Til helga arrangeres den tredje utgaven av den intime filmfestivalen på Vatn gård i Åsen.

Et rikholdig program av kort og lang film, gjester, seminarer og konserter presenteres i gamle bunkere, sirkustelt og på storlerret ute, med naturen som en del av attraksjonen.

PLUSS: Filmfest i strandkanten

– Tanken er å ta med seg det beste fra film- og musikkfestivaler, campe sammen, høre musikk, se film og spise god mat, oppsummerer Vidar Dahl, som arrangerer festivalen sammen med samboeren Inger Johanne Todal Morset.

Opprinnelig våpenlager

Eiendommen ble opprinnelig brukt som våpenlager under den kalde krigen. Dahl og Todal Morset tok over gården i 2008, og for tre år siden stuntet de sin første festival.

– Det ga mersmak. Folk hadde det strålende, så film og gikk på konserter. Litt av konseptet er at vi skal være noe annet enn andre filmfestivaler; vi ligger ruralt til, nær skogen og vannet. Og bunkerne er perfekte for film, sier Dahl.

Arvid Sletta-dokumentar

Årets program byr blant annet på Sebastian Schippers «En natt i Berlin» filmet av trønderske Sturla Brandth Grøvlen. Filmen består av én 140 minutter lang og uklippet sekvens, filmet i Berlin en tidlig morgen.

Publikum får også en sniktitt på Jørn Utkilens dokumentar om kultmusikeren Arvid Sletta fra Frøya, og en førpremiere på «Far from men» med blant andre Viggo Mortensen. Den estiske filmen «Der vindane møtes» står også på programmet.

LES ANMELDELSEN: Skilsmisse og hockey

– Vi er skikkelig stolte av programmet som har hatt en kvalitetsheving fra i fjor. Filmen om Sletta er et nydelig portrett, men den er ikke helt ferdig så det er en tidlig versjon. Vi skulle gjerne hatt Sturla Brandth Grøvlen med oss, men han er opptatt på filmopptak, sier Dahl.

Denstad Langlo festivalprofil

Rune Denstad Langlo er årets festivalprofil, og publikum vil få anledning til å bli bedre kjent med den trønderske regissøren og hans filmer. Det vil også bli vist klipp fra hans kommende spillefilm «Primus Motor», en komedie om en fordomsfull hotelleier som åpner asylmottak.

PLUSS: - Rasist i fjellheimen

– De filmfaglige seminarene er åpne for alle. Her kan alle med interesse for film få et innblikk i filmprosessen og fagområdet, sier Dahl.

Svein Inge Sæther fra Cinemateket og Kosmorama har kuratert et program med nye filmer, mens kortfilmefestivalen Minimalen har satt sammen et kortfilm-program, med fokus på nyere trøndersk kortfilm.

Flere inviterte gjester med filmfaglig bakgrunn vil i tillegg vise sine «skjulte perler».

Jarmusch og nordlyset

Av musikalsk innhold byr festivalen på Hedvig Moldestad Trio fredag, og trondheimsbandet Rodgers lørdag.

– Vi synes det er fint å kombinere film med musikk. Vi avslutter med nattvisninger, og da gjensyn med filmer folk gjerne har sett før, men i en helt ny setting, sier Dahl, og mimrer til fjorårets nattvisning, med Jim Jarmusch på skjermen og nordlyset like bak.

PLUSS: Hvorfor tok det over 30 år å få fram Anja Breiens storverk?

Fjorårets festival hadde om lag 400 festivaldøgn, en dobling fra året før. Vidar Dahl håper på en liten økning i år også.

– Vi håper å komme opp i 900 gjestedøgn. Det ville kledd området godt. Det er noe med ikke å bli for stor; å bli kjent med nye folk, oppleve noe sammen. Hvis det blir for mange forsvinner det aspektet.