Stortingsmeldingen blir positivt mottatt av Nav i trøndelagsfylkene.

- Personlig er jeg tilhenger av sammenslåing av fylkeskontorene til Nav når fylkene slår seg sammen. Det tror jeg forsterker utviklingen som stortingsmeldingen ønsker, sier Bente Wold Wigum, direktør i Nav Sør-Trøndelag.

- Jeg tror dette blir bedre for brukerne, og bety mer effektiv drift. Da kan det regionale nivået konsentrere seg om det strategiske og administrative arbeidet, mens kontorene jobber mest mulig med brukerne og arbeidslivet.

Hennes kollega Vegard Rydningen ved Nav Nord-Trøndelag er enig.

- Jeg tror sammenslåingen av fylkene og kommunereformen vil forsterke effekten i retningen som stortingsmeldingen peker ut.

- Trøndelag er et felles bo- og arbeidsmarked. Jeg tror vi har det beste utgangspunktet for å gjennomføre endringer i Nav fordi vi har kommet lenger i prosessen med fylkessammenslåing og kommunesammenslåinger.

Færre kontorer

Rydningen synes hovedbudskapet i stortingsmeldingen er godt.

- Mange av tiltakene støtter opp under anstrengelsene for å få folk ut i arbeid. At kompetansen samles i færre og større miljøer er naturlig og avgjørende for kvaliteten. Folk skal ha like tjenester, uavhengig av hvor de bor.

Nord-Trøndelag har i dag kontorer i 23 kommuner. Rydningen vil ikke si hvor mange han ser for seg om fem år.

- Det er fornuftig å samle ressursene, men vi må bruke tid på prosessen, og ha en god dialog med kommunene.

Direktøren i Nav Nord-Trøndelag tror etaten i fremtiden vil oppleves som mindre byråkratisk og mer effektivt.

- Vil ikke tilbudet til brukerne bli dårligere i en kommune som mister sitt Nav-kontor?

- Nei, det vil jeg ikke si. Interkommunalt samarbeid ,slik vi har det i Nav Værnes, bør være et interessant alternativ for mange kommuner.

- Arbeidsministeren ønsker at språket og skjemaene skal bli mindre «navsk» og mer norsk?

- Vi bør forenkle for å gi bedre hjelp, på forståelig og praktisk måte. Stortingsmeldingen handler mye om å sette brukeren i fokus, sier Vegard Rydningen.

Mer frihet

Direktør Bente Wold Wigum i Sør-Trøndelag liker også meldingen.

- Dette vil tjene brukerne. Det tas viktige grep som vi har ønsket. Når det gjelder større kontorer, blir mange andre fylker blir mer berørt enn oss. Vi har allerede mange sammenslåtte kontorer. Jeg mener det er riktig med større kontorer og at hvert kontor får mer armslag, Wigum.

Allerede da NAV ble etablert i 2006 ble det opprettet mange felles Nav-kontorer i Sør-Trøndelag. Demed ble ikke Sør-Trøndelag berørt av bestemmelsen om at hver kommune skal ha ett Nav-kontor med minst tre ansatte. 13 av kommunene i nordfylket har såkalte garantikontorer. Denne ordningen ønsker regjeringen å fjerne.

Mer digitalisering

Wigum mener det er mye å hente i digitalisering.

- Når brukerne kan ordne det meste hjemmefra, frigjør det ressurser som gjør at vi kan prioritere innsatsen mot brukerne og arbeidsgiverne for å få folk ut i arbeid.

- Hva med dem som ikke behersker data og eller skjemaveldet?

- Vi skal fortsatt gi god hjelp på telefon, og via en sikker kanal på nett. De som av ulike grunner ikke kan hjelpes på denne måten, kan fortsatt komme til oss for å få hjelp og opplæring i å bruke digitale tjenester. Vi prøver å være fleksible.

Stortinget skal behandle Nav-meldingen i høst, og endringene vil først tre i kraft neste år.

Foto: Johan Arnt Nesgård, Trønder-Avisa
Foto: Kjell A.Olsen