Sist helg gikk en svært eksklusiv bilauksjon av stabelen i Monterey i USA i regi av RM Sotheby's. En av de store stjernene som rullet over scenen, var en Alfa Romeo 8C 2900 B Lungo Touring Spider fra 1939. På forhånd var det ventet at den ville bli den dyreste bilen fra dette merket solgt på auksjon.

Det var også ventet at den ville bli blant de ti dyreste bilene solgt på auksjon gjennom tidene. Mens bilen sto på scenen, vokste budene – og stoppet ikke før hammeren falt på 19,8 millioner dollar, inkludert auksjonssalæret, noe som tilsvarer 163 millioner kroner.

Forhåndsestimatet lå mellom 20 og 25 millioner dollar.

Lyst til å lese om flere «luksusbiler»?

Ikke aller dyrest

Dette er dobbelt så mye som noen Alfa Romeo før den, og det skal ifølge RM Sotheby's være den desidert høyeste summen som er gitt for en bilmodell fra før andre verdenskrig.

Det gjør den også til den åttende dyreste bilen som er solgt på bilauksjon.

Dyrest er en Ferrari 250 GTO Berlinetta som i 2014 gikk for 38,1 millioner dollar, 313 millioner kroner etter dagens kurs.

Det skal være første gang i dette århundret en bil av denne typen har blitt lagt ut for salg. Alfa Romeo-en kalles «2,9» av kjennere, og bilen som ble solgt, er én av det man antar er tolv som fortsatt eksisterer.

Verdien er i all hovedsak knyttet til ett bilmerke:

SJELDEN: Bilen skal være én av tolv slike Alfa Romeoer som fortsatt eksisterer. Foto: Darin Schnabel / RM Sotheby's
FOR FØRSTE GANG: Det skal være første gang dette århundret en bil av denne typen har vært til salgs. Foto: Darin Schnabel / RM Sotheby's

Flittig brukt

– Alfa 2,9 er en bil med makeløs teknikk og ekstrem eleganse, for meg representerer den det høyeste nivået av det å samle på biler, og den passer perfekt inn i vårt arrangement under Pebble Beach Concours d’Elegance-uken, sa Ian Kelleher, sjef for RM Sotheby's Vestkyst-avdeling, i en pressemelding, før arrangementet.

Bilen er motorisert av en åttesylindret rekkemotor, med overliggende kamaksler og to kompressorer. Den kommer fra samlingen til Emily og Sam Mann, som skal være en av verdens ledende og består av rundt 50 biler. Alfa Romeoen er fullstendig restaurert og har vært i ekteparets eie i over 20 år, de har brukt bilen flittig og kjørt nærmere 20.000 kilometer med den.