Fant drømmejobben: Da oppdaling Torgrim Bøe Skårsmoen studerte informatikk ved NTNU visste han ikke av VisBook. Nå trives han svært godt både på jobben og i bygda. Foto: jens petter søraa

– Det er oljekrise og alle snakker om hvor vanskelig det er å få seg jobb.

Men det er det ikke nødvendigvis, ikke i distriktene. Tenk utenfor boksen, det finnes mange ledige «byjobber» på landet. Det trengs både ingeniører og økonomer. Men det vet ingen, ikke engang studentene som har vokst opp her.

LES PÅ PLUSS: Slik skal de få dobbelt så mange teknologibedrifter i Trondheimsregionen

Hjertesukket kommer fra Silje Granum som er prosjektleder i Nasjonalparken næringshage i Oppdal og Rennebu. Adresseavisen gir henne utfordringen: Vis frem spennende arbeidsplasser som trenger folk, mens lav oljepris, børsfall og høy arbeidsledighet preger norsk økonomi.

Det sier ikke pang!

I Rennebu etablerte Olav Hårstad for 15 år siden Rennebu dører. Snart blir det bløtkake, det skjer den dagen de har omsatt for hundre millioner kroner.

– Siden vi fortsatt er her må vi ha gjort noe riktig. Skulle vi kopiert andre hadde vi ikke klart det, men mens de fleste går for standardproduksjon, så satser vi på kvalitet. Her får du skreddersydd din egen dør og alle lages på bestilling. De koster nødvendigvis mer, men mange er villige til å betale, sier Hårstad og viser blant annet frem en rekke dører som en pengesterk moldenser skal ha i et hus i Lofoten.

– Har du hatt mange oppdrag for Røkke?

– Tja, en åtte-ni, sier Hårstad som selv er i produksjonen, sammen med fire andre. Det er i alle fall et par for få.

– Med fem her er det et blodslit. Vi må i alle fall være seks, sju er egentlig best. Vi har nettopp lyst ut en ledig stilling, men det er for få kvalifiserte søkere. Vi får jo inn søknader, og de er gode, men det sier liksom ikke pang! Vi bør ha noen som er tømrer eller snekker, for dette er kvalitetsprodukter. Vi får ikke engang inn lærlinger, sier Hårstad.

Drømmestart for nyutdannede

Det er akkurat 20 år siden Øystein Selbekk og Kåre Mjøen etablerte VisBook, et programvareselskap som tilbyr IT-løsninger for reiselivsbedrifter. I dag har de 25 ansatte i Oppdal og Kvikne, og datterselskap i Tyskland og Sverige. Mer enn 700 kunder over hele verden.

– Vi vokser fortsatt. Sakte, men sikkert. Vi har behov for rundt to nye programmerere hvert år til utviklingsavdelingen i Oppdal. Derfor er vi hele tiden på jakt etter dyktige folk, men dem er det ikke mange av. Overraskende få, sier Selbekk. Han skjønner det ikke.

KRONIKK: Er Trøndelag skodd for framtiden?

– Vi er helt fremst på stolen teknologisk, og for en nyutdannet må det være mye bedre å starte her enn hos et større firma i byen. Her er vi færre, dermed får du en mer sentral rolle tidligere, du får bredere erfaring og får ta større beslutninger tidligere, sier Selbekk før han sprekker opp i et smil:

– Og så jo Oppdal et fantastisk sted! Jeg har sju minutter å gå til jobb, Oppdal har alle fasiliteter jeg behøver og i tillegg masse bratt friluftsliv. I mars satt jeg på kontoret og snakket med en kunde i Stockholm mens jeg kikket ut vinduet og så nysnøen i fjellene glitre i vårsola. Da jeg hadde lagt på, stengte jeg for dagen og dro rett i bakken.

Investerer i hver eneste ansatt

VisBook ansatte to nye i sommer, og har igjen nettopp søkt etter to nye programmerere. Erfaringsvis vet de at det er flest svensker som søker.

– Det er gjerne bare en seks-sju relevante søkere til hver stilling, det skulle vært flere. Vi har kanskje vært for dårlige til å markedsføre oss, men samtidig er det slik at norske programmere gjerne ser på seg selv som urbane mennesker. De tror de må jobbe midt i en storby og ha en Starbucks i nabobygget. Men vi er også en internasjonal bedrift og svært langt fremme faglig. Vi er slett ikke sedat og gammeldags, sier Selbekk. Gründeren vet han vil behøve stadig flere fremover, for nå satser de enda mer mot utlandet.

KRONIKK: Godt rustet for oljenedtur

En av dem som begynte å jobbe i VisBook i sommer var Torgrim Bøe Skårsmoen (22). Det spesielle med ham er at han faktisk er oppdaling. Men som student i informatikk ved NTNU hadde han ikke hørt om firmaet i egen bygd.

– Nei, det var en kompis som helt tilfeldig nevnte at han hadde sett en annonse, og jeg ville gjerne tilbake til Oppdal. Det er her det er kjentfolk, sier Skårsmoen som også spiller på A-fotballaget til Oppdal.

– Det er jo gjerne slike vi vil ansette. Vi investerer mye i hver ansatt, og da håper vi de blir en stund, sier Selsbakk.

Mer enn friluftsliv

I Oppdal sentrum ligger også Elotec, gründet av Jan Kleven i 1992, og i dag det raskest voksende sikkerhetsselskapet i Europa. Hovedfokuset er på brannalarmer, og de er til sammen 43 ansatte i Norge. 29 av dem i Oppdal.

– Oppdal er klart mer enn sau og turisme, smiler Kleven.

– Vi opplever vekst, og vil i år ende på rundt 100 millioner kroner i omsetning.Vi har ansatt 13 nye bare i år, to av dem i Oppdal. I tillegg til Elotec har vi Otretek som driver med spesialinnredning til hoteller og offentlige bygg, og i sommer etablerte vi et nytt firma som heter Firelink, sier Nina Kleven, markedssjef og datter av gründeren.

Elotec merker at når de lyser ut stillinger inne software har de noe færre søkere på stillinger i Oppdal enn i Trondheim

– I sommer lyste vi ut en ingeniørstilling her i Oppdal, den var det 17 søkere til. I Trondheim bruker det å være rundt 30. Så det er jo nesten dobbelt så mange, sier Jan Kleven.

– Det er jo merkelig, siden det er så flott natur i Oppdal?

– Flere som søker jobb her sier det, at de ønsker jobben fordi de skal legge inn årene, ta det mer med ro og gå mer i fjellet. De tror at om de flytter tolv mil unna Trondheim så er tempoet lavere, men slik er det slett ikke. Men internasjonal konkurranse krever vi akkurat like mye av en medarbeider her som i byen

– Så jeg får ikke jobb her om jeg sier jeg vil gå mer på ski?

– Nei.

Ansvar for fresen: Henning Hårstad er selvlært og har de siste fem årene hatt ansvar for fresen ved Rennebu dører. Foto: jens petter søraa
Søker urbane: Øystein Selbekk etablerte VisBook for 20 år siden, og overraskes stadog over få lokale søkere de har til programmerestillingene. Foto: jens petter søraa
Høy kompetanse: Programmererne til VisBook er høyt utdannet og behøver flere kollegaer. Fra venstre: Jesper Höglind, Otto Meisingset, Torgrim Bøe Skårsmoen, Halvor Mjøen, Niklas Wideberg og Steffen Fridjofsen. Foto: jens petter søraa