Sexleketøy kan være giftig

Mange sexleketøy inneholder helseskadelige stoffer, viser forskning fra Greenpeace.

Saken oppdateres.

I følge Aftonbladet viser en test av sex-leketøy at 7 av 8 produkter inneholder det skadelige stoffet ftalater.

Det nederlandske laboratoriet TNO har testet åtte ulike sexleketøy på oppdrag fra Greenpeace.

Ftalater er farlig både for miljøet og menneskers helse, men finnes i mange plastprodukter - også i enkelte sexleketøy. Ftalater brukes for å mykgjøre plast. EU klassifiserer stoffene som hormonforstyrrende, og de kan i verste fall skade forplantningsevnen. Det mistenkes også at de kan forårsake kreft.

Ftalatet DEHP har vært forbudt å bruke i leketøy og klær for barn siden 1999, fordi barn gjerne tygger på leker. Stoffet er særlig skadelig når det kommer i kontakt med spytt og inntas.

Kjersti Antonsen, pressetalskvinne og seksualrådgiver i Kondomeriet, sier at det finnes ftalater i enkelte typer sexleketøy, men at det er mulig å unngå disse stoffene. Hun råder kunder til å spørre forhandleren hvis de er i tvil.

- Det er ftalater i noen av våre produkter, men de er innenfor verdiene som er europeisk godkjent, og alle våre produkter er CE-merket, sier Antonsen.

- Det er stort sett geléprodukter som inneholder ftalater. Vi har også mange produkter som ikke inneholder disse stoffene i det hele tatt, for eksempel inneholder ikke silikon ftalater. Mange produsenter har også tatt konsekvensen av dette og begynt å merke produktene sine, fortsetter Antonsen.

 
På forsiden nå