Det er fort gjort å irritere seg litt når man kjører bil. Mange har sikkert kjent på dette i løpet av sommeren. Nå har en undersøkelse gjort av YouGov, på vegne av forsikringsselskapet Codan, funnet frem til de tingene som gir aller flest bilister høy puls.

For det viser seg at 80 prosent av alle sjåfører blir irritert på ett eller annet mens de kjører, noe som ikke er spesielt oppløftende når det kommer til sikkerhet på veien.

En situasjonen som ser ut til å skape morken stemning i bilen, er passasjerer som kommenterer kjøringen, altså den klassiske «baksetesjåføren». 48 prosent av de spurte irriterer seg over dette.

Sommertid:

Røyk

– Det er vel gjerne slik at enkelte føler seg berettiget til å rette på andre når de er passasjerer selv. Prøv å tenke over hva du selv foretrekker når du kjører bil, da blir du mer bevisst egen oppførsel. Bilkjøring på ukjente veier krever ekstra oppmerksomhet, og da er det ekstra viktig med fokus og ro i bilen, sier Mari Bræin Faaberg, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring, i en kommentar til undersøkelsen.

TETT: Folk som ligger altfor tett på bilen foran, er det flest finner irriterende. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix    

Noe folk oppfatter som så å si like ille, er røyking i bil.– Når det gjelder røyking i bil, er kanskje sånn at ikke alle tør å si ifra, i frykt for å skape dårlig stemning.

36 prosent sier de misliker oppkast, irritasjon matsøl følger så med 34 prosent, og elendig musikksmak irriterer en firedel.

Samtidig viser undersøkelsen at ytre faktorer kan føles enda mer stressende. Andre biler som ligger alt for tett, er en soleklar versting. Tre av fire oppgir at biler som ligger helt oppi «rumpa», tar kaka. Andre sjåfører som ikke overholder vikeplikten eller ligger under fartsgrensen, er også kilder til frustrasjon.

Gjennomsnittsbilen koster oss nær 100.000 i året:

VÆR ET FORBILDE: Mari Bræin Faaberg kommer med dette rådet: – Vær et prakteksempel. Kjør i trafikken slik du vil andre skal kjøre. Foto: Codan

Planlegg

Faaberg anbefaler god planlegging av bilturen som en nøkkel til å unngå stress, irritasjon og farlige situasjoner.

– Enkelte tilfeller kan være vanskelige å unngå, slik som oppkast, saktekjørende bilister eller sjåfører som kjører for nær. Men dersom man på forhånd tenker over hva som skal til for en god biltur uten irritasjon for alle i bilen, kan man forhindre farlige situasjoner, og så blir det mye hyggeligere. Enten man skal kjøre hjem fra hytta eller er på bilferie i Europa, bør man se på selve bilturen som en del av ferien. Sørg for å ikke legge for ambisiøse planer, ha gode pauser, planlegg noen leker og underholdning for dem som ikke kjører, og stress ned, sier hun.