Ottervik er allerede orientert av ledelsen i Ringnes, som eier E.C. Dahls Bryggeri, om beslutningen. De 230 ansatte skal orienteres på et allmøte i ettermiddag.

Ottervik skriver i en e-post til adressa.no at hun har kjempet en lang kamp for å bevare arbeidsplassene ved E.C. Dahls Bryggeri mens hun har vært ordfører.

«Og det er trist dersom Ringnes står ved beslutningen om å legge ned brusproduksjonen i Trondheim. 120-130 dyktige og engasjerte ansatte vil miste jobben og viktige industriarbeidsplasser forsvinner fra byen. Jeg tror Ringnes undervurderer verdien av lokale brusvarianter i et marked preget av masseproduksjon, slik som E.C. Dahls julebrus.»

- Matkjedemakten bidrar

Ottervik mener at matkjedenes makt bidrar til endringen i brus- og bryggerinæringen.

«Produksjonen blir sentralisert, det øker tungtransporten og det er ikke bra for miljø og trafikksikkerhet. Matkjedenes maktbruk bidrar sterkt til denne utviklingen. De prøver å bli kvitt den norske gjenbruksordningen for tomflasker, og fra før har de presset Coca-Cola til å gå over til engangsflasker. Nå må vi få en skikkelig debatt om matkjedenes makt og maktmisbruk.»

Krever fortsatt ølproduksjon

Ottervik skriver også at hvis Ringnes-ledelsen står ved beslutningen, vil hun kreve at forsikringer fra Ringnes om at ølproduksjonen fortsetter og videreutvikles i Trondheim.

«Så vidt jeg kan se nå, er konkrete investeringsbeslutninger og utviklingsprosjekter de eneste forsikringene som har noen verdi.»

- Sentralisering

LO-leder i Trondheim, Arne Byrkjeflot, frykter også at Ringnes-ledelsen gjør som Coca-Cola og innfører engangsflasker.

- Vi frykter at Ringnes leger seg på samme linje som Coca-Cola har gjort, og går over til engangsemballasje. Det krever voldsomme investeringer, som gjør at det ikke er plass til alle bryggeriene som er i dag. Det vil føre til sentralisering av brusproduksjonen, sier Byrkjeflot.

Coca-Cola bruker i dag engangsemballasje i 0,5 liters brusflaskene, og skal også gå over til engangsemballasje for 1,5 liters flaskene. De nye flaskene kan pantes. Deretter blir de komprimert og smeltet om til nye flasker, i stedet for å bli vasket og gjenbrukt.

Vil ha økt avgift

Byrkjeflot mener avgiften på engangsemballasje må opp, for å gjøre det ulønnsomt å tappe brus på slike flasker.

- Politikerne må øke avgiften på engangsemballasje, som i dag er på en krone og seks øre per enhet. Hvis man mener noe om miljø og gjenbruk, må man ha et avgiftssystem som sørger for at det blir resultatet, sier Byrkjeflot.

I 2005 bestemte Ringnes seg for å legge ned brusproduksjonen i Trondheim, etter at Stortinget vedtok å fjerne grunnavgiften på engangsemballasje. Etter den rødgrønne valgseieren ble avgiften gjeninnført, og arbeidsplassene beholdt. I fjor ble det kjent at Ringnes avvikler produksjonen av halvlitersflasker med brus ved bryggeriet på Lade, og at en av de fem produksjonslinjene legges ned. Ledelsen i Ringnes benektet da at dette var begynnelsen på en nedleggelse av bryggeriet på Lade.

- Uansett hva som skjer tror vi ølproduksjonen vil overleve en del år. Men man svekker de lokale bryggeriene, og på sikt er dette en trussel mot E.C. Dahls. De tar ting gradvis, sier Byrkjeflot.