Bruken av kredittkort tar av

En stor del av årets julehandel, som ventes å bli rekordhøye 13 til 14 milliarder kroner, vil skje med kredittkort. Men pass på, ufornuftig bruk kan gjøre kortet til en gjeldsbombe.

Saken oppdateres.

Tallet på kredittkort viser en eksplosiv utvikling. Bare siden 2001 har økningen vært over 116 prosent. I samme periode har betalingskort uten kredittkortfunksjoner, som vanlige bankkort, økt 40 prosent. De to siste årene har vi fått over én million nye kredittkort. I fjor var det nær 3,6 millioner kredittkort her i landet, viser tall fra Norges Bank.

Antall ganger vi bruker kortet har fordoblet seg siden 2002, og i fjor ble det registrert 61 millioner transaksjoner.

Nye brukergrupper

Og stadig nye brukergrupper skaffer seg elektroniske kredittkort. Mellom 100 000 og 150 000 LO-medlemmer har skaffet seg LO Favør Mastercard. Like mange Coop-medlemmer har kort med kreditt.

Kampen om kundene er knallhard i det lukrative kredittkortmarkedet. Mange av kortselskapene og tilbyderne markedsfører seg for tiden aggressivt i markedet, og reklamerer med at de er uten gebyr, er gratis å eie og gratis å bruke.

DnB Nor, inkludert Cresco, har en markedsandel på 60 prosent. En rekke nye aktører har etablert seg i Norge, blant andre nye norske banker og internasjonale finanskonsern. Men det er vanskelig for folk flest å orientere seg i kredittkortjungelen.

- Jo hardere konkurransen er, jo mer nisjeorientert blir tilbudene, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i GE Money Bank, som har 300 000 kredittkortbrukere.

- Vi gir også brukerne muligheter til å skreddersy sitt eget kredittkort, sier adm. direktør i Entercard, Freddy Syversen.

Lynkjappe svar

Men heftig markedsføring og økt bruk fører også til ufornuftig bruk, som påfører en rekke kunder uforholdsmessig høye utgifter. Ubetenksom bruk kan forvandle en tilsynelatende god handel til en dyr lærepenge.

De kundegruppene som bare betaler minimumsbeløpet ved forfall, har skaffet seg et rådyrt lån, som kortselskapene tjener grovt på. Kunder som har vanskelig for å få kreditt andre steder kan skaffe seg dyr kredittkortgjeld.

Enkelte tilbydere gir kredittkort via sms. De lover svar på 60 sekunder og tilbyr betydelige kredittbeløp.

- Mislighold ligger på en halv milliard i året i hele det norske markedet, anslår Entercard-sjefen som har både Sparebank1 Gold, Re: member, LO Favør, Coop betalingskort og Visa Gold og Mastercard Gold i sin portefølje. Vi har 650 000 kredittkort hos Entercard, sier Syversen som tror at økningen bare vil fortsette.

- Veksten vil være 25 prosent hvert år, mener Syversen.

I fjor var verdien av kredittkortbruken, inkludert faktureringskort (se fakta), 63,3 milliarder kroner. Økningen fra 2001 er 27 milliarder kroner, eller 77 prosent, viser tall fra Norges Bank.

Netthandel gir vekst

Fortsatt er bruken av såkalte debetkort (BankAxept og internasjonale debetkort) langt høyere, faktisk åtte ganger større enn kredittkortbruken. Vi betalte verdier for 448 milliarder kroner med debetkort i fjor.

Men bruken av kredittkort øker langt raskere. Fra 2005 til 2006 var verdiøkningen i beløp som ble betalt med kredittkort 22,4 prosent. Økningen i kredittkorthandelen fra 2004 er nesten 50 prosent.

I 2004 betalte vi varer og tjenester for 42,5 milliarder kroner med kredittkort. I fjor var beløpet nesten 21 milliarder kroner høyere. Økningen var 4500 kroner per innbygger.

Mange foretrekker kredittkort når de kjøper varer og tjenester på internett.

Siden regningen kommer i posten, kan man lettere kontrollere handelen.

 
        
            (Foto: FREDRIK REFVEM)

  Foto: FREDRIK REFVEM

På forsiden nå