- Det er synd at legene har sagt nei til Hawkings deltagelse. Den som aller mest beklager det er han selv. Han ville svært gjerne til Starmus i Trondheim og hadde gledet seg. Dette var hans eneste planlagte reise i 2017, sier Edvard Moser.

Nobelprisvinneren er selv en av foredragsholderne på Starmus og har møtt Hawking ved flere anledninger.

Moser vil ikke gå med på at Starmus har mistet den største stjerna programmet.

- Ikke mistet. At han ikke kommer er selvfølgelig dumt og leit for profileringen. Men i realiteten har det mest med symbolikk å gjøre. Hawkings foredrag er ferdiginnspilt og vil bli avspilt, slik det også ville blitt om han hadde kommet. Det faglige blir dermed det samme. Det jobbes også med at han kan være til stede visuelt på et eller annet vis.

På grunn av sitt handicap er ikke Hawking en person man kan slå av en prat med. Han kan ikke snakke og det tar lang tid for ham å kunne formulere noe. Kommunikasjonen skjer via en datamaskin som oppfatter bevegelser i ansiktet hans og gjør det om til bokstaver og tale.

Edvard Moser mener at Hawking allerede har gjort en minst like viktig jobb for festivalen som selve foredraget.

- Han sitter i styret og er svært involvert i Starmus. Hawking er helt avgjørende for at programmet for årets festival er blitt så eksepsjonelt som det er. Når folk blir bedt av Stephen Hawking personlig om å holde foredrag, så leser de mailen to ganger. Jeg har vært på en del vitenskapsfestivaler, men aldri på noe med i nærheten av en slik samling av topp folk som på Starmus i Trondheim. Det kan vi takke Hawking for. Jeg er også mektig imponert over byprogrammet som NTNU, Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune har klart å lage.

- Har festivalarrangøren kjent til at han ikke kunne komme og holdt det tilbake i det lengste for ikke å ødelegge for profileringen?

- Nei. Da jeg snakket med festivalledelsen mandag var alt bra. Kontrabeskjeden kom på onsdag. Alle skjønner nok at det var forbundet med ekstra risiko å ha Hawking på programmet, men vi har hele tiden håpet det beste. Dessverre sier legene nei til at han kan reise, sier Edvard Moser.

NTNU-professoren var helt sentral i at Starmus-festivalen kom til Trondheim etter å ha blitt arrangert tre ganger på Tenerife. Festivalen starter søndag.