Det viser en gjennomgang Adresseavisen har gjort av regnskapene til 561 kjøpmannseide aksjeselskap som driver Rema-butikker rundt omkring i Norge.

Med en omsetning på 141 millioner kroner og et resultat før skatt på 4,72 millioner kroner i 2015, ligger kjøpmann Arne Tungseth ved Rema Rock City i Namsos noen mil foran sine kollegaer i de øvrige Rema-butikkene i regionen utenfor Trondheim. Bare Rema 1000 Stavset på Byåsen i Trondheim omsetter for mer og har bedre 2015-resultat i Trøndelag.

- Det handler om å rendyrke konseptet, ha litt skyggelapper på og ha det moro. Og så skal vi være blir og hyggelige til kundene, sier Tungseth.

Det gode resultatet ga ham mulighet til å ta ut 3,4 millioner kroner i utbytte i tillegg til lønna på nesten en million kroner i fjor. Utbyttet la Tungseth inn i sitt holdingselskap. I alt 251 Rema-kjøpmann har tatt ut utbytte i tillegg til lønn i 2015.

(Se tabell nederst i saken for alle butikkene i Trøndelag).

Store variasjoner

Namsos-butikken har hatt gode resultater hvert år siden åpningen i 2007. Det er ikke tilfellet for alle kjøpmennene rundt om i landet. I 2013 ble det røde regnskapstall for hver fjerde butikk. I 2014 noen færre og i 2015 er enda flere av landets 570 Rema-butikker i pluss.

Adresseavisens gjennomgang av regnskapene for 561 kjøpmannsselskaper, viser negativt resultat før skatt for 105 av dem i et spenn fra minus 14 000 til over to millioner i minus for to kjøpmannsselskap . En mindre andel enn både i 2014 og 2013. Resten av selskapene har resultat før skatt som varierer fra null eller noen tusenlapper til overskudd før skatt på over åtte millioner for de aller mest lønnsomme. På topp: Kjøpmann Tone Olsvoll Eide i Knarvik nord for Bergen med en omsetning på 177 millioner og 8,4 millioner i overskudd før skatt.

Les også: Hver femte Rema-kjøpmann i minus i fjor

- Bedre drift i butikkene og høyere omsetning enn noen gang, gir bedre lønnsomhet, er den enkle forklaringen fra Jan Frode Johansen, administrerende direktør i Rema Franchise Norge, om bedre resultat i fjor enn årene før.

Han påpeker at selv om kjøpmannsselskapene har minus i resultat før skatt, ikke trenger å bety at kjøpmannen personlig ikke tjener penger. Kjøpmannen tar ut lønn fra sitt eget selskap før resultat før skatt beregnes. Ifølge Rema 1000 Norge, var resultatet før utbetaling av eierlønn i snitt 2,24 millioner i fjor. Snittresultatet før skatt ligger en million kroner lavere enn dette, viser vår gjennomgang.

Les også: Dette er de mest lønnsomme Rema-butikkene i Norge

Stavset størst

Gjennomsnittet for de 27 Rema-butikkene i Trondheim lå i fjor over landsgjennomsnittet med 1,5 millioner kroner i pluss før skatt. Selskapet til Thomas Onarheim Dahl, kjøpmannen ved Rema 1000 Stavset, har nest høyest omsetning av alle Rema-butikkene i landet i regnskapsoversikten. Dahl har et resultat før skatt i sitt selskap på 5,17 millioner på en årsomsetning på 195 millioner kroner – rundt seks millioner mer enn i 2014.

- 2015 var det beste året noensinne i for Rema 1000 i Trondheim. Vi har vært gjennom noen år med tøffe investeringsår ifra 2012 til 2014. Og med perioder der butikker holder stengt, virker det inn på resultatet, sier Brynjar Hovstein, regiondirektør for Rema 1000 Trondheim.

- Men de investeringene vi da gjorde, har gitt vekst i 2015 og enda mer i år. I tillegg jobber vi individuelt med hver butikk og hver kjøpmann for å bedre driften, med nye systemer og kostnadskontroll som gjør at vi bedrer resultatet, sier han.

Les også: Kiwi tar innpå trønderske matbastioner

Les også: - Ville ikke signert med Reitan om jeg hadde visst det jeg vet i dag

- Femmila hver dag

Ved Rock City i Namsos forklarer kjøpmann Arne Tungseth sitt gode resultat med hardt arbeid. Selv jobber han 10–12 timer daglig og mener å ha bygget en vinnerkultur sammen med sine 28 ansatte. Innsatsen har også gjort butikken populær blant kundene i Namsos: I fjor vant Tungseth selv Serviceprisen, delt ut av Namdalsavisa og Namsos næringsforening. I år mottok frukt- og grøntansvarlig i samme butikk, Elias Kvernmo, prisen.

- Vi er en gjeng som føler vi skal ut og gå femmila hver dag. Det er knallhardt arbeid, men resultatene har kommet hvert år og da kan vi kose oss med det, sier Tungseth.

Videre forklaring på hans suksess er mestringen av en viktig balansegang i dagligvarebransjen, nemlig den mellom å ikke gå tom for varer samtidig som svinnet holdes nede.

- Vi har alltid nok varer. Når det er et arrangement i distriktet, er det nesten slik at de må komme til meg å handle fordi det bare er jeg som har nok varer, sier Tungseth.

Flere nye kjøpmenn

Rema har delt inn Midt-Norge i to regioner i og utenfor Trondheim. I Nord- og Sør-Trøndelag utenfor Trondheim var det totalt åtte butikker som endte 2015 i røde tall. Flere av dem fikk ny kjøpmann i løpet av fjoråret, blant annet butikken i Stjørdal sentrum.

- Når det kommer ny kjøpmann inn, er det ofte sånn at det kan ta noe tid å for dem å tilpasse seg flyten. Sånn var det også for Rema 1000 Stjørdal i fjor, sier regiondirektør Vidar Andersen i Rema 1000 Midt-Norge.

Minuset ved butikken på Amfi-senteret i Verdal forklarer ham med at kjøpmannen der en periode også hadde butikken på Nordsia i Steinkjer.

- To butikker på én kjøpmann funker ofte dårlig hos oss. Men nå er det kommet på plass ny kjøpmann i Verdal sentrum og butikken drives godt, sier Andersen.

Og godt drives de fleste Rema-butikkene. Vidar Andersen er særlig stolt over en fersk kåring innad i Rema-systemet hvor kjøpmennene i hans region er kårettil de best likte Rema-kjøpmennene i landet blant 10 000 ansatte.

Det kommer nok godt med kort tid før årets travleste måned går i gang. Men Andersen gleder seg til julestria i butikkene.

- Vi føler vi er godt rigget før jul, sier han.

Jan Frode Johansen, administrerende direktør i Rema Franchise Norge. Foto: Marianne Tønset, Adresseavisen
Brynjar Hostein (t.v), regiondirektør for Rema 1000 Trondheim, og Vidar Andersen, reginondirektør for Rema 1000 Midt-Norge. Foto: Marianne Tønset, Adresseavisen