Søndag oppdaget Magne Børset isformasjonene i en bekk ved Budalsvatnet på Hitra. Funnet ble gjort ved en tilfeldighet da han gikk tur i området, og han tok bilder av det uvanlige værfenomenet.

- Dette virker som et sjeldent fenomen, sier Børset til Adresseavisen.

Børset er instituttleder for kreftforskning og molekylær medisin ved NTNU og har aldri sett noe lignende tidligere.

Uvanlig fenomen

Adresseavisen har vært i kontakt med ulike meteorologer i forbindelse med isformasjonene. Det er tydelig at «pannekakeis» ikke er hverdagskost. Ved Vervarslinga på Vestlandet visste meteorologene lite om fenomenet.

Espen Karlsen, Statsmeteorolog ved flyværtjenesten på Ørland Værtjenestekontor, har hørt om det, men ikke sett det selv. Han forklarer at disse isformasjonene vanligvis oppstår rundt Antarktis ved dannelse av ny is. Statsmeteorologen peker på «turbulens i vannet» som en mulig årsak til dannelsen av «pannekakeisen» i bekken. Den avrundede formen på isflakene har også en logisk forklaring.

- Strøm og vind får isflakene til å gnikke mot hverandre, noe som fører til at flakene blir runde, forklarer han.

Vinden trolig årsak

Ånund Sigurd Kvambekk ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har aldri sett slike isformasjoner i ferskvann tidligere. Han forteller at det er vanlig at bølger er årsaken. I dette tilfellet mener Kvambekk at vind har skapt bølger store nok til å bryte opp isen.

- «Pannekakeis» er ikke vanlig, og sees oftest ved iskanten mellom åpent hav og helt islagt hav. Tilfellet i Budalsvatnet er mer uvanlig, sier han.

Søndag dukket de spesielle isformasjonene også opp i elva Anga i Førde. Les mer om det her.

«Ispannekaker» ble også oppdaget i elva River Dee i Skottland for et års tid siden. Les mer om det her.

Magne Børset oppdaget det uvanlige værfenomenet på Hitra. Foto: Geir Mogen