–Det er en mektig opplevelse å besøke Christianus Sextus, sier Heidi Gjermmundsen Broch.

Skuespilleren fra Det Norske Teatret har vært på Røros de siste dagene og gått i fotsporene til An-Magritt. Andre og tredje august opptrer hun i hennes skikkelse i gruveruinene på Christianus Sextus, gruva der Johan Falkberget på slutten av 1800-tallet begynte å jobbe som vaskarryss. «An-Magritt – malm og mannfolk» er tittelen på oppsetningen.

Forestillingene i sommer er en videreføring av fjorårets begivenhet samme sted. Da ble et annet Falkberget-verk dramatisert, «Christianus Sextus» med Lasse Kolsrud i hovedrollen.

Erfaring med An-Magritt

–I år er Lasse opptatt med regien på forestillingen «Kongeblod», som spilles på Akershus festning samtidig med det som skal skje på Røros. Da var det naturlig å spørre Heidi. Hun spilte An-Magritt på Det Norske Teatret, med Lasse i rollen som Johannes, forteller Jan Bjørnar Bårdstu.

Det var hans kone Johanne Bårdstu som hadde ideen til å skape et kulturarrangement i gruveruinene. Fjorårets arrangement ble så vellykket, med publikumsbesøk på 700, nesten dobbelt så mange som ventet, at de bestemte seg for å gjenta prosjektet i år, riktignok med et annet innhold.

Regi for første gang

–Da jeg spilte An-Magritt på Det Norske Teatret, skapte jeg meg mine egne bilder i hodet av omgivelsene hun befant seg i. Det gjorde sterkt inntrykk å besøke fjellandskapet der hun og kjøreoksen Hovistuten slet seg fram, sier Gjermundsen Broch.

Mens Lasse Kolsrud fortsatt er kunstnerisk leder for prosjektet, har Gjermundsen Broch skrevet manus til årets forestilling. For første gang i sin skuespillerkarriere har hun også regiansvaret.

–Jeg legger meg tett opptil Falkbergets tekst. Dramatiseringen av An-Magritt var god, men den tok seg store kunstneriske friheter. Når jeg skal opptre i Falkbergets eget landskap, er det naturlig å holde seg til det han skrev. Men jeg holder meg til den første boka i firebindsverket «Nattens brød», og jeg får selvfølgelig ikke tid til annet enn utdrag fra boka.

–Hva slags person var An-Magritt etter din oppfatning?

–Første gang vi møter henne hos Falkberget, er hun et slags ikke-menneske. Men når Johannes plukker henne opp og steller henne etter at hun er blitt slått ned, blir hun sett, både som menneske og kvinne. Hun har hele tiden kjempet for rettferdighet, men fra da av kjemper hun for rettferdighet ut fra kjærlighet, ikke ut fra hat. Det er noe ganske annet.

Omgitt av menn

Heidi Gjermundsen Broch blir omgitt av menn når hun opptrer på Christianus Sextus. Henning Sommerro og John Pål Inderberg står for musikken. Sommerro har komponert musikken og benytter seg både av An-Magritt-musikk han tidligere har skrevet og av nye komposisjoner. Gruvekoret Malm består denne gangen av hundre mannlige sangere fra røros-regionen.

–Jeg har bevisst valgt bare å ha menn rundt meg, siden An-Magritt var en ensom kvinne i en hard verden av menn, sier Heidi Gjermundsen Broch, som både er skuespiller og vokalist, og som også skal synge på Christianus Sextus.

Røros museum og historielag står som arrangør av begivenheten på Christianus Sextus. Arrangementet er bevisst lagt til siste helg «Elden» blir framført i Røros sentrum. Dermed kan publikum få med seg kulturarrangementer både på dag og kveld.