Mandag kom restaurantguiden White Guide Nordic 2017, som årlig kårer Nordens beste restauranter.

I alt 325 nordiske restuaranter er funnet verdig en plass på den presisjetunge lista. Av de 64 norske restaurantene som er kommet med, ligger fem i Trondheim - en pen økning fra tre restauranter i fjorårets guide.

Røst og Mathallen inn på lista

Høyest av trondheimsrestaurantene ligger, i år som i fjor, Credo. Restauranten faller riktignok fra fjorårets pallplassering til en fjerdeplass, men holder seg stabil på samme poengsum.

Foruten Credo på fjerdeplass, finner vi nykommeren Røst Teaterbistro på 25. plass. To rom og kjøkken er nummer 44 (nummer 51 i fjor), mens Mathallen (ny) og Folk & Fe (nummer 53 i fjor) ligger på henholdsvis 62. og 63. plass.

Vi finner også én trøndersk representant fra utenfor Trondheim: Buøy gård på Salsbruket i Nærøy kaprer imponerende nok en plass på lista for andre år på rad, med en 41. plass.

Smakspolitiet om Credo (2016): «Har aldri vært mer spennende og interessant»Smakspolitiet om Røst Teaterbistro (2015): «Nytelse i ni akter»Smakspolitiet om Mathallen (2016): Noen av rettene er rett og slett til å juble av»Smakspolitiet om Folk & Fe (2014): «Kortreist og godt på Bakklandet» Smakspolitiet om To rom og kjøkken (2012): «To rom og optimalt kjøkken»

Stolt nykommer

- Vi er utrolig stolte, ydmyke og glade sier Mette Beate Evensen, kjøkkensjef ved Røst Teaterbistro. Restauranten er inne høyt på lista etter kun et drøyt år i drift i Theatercafeen ved Trøndelag Teater.

- Dette er stort for oss, vi er bare fem enkle kokker som gjør det vi tror på, sier Evensen. Kjøkkensjefen fra Stjørdal kom tilbake til Trøndelag for å starte restauranten etter seks år i Oslo som kokk på prestisjerestauranter som Maaemo og Ylajali. På den tiden har både Trøndelag og Trondheim løftet seg veldig på mat- og restaurantfronten, mener kjøkkensjefen.

- Et kick for oss alle

- Hvorfor tror du dere har kommet med på lista?

- Vi tror på å lage ordentlig mat som smaker godt, men som ikke alle andre lager. Derfor kan vi bruke litt «rare» råvarer og vi prøver å utnytte naturen og ressursene mest mulig. Så løftes det av det utrolige kjøkkenteamet mitt, sier Evensen.

Effekten av påskjønnelsen tør hun ikke spå.

- White Guide betyr veldig mye i andre land, men er nok ikke like kjent i Norge foreløpig. Men vi håper jo det fører til at flere får vite at vi finnes, vi er jo et ferskt sted. For oss som jobber her betyr det at vi vil stå på enda litt hardere og tro enda mer på det vi gjør. Dette er et kick for oss alle, sier Evensen, før hun går tilbake for å lage mat for kveldens fullsatte restaurant.

- Men etterpå blir det nok et glass champagne!

Oslorestaurant på pallen

I fjor fikk to norske restauranter, Maaemo og Statholdergaarden, plass på den fellesnordiske lista. Maaemo har rykket opp fra 8. til 3. plass, Staholdergaarden er ute av topp 30, mens Re-Naa i Stavanger, drevet av trønderske Sven Erik Renaa, er inne på 25. plass etter å ha fått sin første Michelin-stjerne tidligere i år.

I tillegg til Maaemo og Re-Naa, kommer Sabi Omakase i Stavanger også foran Credo på den norske lista.

Svensk på topp

Nordens beste restaurant for tiden er ifølge White Guide stockholmsrestauranten Esperanto - mens Fäviken, kort vei over svenskegrensa fra Trøndelag, beholder sin andreplass fra i fjor. Fjorårsvinner Noma i København er ikke med i årets guide, da den stenger om kort tid.

Guiden har funnet det verdt å påskjønne 64 resturanter fra Norge, 61 fra Finland, 92 fra Sverige, 92 fra Danmark og 15 fra Island.

Se de komplette listene her.

foto
Credos Heidi Bjerkan (t.v.) og Roar Hildonen fra tTo rom og kjøkken kan for andre år på rad juble over gode plasseringer i White Guide. Foto: Kim Nygård
foto
Kjøkkensjef Stian Fjæreiede i aksjon på Folk & Fe. Foto: Glen Musk
foto
Adresseavisens Smakspoliti mente tidligere i år at restauranten ved Mathallen innfridde forventningene. White Guide er enig. Foto: Finn Walther