Når skjedde det:

Terroralarmen gikk i Paris før klokken 22.00 fredag kveld da det ble meldt om skyting ved restauranten «Petit Cambodge» og baren «Le Carillon».

  • 21:47: Meldinger om skyting utenfor konsertsalen Bataclan. Dette utvikler seg til en gisselsituasjon. Konserten skal ha vært utsolgt, og salen kan romme 1500 mennesker.

  • Rundt kl. 22: Flere eksplosjoner nær fotballstadionet Stade de France, der Frankrike og Tyskland spilte landskamp og hvor også president Francois Hollande  befant seg.

  • Etter kl. 22: Ny skyteepisode ved restauranten «La Belle Equipe».

  • 23.30: Det meldes om nok en skyting ved Les Halles.

  • 23.50: President François Hollande erklærer unntakstilstand i landet og stenger de franske grensene.

  • 00.28: Reuters melder at det er hørt fem eksplosjoner nær konserthallen. Politiet er i ferd med å angripe, ifølge Le Figaro.

  • 00.30: Politiet stormer konserthallen. Terroristene sprenger seg selv i luften, ifølge Ap.

  • 03.40: Politiet sier alle terroristene trolig er døde.

Her skjedde det:

Konserthallen Bataclan:

1519 mennesker var til stede på en konsert med bandet Eagles of Death Metal fredag kveld da to terrorister stormet inn og begynte å skyte med automatvåpen. Franske medier skriver at en tredje terrorist passet på utgangen og skjøt mot folk som forsøkte å komme seg unna.

Terroristene tok over 100 gisler, og det ble hørt gjentatte skuddsalver inne i lokalet i nærmere tre timer før politiet stormet lokalene like før klokken 01 natt til lørdag. Fire terrorister ble drept da politiet stormet lokalet.

Fire polititjenestemenn ble drept da de stormet konserthallen.

Bataclan ligger rundt 200 meter fra de gamle lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo.

Fotballarenaen Stade de France:

Under fotballkampen mellom Frankrike og Tyskland på Stade de France eksloderte tre bomber nær to av inngangene til stadioen. Franske medier meldte natt til lørdag at det dreier seg om to selvmordsangrep og en bombe.

Franske myndigheter har bekreftet at fire er døde i disse eksplosjonene, mens elleve skal være alvorlig skadet. Tre av de omkomne skal være gjerningsmenn.

Rue Bichat:

Baren Le Carillon i Rue Bichat og den kambodsjanske restauranten Petit Cambodge i nabogaten Rue Alibert ble angrepet av terrorister. Det er meldt om 14 døde, mens ti er alvorlig skadet.

Avenue de la republique:

Minst fire mennesker ble drept da angripere åpnet ild mot menneskene som vandret på Avenue de la republique - en populær og folkerik gate i Paris.

Elleve personer ble alvorlig skadet i dette angrepet.  Øyenvitner har forklart at terroristene var utstyrt med Kalashnikov automatgevær og håndgranater. De var ikke maskert.

Rue de Charonne:

Restauranten La Belle équipe i Rue de Charonne ble angrepet med skytevåpen. Rapportene herfra sier at minst 19 personer er bekreftet døde, 13 alvorlig skadet. Ifølge øyenvitner skal det også være barn blant de drepte.

Boulevard Beaumarchais:

Det meldes om tre alvorlig skadet etter et skyteangrep i Boulevard Beaumarchais, en gate ikke langt fra Place de la Bastille.

De drepte og skadde:

Lørdag ved 06-tiden melder Reuters at antallet døde er over 120. 87 av de drepte skal ha befunnet seg i konserthallen Bataclan. Rundt 200 personer er skadd, 80 av dem alvorlig.

Tallene er ved 06.40-tiden sprikende og det er ikke endelig bekreftet hvor mange som har omkommet i terroraksjonen.

Terroristene:

Det er fortsatt usikkert hvor mange terrorister som sto bak angrepene i Paris natt til lørdag. Kl. 04.32 meldte nyhetsbyrået AFP at åtte terrorister ble drept av politiet. Enkelte medier meldte at flere terrorister kunne være på frifot, men politimester Michel Cadot sa rundt klokka 04 natt til lørdag at han trodde at alle terroristene var skutt og drept. Myndighetene jakter fortsatt på medvirkende over hele Frankrike.

Vi vet foreløpig lite om hvordan terroristene opererte og hvordan de har koordinert angrepene. Fra konserthallen Bataclan er det kommet opplysninger om at tre av de fire terroristene som ble drept der hadde eksplosiver festet til kroppen. Politiet bekreftet i natt at de tre sprengte seg selv i lufta da politiet angrep.

Øyenvitnene:

Pierre Janaszak, en radioprogramleder, satt på galleriet i konserthallen med sin søster og venner da de hørte skudd fra nede i salen cirka en time inn i konserten.

- Først trodde vi det var en del av showet, men vi skjønte raskt at det ikke var tilfellet. Jeg tror de var tre personer og de bare skjøt inn i folkemengden. De var bevæpnet med store våpen, jeg kan tenke meg at det var Kalashnikovs, det var et voldsomt leven. De stoppet ikke å skyte, uttaler Janaszak til nyhetsbyrået AFP.

- Det var blod overalt, lik overalt. Vi hørte skriking. Alle prøvde å flykte. De hadde 20 gisler, og vi kunne høre dem snakke med dem, sa Janaszak , som gjemte seg sammen med flere andre på toalettet.

- Jeg hørte tydelig at de sa: Det er feil av Hollande , det er feil av din president, han burde ikke ha grepet inn i Syria. De snakket også om Irak, forteller øyenvitnet til AFP.

En annen som unnslapp fra konserthallen Bataclan har uttalt til CNN:

- Terrorister henrettet rolig gislene. De ladet på nytt og henrettet igjen - i stillhet.

En tredje kilde, Julien Pearce, sa til den amerikanske TV-stasjonen at det var et blodbad inne i konsertlokalet, og mener terroristene fyrte av skudd i ti minutter.

- De sa ingenting, ropte ingenting. De hadde ikke masker. De hadde svarte klær, forteller han til CNNs Wolf Blitzer.

- Folk lå på gulvet. De skjøt dem. Jeg så minst 25 døde eller hardt skadde kropper, sier han.

Pearce sier også at han så en av terroristene.

- Han var veldig ung, 20 år, maks 25. Han så ut som en vanlig fyr, bare med kalashnikov, sier han.

Andre har opplyst at angriperne i konserthallen ropte «Allahu akbar». På twitter har kjente IS-sympatisører feiret angrepene i Paris.

Statsledernes reaksjoner:

Frankrikes president Francois Hollande:

Frankrike vil ikke la seg undertrykkes eller skremmes selv om vi i dag er overveldet av sorg og følelser.

Statsminister Erna Solberg:

- Vi vet veldig lite om hvem som står bak, men det ser ut til å være et voldsomt angrep, uttalte Solberg til Bergens Tidende fredag kveld.

- Jeg tenker først og fremst på ofrene, sa statsministeren.

Solberg understreket at det nå er viktig å gi politi og myndigheter ro til å finne årsaken.

- Vi lever i en ustabil verden. Det er nå viktig med nasjonal ro og at vi ikke gjør andre til syndebukker for det enkeltpersoner har gjort.

Statsministeren hadde i natt ikke endret vurderingen av sikkerhetssituasjonen her hjemme.

Barack Obama, president i USA:

- Dette er et opprørende forsøk på å terrorisere uskyldige sivile, uttalte presidenten i en tidlig tv-opptreden fra Det hvite hus fredag kveld. Han lovet at Frankrike skulle få bistand fra den amerikanske regjeringen.

- Dette er et angrep på hele menneskeheten og de universelle verdiene vi deler, sa presidenten og nevnte Liberté, égalité, fraternité (frihet, likhet, brorskap).

Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær:

Norges tidligere statsminister og nåværende NATO-sjef sendte sin melding til Frankrikes folk via sin Twitter-konto.

- Jeg er dypt sjokkert over de forferdelige angrepene i Paris. Vi står sammen med Frankrikes innbyggere. Terrorisme vil aldri seire over demokratiet, skrev Stoltenberg.

Angela Merkel, forbundskansler i Tyskland:

Merkel sier hun er dypt rystet over angrepene i Paris.

- Mine tanker går til ofrene for disse terrorangrepene, deres pårørende og alle mennesker i Paris. Den tyske regjeringen er i kontakt med den franske regjeringen og har uttrykt sympati og solidaritet, uttalte Merkel.

David Cameron, statsminister i Storbritannia:

- Jeg er sjokkert over kveldens hendelser i Paris. Våre tanker og bønner går til det franske folket. Vi vil gjøre at vi kan for å hjelpe, skrev Cameron på Twitter.

Konsekvensene:

President Francois Hollande gikk fredag kveld ut og erklærte unntakstilstand i Frankrike. Borgermester Anne Hidalgo i Paris oppfordret folk til å holde seg innendørs. Det er innført økt grensekontroll på grensen inn til Frankrike. Flyplassene er åpne, og togtrafikken går som normalt.

Belgia har opprettet nye grensekontroller som følge av angrepene i Paris fredag, melder Reuters.

De nye kontrollene er opprettet ved grensen mot Frankrike, opplyser belgiske myndigheter. Kontroller av passasjerer som reiser med tog og fly skal også skjerpes.

Amerikanske storbyer har økt sikkerhetsnivået etter angrepene i Paris, og har særlig fokus på franske miljøer.

Her hjemme har PST styrket beredskapen og følger utviklingen i Paris nøye.

- Vi vurderer om hendelsene kan få implikasjoner for trusselbildet i Norge. Enn så lenge er det ikke opplysninger som tilsier at det er forbindelser til Norge, skriver PST i en pressemelding.

Et offer ringer mens hun går fra konsertlokalet Bataclan. Foto: NTB scanpix