–Vi utvikler verdens største og mest komplette treningssenter på nett. Lykkes vi med satsingen i Norge, Europa, India og muligens USA, mener jeg det er fullt mulig med én million medlemmer i løpet av fem år, sier Knut Løkke.

Han er gründeren bak selskapet MyWorkout. I samarbeid med Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og NTNU, utvikler de en nettside med tilhørende apper som tilbyr trening hjemme, ute, på reise, på jobb og på treningssenter. Selskaper som Livegym og Exerto tilbyr lignende tjenester i dag, men Løkke mener at deres konsept skiller seg fra disse på tre måter:

–Det ene er den faglige forankringen vi har. Vi samarbeider tett med treningsforskere på NTNU for å få klinisk dokumentasjon på hva som virker. Dette formaliserer vi som veiledning til medlemmene, sier Løkke.

Treningsvideoer

–Vi har også bedre teknologi og brukervennlighet. Hos de fleste andre aktørene må man manuelt registrere at man har gjennomført en trening, mens vi er tilkoblet en rekke apper. Dermed kan du fortsette å bruke Endomundo og lignede treningsapper, og så laste opp data derfra. Eller du kan bruke vår egenutviklede app. Du har også mulighet til å koble til smart- og pulsbelter, som automatisk registrerer løpeturer, sykkelturer, puls, etc, på profilsiden din, sier Løkke.

Løkke hevder også at mangfoldet er større hos dem enn hos andre.

–Mens de andre aktørene fokuserer mest på hjemmetrening, fokuserer vi på både hjemme- og utetrening. I tillegg til et bredt utvalg av treningsvideoer får man tilgang til 300 styrkeøvelser som kan gjøres på treningssenter, og løpeprogrammer og styrkeøvelser for utetrening. Vi formidler også kontakt mellom personlig trener og kunde, sier Løkke.

Utvikler moduler

I løpet av de neste årene skal selskapet utvikle seks tverrfaglige moduler for å dekke ulike behov i befolkningen: trening, kosthold, mental trening, diagnosetrening, idrett og lek (for å aktivisere barn).

–Vi utvikler verdens mest innovative og funksjonelle system og metode for å «servere» trening til brukeren, tilpasset både brukerens situasjon, plassering og eventuelle diagnoser, sier Løkke.

Det nye treningskonseptet ble lansert for drøyt tre uker siden, og har knappe 2000 brukere så langt. Konseptet er fortsatt i en tidlig fase, men målet på sikt er å lansere i utlandet.

Har tro på prosjektetJan Helgerud og kollega Jan Hoff, begge professorer ved Det medisinske fakultetet ved NTNU, har forsket på trening i en årrekke. De har den siste tiden gitt råd under utviklingen av det nye treningssenteret på nett.

–Vi har gitt dem råd om at treningen som presenteres må ha dokumentert effekt. Eksempler på råd vi har gitt er å organisere kondisjonstrening som intervalltrening, og at styrketrening gjøres med høy nok belastning, sier Helgerud.

–Har du tro på at dette vil bli en suksess?

–Det er lett tilgjengelig og du er ikke avhengig av å møte opp et sted. Effekten er du ansvarlig for selv, men det finnes mange muligheter for å gjøre trening hjemme med enkelt utstyr. Dette kan være et alternativ eller supplement for mange, sier Helgerud.

–Tror du de vil få én million brukere i løpet av de neste fem årene?

–Ja, klarer man å slå gjennom internasjonalt, så er det mulig, sier Helgerud.

–Gjesp

Livegym er en av mange andre aktører i markedet som tilbyr trening på nett. De er ikke videre imponert over MyWorkouts satsing.

–Alle de som starter har de samme ambisjonene om å bli store og verdensomspennende. Det hadde vært fint om nye aktører kunne prøve å finne på et konsept selv i stedet for å kopiere andres konsepter, legge inn en liten ekstrafunksjon eller en minimal vri og påstå at det er nyskapende, sier daglig leder i Livegym, Marte Vårdal.

Hun er helt uenig i at Løkkes nye treningssenter på nett er bedre enn deres tilbud.

–Store ord, lite innhold. Trening fungerer, det er nok dokumentasjon for det. Vi på Livegym formidler treningsglede og at alle kan bevege seg. Poenget vårt er nettopp at man ikke trenger en mastergrad for å trene. Eller at noen andre med mastergrad må fortelle deg hvordan du skal trene, sier hun.

–Alle synes sin egen side er mest brukervennlig. Det synes også vi på Livegym om vår egen side. Vi kan selvfølgelig også remse opp en rekke funksjoner som vi synes gjør oss langt bedre enn konkurrentene, sier Vårdal.

Hun synes også det er meningsløst å tilby øvelser som kan brukes på et treningssenter.

–De som trener på et treningssenter får veiledning til øvelser på senteret, så er vel helt meningsløst å ha med dette? Løpeprogrammer og styrkeøvelser finner du for øvrig over alt. Søk selv. Det tar deg 10 sekunder. Når det gjelder formidling av PT-er: Livegym har egne PT-er. Og egenutviklet teknologi for kommunikasjon mellom PT og kunde som fungerer fantastisk. Denne teknologien gjør blant annet at en PT kan være med på treningen til kunden. Dette er helt unikt for Livegym.no, sier hun.

–Ikke noe nytt

Leder og gründer av Exerto, Jan Helge Hagland, synes det er bra at det kommer flere aktører på markedet som bidrar til økt fysisk aktivitet, men er uenig i at tilbudet er bedre enn andres.

–MyWorkout har funksjoner, eller kombinasjoner av sådan, som kanskje andre aktører ikke har, men samtidig ikke noe revolusjonerende. Brukervennlighet relaterer de til kobling mot apper osv., og er jo kun relevant i den sammenheng. Alle funksjonene deres her gjør jo samtidig løsningen mer komplisert å bruke. Mangfold er jo heller ikke noe argument, de fleste aktørene i markedet har et stort spekter av treningsformer og programmer, sier Hagland.

Han ser heller ikke noe nytt i at MyWorkout utvikles i samarbeid med NTNU.

–Instruktørene på Exerto er blant Norges beste og har kompetansen fra sine respektive fagmiljøer som eksempelvis Norges idrettsskole. Den kompetansen får Exerto sine medlemmer tilgang til gjennom treningsprogrammene, veiledning, osv. Så på ingen måte noe nytt i MyWorkout sin «faglige forankring», sier Hagland.

–Tror du at de vil klare å få én million brukere?

–Skal man være i nærheten av noen slike tall må man gjøre det veldig bra i utlandet, og det er noe som krever mye kapital. I tillegg må man ofte tilpasse produktet og gjerne ha tilstedeværelse i de ulike markedene for å lykkes, sier Hagland.

Løkke svarer dette på kritikken fra Vårdal og Hagland:

–Store ord forplikter, og leveringsbyrden ligger på oss. Hadde de kjent til detaljene slik som Innovasjon Norge, NTNU, Norges Forskningsråd med flere gjør så tror jeg kanskje de ville uttalt seg anderledes, mener Løkke.

EXERTO-LEDER: Jan Helge Hagland. Foto: Privat
PROFESSOR: Jan Helgerud. Foto: Privat
LIVEGYM-LEDER: Marte Vårdal. Foto: Dino Trto, Adresseavisen