badestamp. Dette både fra vannet og dampen.

 - I motsetning til et svømmebasseng, så gjør den varme temperaturen i en badestamp det langt vanskeligere å holde på desinfeksjonsnivåene som dreper visse bakterier, sier Michele Hlavsa.

Varmestamputslett

 - En av disse bakteriene er pseudomonas aeruginosa som kan gi deg en infeksjon som heter pseudomonas aeruginosa folliculitis, men som folk flest kjenner til som varmestamputslett. Den samme bakterien finner du også i rutsjebaner på vannparker og lignende steder.

Pseudomonas aeruginosa er en vanlig bakterie som finnes både i jord og i vann. Men denne spesielle bakterien multipliserer seg selv når desinfeksjonsnivået synker. Problemet er at den forsvinner ikke om det samme vannet på nytt blir desinfeksjonert - for eksempel med klor.

Kommer som et mønster rundt badedrakten eller shortsen

Varmestamputslett dukker som regel opp i et mønster rundt badetøyet. Utslettet oppstår først som røde og kløende flekker. Deretter så utvikler den seg til røde klumper på huden, gjerne etterfulgt av byller rundt hårsekker.

Varmestamputslett forsvinner som regel av seg selv, sier Charles Gerba til Huffington Post.

Legionella og Pontiac-feber

Langt mer alvorlig er legionella-bakteriene. Disse kan gi en type lungebetennelse som potensielt er livsfarlig. Legionellabakterier finnes naturlig i varmt vann (også i dusjen din hjemme) og kan bli pustet inn fra dampen som omgir en badestamp.

 - Legionella beskytter seg selv i vann på samme måte som pseudomonas aeruginosa gjør, sier Gerba.

 - Denne kan også gi deg en influensalignende sykdom som heter pontiac-feber.

De viktigste symptomer ved Pontiac-feber er feber, frysninger, muskelsmerter og hodepine. Man behandler sykdommen med antibiotika, vanligvis erytromycinpreparater. Sykdommen har fått navn etter byen Pontiac, Michigan i USA.

En spiseskje med avføring

Men det er ikke bare naturlige bakterier som hører hjemme i jord og vann som kan gjøre det syk i badestampen. Også bakterer fra andre badende kan gjøre deg syk.

 - Vanligvis så finner du et tiendels gram med avføring i rumpesprekken til et menneske til enhver tid, sier Charles Gerba.

 - Dette betyr i klartekst at med fem mennesker i samme badestamp så har du en spiseskje med avføring sammen med dere i karet. Dette høres kanskje ikke så koselig ut, men langt verre er faren for overførbare sykdommer.

Hjelper ikke å dusje

 - Om flere mennesker skal dele samme badestamp så hjelper det lite om alle disse dusjer før badet, sier Hlavsa.

 - Kremer, make-up, deodoranter, parfyme og andre ting vi mennesker har på kroppene våre forsvinner ikke nødvendigvis i en dusj. Nøkkelen her er å bade før du bader i stampen.

For at en gruppe mennesker skal føle seg noenlunde trygge mot hverandres bakterieflora så anbefaler Hlavsa at alle disse bader først. Dette inkluderer skrubbing og vasking både med børste og svamp.

Løsningen

Så hva kan du gjøre om du likevel absolutt vil ta badestamp sammen med venner og bekjente?

 - Kjøp en vanntest, sier Hlavsa. De fleste som selger varmestamper  har også slike for salg.

Med en slik kan du måle bakterienivå  både før, under og etter badet.

Hot Tub Movie Club: I Amsterdam finnes det en nedlagt fabrikk som byr på kombinasjonen film og Hot Tub. Foto: SCANPIX 

Hot Tub Movie Club: I Amsterdam finnes det en nedlagt fabrikk som byr på kombinasjonen film og Hot Tub. Foto: SCANPIX 

På forsiden nå