Da kjoleskaperen Matthew Hubble i London så hvem som fikk nobelprisen i medisin, bestemte han seg for å lage en kjole.

Sjelden anledning

Sivilingeniøren og motedesigneren hadde aldri hørt om Moser eller forskningen deres før.

– Men hvor ofte får du anledning til å lage kjole til en så flott nobelprisvinner? spør han som forklaring på hvorfor han fikk ideen, tok kontakt med May-Britt Moser, og greide å overbevise henne om at det var hans kjole hun skulle ha.

Les også: Mor til en nobelprisvinner forteller om sønnens oppvekst

Kjolen er skinnende mørkeblå med et sølvblankt rutemønster med glitrende blanke perler som stråler ut fra nobelprisvinneren der hun svinger seg i prøverommet. Designeren er i Trondheim for personlig å overlevere kjolen, og passe på at den sitter som den skal før hun drar til Stockholm og den høytidelige prisutdelingen.

Se også TV-adressas hjernetest: Finner de frem på sykehusområdet?

Edvard bestemte

Det var ektemannen Edvard som fikk henne til å legge bort den innkjøpte kjolen, og heller gå for den engelske designeren som ville lage kjole spesielt til henne.

Designeren hadde da sendt et utkast til Trondheim. Edvard falt for at kjolen har fanget vitenskapen deres i mønsteret. Se mer om det i videoen øverst på siden.

Les også: Derfor fikk de prisen

Var tunnelingeniør

– Det er utrolig gøy at han er ingeniør og kobler vitenskap og design, sier May-Britt om designeren.

Matthew Hubble har nemlig bakgrunn som tunnelingeniør i London før han skiftet beite og ble kjoledesigner. Sammen med sin kone Maria driver han eget fima og lager moteklær til kvinner med inspirasjon nettopp fra forskning og ingeniørvitenskap.

Les også: - Selv etter å ha fått verdens gjeveste pris, vil de være seg selv

Nå har han brukt bakgrunnen sin som til å forstå forskningen til nobelparet. Slik formet han det mønsteret som stråler og glitrer, men som også viser frem forskningen til Moser-paret.

Tidkrevende prosess

Først laget han en kjole der han brukte sin kones mål, men som ikke passet May-Britt. Deretter laget han flere lerretskjoler som utkast før den endelige kjolen i det mørkeblå skinnende stoffet med det glitrende mønsteret.

– Jeg gikk fra butikk til butikk i London for å finne det rette stoffet og materialene til mønsteret, før jeg var fornøyd. Til sammen har jeg nok brukt 100–150 timer fra jeg fikk ideen til kjolen nå er ferdig, sier han.

– Motedesign er som vitenskap smetter May-Britt Moser inn. –For å nå det fremragende, må designeren drive undersøkelser og teste før en kommer frem til det endelige resultatet.

Les også: Historiens femte nobel-ektepar

Kroppsnær og fotsid

På de fleste bildene av May-Britt Moser har hun enten på seg hvit labfrakk, og er avbildet med rotte, eller hun går i korte skjørt eller kjoler, gjerne med høye hæler.

Selv sier hun at hun hater bukser, og går aller helst i kort kjole.

– Poenget er at kjolen til nobelprisutdelingen må være fotsid. Jeg har ikke noe valg selv om jeg vanligvis ville hatt kort kjole. Hun forteller at hun også var litt skeptisk til å ha på seg en så kroppsnær kjole, men når hun har fått den på, er hun svært fornøyd.

May-Britt Moser sammen med sivilingeniør og kjoledesigner Matthew Hubble(t.h). Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Vitenskaplig kjolemønster laget spesielt til May-Britt Moser av Matthew Hubble i London. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Matthew Hubble har skisset, tegnet, lest, forsket og lett i butikker etter riktig materiale før kjolen var helt ferdig. Her er en av skissene. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
May-Britt Moser med et av kjoleutkastene hun fikk fra designeren Matthew Hubble i London. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Slik jobber kjoleskaperen med mønsterbitene. Foto: Matthew Hubble