Ja til sex, nei til dong

Nordmenn er mest fornøyd med eget sexliv i Norden, men er dårligst på bruk av kondom.

Saken oppdateres.

Det viser tall fra den nordiske RFSU-undersøkelsen «Sex og kondom og sånn» for 2011. Undersøkelsen, med 1160 norske respondenter i alderen 15 til 65 år, viser at 53 prosent av nordmenn er fornøyd med sexlivet.

Tallene viser at god kommunikasjon kan være en medvirkende årsak.

- Det er gledelig å se at nordmenn både tør å snakke med partneren sin om sex og at det har gitt resultater. God kommunikasjon er viktig for et godt sexliv, som igjen er viktig for god helse, sier Kjell-Olav Svendsen, allmennlege og styreleder i RFSU i en pressemelding.

Dropper kondom

Samtidig viser tallene at 62 prosent av nordmennene i aldersgruppen 20 til 35 år ikke brukte kondom ved det første vaginale samleiet sist de hadde sex med en ny partner.

Dette putter nordmenn foran Sverige (51 prosent), Danmark (49 prosent) og Finland (48 prosent).

- I denne aldersgruppen er det mye vennesex. Man føler tillit og dropper ofte kondom når man har sex med en venn, sier Tone-Berit Lintho i RFSU.

Selv om hun mener de har en jobb å gjøre med den aktuelle aldersgruppen, er hun positivt overrasket over de yngste i undersøkelsen.

- I aldersgruppen 15 til 19 år svarer 55 prosent at de bruker kondom som vanligste prevensjon, som er høyest i Norden. De fleste svarer at de bruker kondom for å unngå kjønnssykdommer, fremfor det tradisjonelle svaret «jeg vil unngå graviditet».

Internett mer populært enn byen

I oversikten over hvor man møtte sin siste sex-partner svarte 30 prosent at de kjente hverandre fra før, mens 21 prosent møttes på fest eller gjennom venner. 14 prosent møtte sin nye partner på internett, 15 prosent på skole eller jobb og 13 prosent ute på byen.

- Det fins utallige datingsider og chattesider på internett. Vi sitter ofte med pc-en foran oss, og å møte sexpartnere på internett er helt klart en trend, sier Lintho.

 
På forsiden nå