- Hvis dommen blir stående, betyr det at det er mer eller mindre fritt frem i dag. Det vil få konsekvenser, sier aktor.

Yrkesdykker Krasimir Krastev (56) fra Frøya døde på jobb, på kamskjellfangst utenfor Smøla i 2014. Aktor mente at daglig leder i båtselskapet Atlantic Strømøyvåg DA burde dømmes til fem måneder i fengsel, noe som i så fall ville vært Norges strengeste straff for brudd på arbeidsmiljøloven.

- Det fremstår som opplagt økonomisk motivert kriminalitet, sa aktor Knut Meek Corneliussen under sluttprosedyren.

Ambulansebåt var allerede på stedet da redningsskøyta kom den dagen Krasimir Krastev (56) døde.

- Overraskende

Men fredag kom dommen som aktor kaller «overraskende». Aktor mente i sin sluttprosedyre at virksomheten «uten tvil» rammes av arbeidsmiljøloven. Det har også påtalemyndigheten ment da de tidligere har gitt bøter for brudd på arbeidsmiljøloven for to andre dødsulykker ved den aktuelle båten.

- Retten har lagt en helt annen vurdering av arbeidsmiljøloven til grunn. Nå må vi bruke tid til å vurdere og lese dommen grundig, sier Corneliussen nå.

Daglig leder i båtselskapet Atlantic Strømøyvåg DA sa seg ikke skyldig under rettssaken. Han mente det ikke var han som hadde ansvar for sikkerheten. Mannen var tiltalt for brudd på Arbeidsmiljølovens paragraf 19.1 under særdeles skjerpende omstendigheter. Tiltalen gikk på en lang rekke brudd på sikkerhetsregler for dykking. Tiltalte var daglig leder da Krastev omkom i 2014 og under to andre dødsulykker.

Les også: Dette vet vi om hva som skjedde

Omkom: Krasimir Krastev, som etterlot seg kone, to døtre og barnebarn.

- Fritt frem

Kort fortalt var daglig leder tiltalt for brudd på dykkerforskriften, som er gitt med hjemmel i arbeidsmiljøloven. Tingretten mener kamskjelldykking er fangst og fiske, og at det derfor er unntatt arbeidsmiljøloven. Når arbeidsmiljøloven ikke gjelder, kan han heller ikke dømmes for brudd på forskriften. I dommen heter det: «At reglene i forskrift (...) burde kommet til anvendelse på slik kamskjelldykking som ble utøvd i Atlantic Strømøyvåg DA, og at brudd på slike regler blir sanksjonert med straff, er en oppgave for lovgiver».

- Retten mener altså at slik loven er utformet i dag, så har man ikke hjemmel til å dømme. Det er diametralt motsatte av det vi har ment, sier aktor.

- Betyr det man ikke kan straffe lovbrudd på dette området i dag?

- Ja, det betyr at det er mer eller mindre fritt frem, hvis dommen blir stående. Det vil få konsekvenser. Hvis denne typen arbeid ikke er omfattet av arbeidsmiljøloven, så kan de gjøre hva de vil. Hvis man skal legge rettens vurderinger til grunn, må Stortinget som lovgiver inn her, sier Corneliussen.

Dykkerdrakten til avdøde Krastev. I dypet forsøkte han trolig å komme seg løs fra bly som skal ha vært stripset fast til vesten. Bildet vises med tillatelse fra pårørende. Foto: politiet

- Hva tenker du om at det er gitt bøter med hjemmel i arbeidsmiljøloven flere ganger før?

- Det viser at vår vurdering er gjort flere ganger tidligere.

Arbeidstilsynet anmeldte denne saken for brudd på arbeidsmiljøloven. Kommunikasjonsdirektør Trygve Bragstad sier de trenger tid til å sette seg inn i dommen før de kommenterer. Arbeidstilsynet har hele tiden hevdet at kamskjelldykking rammes av arbeidsmiljøloven.

Sivilt søksmål?

Bistandsadvokat Wenche Brandstad krevde, på vegne av enken og de to døtrene til Krastev, oppreisningserstatning på 125 000 til hver.

Retten tar ikke stilling til dette kravet, men henviser de etterlatte til å fremme krav etter tvisteloven, altså at de eventuelt må gå til sivilt søksmål.

Adresseavisen har ikke fått tak i bistandsadvokat eller forsvarer.

Her kan du se og høre mannskapet fortelle om dødsdykket.

Les alle sakene i reportasjeserien «Kamskjelldykkerne».