Her kan du tømme minnebrikkene

Minnebrikkene til digitalkameraet skal ikke bare tømmes før eller etter en ferie. De skal tømmes hele året. Her ser du hvilke nettbutikker du skal bruke.

Saken oppdateres.

Er du utstyrt med blandingen digitalkamera og teknoangst sender du hele minnebrikken inn i en fotopose og får tilbake papirbildene i posten. Her er det ingen forskjell fra «fordums tider» da vi sendte inn filmrullene på samme måte.

Litt innsikt

Men det kreves ikke all verden av innsikt for å finne ut hvordan du velger ut bildene du vil ha kopiert for så å laste dem opp til fotolaboratoriet. Vi har testet funksjonaliteten og prisene til noen av de største på nett i dag.

Enkelte nettbutikker har system som gjør det mulig å laste opp bilder uten å installere tilleggsprogram i nettleseren. Men velger du å installere disse får du en bedre brukerfølelse og det forenkler arbeidet ditt. Du kan som regel laste opp langt flere bilder i én operasjon på denne måten.

Full kontroll?

Vil du ha full kontroll laster du ned et eget program som både kan organisere bildene for deg og utføre enkle bildekorreksjoner. Dette tilbys av flere fotobutikker, men ikke alle. Ulempen er at det blir «enda-et-fint-å-ha-program» som du egentlig ikke behøver. Det finnes i dag langt bedre gratisprogram på nettet for både organisering og behandling av bildene. I tillegg følger det med gode program for dette formålet når du kjøper et digitalkamera.

Standarder

Bildene i testen ble bestilt i den størrelse og med den kvaliteten som var satt opp som standard av butikkene. Alle unntatt Fotolabo hadde også satt antallet til ett bilde pr. motiv. Her kan det bli svært slitsomt når du skal merke størrelsen på mange hundre bilder.

Foto Knudsen var eneste nettbutikk som ikke tillot oss å laste opp ei bildefil på fem megabyte. Der er grensen fire megabyte, noe som krevde manuell nedjustering av størrelsen før vi kunne laste den opp igjen.

Med tanke på at det nå selges kamera med åtte megapikslers oppløsning er ikke det særlig fremtidsrettet. Du kan heller ikke regne med god nok kvalitet på store forstørrelser.

I vår test kommer to fotobutikker ganske likt ut. Eurofoto har testens beste bildekvalitet og har nest raskeste leveringstid. FotoKnudsen tjener på god funksjonalitet på sine nettsider. Nest best i konkurransen er ExtraFilm som har den suverent enkleste betjeningen på nett.

På forsiden nå