Bygningsrådet har enstemmig vedtatt å godkjenne dispensasjon fra gjeldende reguleringsplan for en rekke tiltak i forbindelse med totalrehabiliteringen av Britannia Hotel.

Rådmannen hadde innstilt på at bygningsrådet avslo søknaden om større vinduer og oppføring av tårnsuite, men politikerne er av en annen oppfatning. Det var kommunalråd Elin Marie Andreassen (Frp) som på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre fremmet forslag om å imøtekomme søknadene om flere endringer. I tur og orden stilte bygningsrådets medlemmer seg bak, men under forutsetning av at kulturminnemyndighetene godkjenner endringene.

Fylkeskommunen vedtok i januar en midlertidig fredning av Britannia Hotel. Hotellet har vært stengt siden i fjor sommer etter at Reitangruppen ble eneeier i november 2015. Det vil koste over én milliard kroner å bygge om hotellet. Nå viser det seg at bygningsmassen er i så dårlig stand at en gjenåpning vil neppe finne sted før årsskiftet 2018/2019. Entreprenørfirmaet Hent har totalentreprisen på renoveringen.

Ønsker tre innganger

Per Knudsen Arkitektkontor AS har på vegne av tiltakshaver søkt om dispensasjon fra reguleringsplanen for å kunne gjøre flere forandringer på bygningen. Arkitekten påpeker at Britannia har i dag to publikumsinnganger fra Dronningens gate og søker om få godkjent en tredje. Det støtter bygningsrådet.

Per Knudsen skriver at rømningsforholdene i denne delen av hotellet er svært dårlige og det mangler universell tilgjengelighet til restaurant i kjelleren (Jonathan). En ny publikumsinngang vil åpne for et mer variert restauranttilbud. Det nye inngangspartiet kan integreres på en slik måte at det ikke bryter med arkitekturen fra 1890-årene da hotellet fikk sin nåværende form.

Arkitekten opplyser at med gulv i første etasje vel én meter over gatenivå og brystninger i vinduene ytterligere om lag 80 cm over gatenivået har bygget en veldig lukket karakter mot gaten. Per Knudsen foreslår at vinduene i første etasje utvides til samme størrelse som vinduene på hjørnet i første etasje mot Apotekerveita.

Åpner byrommet

Bygningsrådet mener at dette vil føre til en positiv endring fra dagens situasjon, fordi det bidrar til at bygget i større grad åpner seg mot Dronningens gate og styrker samspillet mellom hotellet og byrommet.

Bygningsrådet samtykker også i nye takvinduer i 1890-bygget, oppføring av trappeanlegg i Westermannsveita og en ny tårnsuite.

Hotellet ønsker å kunne tilby en førsteklasses tårnsuite til viktige personer som gjester byen. Ved siden av en oppholdsavdeling bør suiten etter arkitektens mening inneholde to soverom med hvert sitt bad og rom for sikkerhetsvakt. Den skal ligge i toppetasjen ved tårnet i 1890-bygget. Dette krever takoppløft i den delen av det fredede taket som vender inn mot gårdsrommet. Antikvariske myndigheter har gitt tillatelse til et begrenset oppløft.

Styrker Trondheims ry

Bygningsrådet mener tårnsuiten ikke vil være synlig fra gaten og synes å være godt tilpasset den eksisterende bebyggelsen. Politikerne viser til at tårnsuiten kan styrke Trondheim som konsertby, konferanseby og arrangørby for øvrig.

Det må også bygges teknisk rom over og vest for Palmehaven. Den nye delen av bebyggelsen ønskes oppgradert til passivhusstandard. Dette innebærer økt behov for tekniske rom og kanalføringer enn forutsatt i tidligere søknader. Bygningsrådet viser til at anleggene skal etableres på en slik måte at det ikke kreves inngrep i Palmehavens interiør og 1890-bygget, utover inntaksrom for kanaler i tredje etasje.

Byantikvaren skeptisk

Byantikvaren går imot å endre størrelsen på vinduene i første etasje i Dronningens gate. Ombyggingen av Britannia Hotel i 1890 etter Karl Norums planer ga Trondheim et av landets flotteste bygninger i nybarokk stil, og var et arkitektonisk mestergrep når det gjaldt å forene det gamle hotellet med utvidelsen mot øst.

For 1890-bygget er byantikvarens holdning at Palmehaven, Speilsalen, lobbybaren, trappen i vest over alle tre etasjer, samt salongene må forutsettes bevart med sine opprinnelige veggpaneler, listverk, dører, vinduer og annet dekorativt utstyr intakt.

Bygges om: Ærverdige Britannia Hotel er under total renovering. Etter å ha brukt én milliard kroner skal hotellet etter planen gjenåpne ved årsskiftet 2018/2019. Foto: Morten Antonsen