Enhet for voksenopplæring (Evo) har brukt 18 millioner mer enn budsjettert i 2014, og må nå redusere aktiviteten.

Budsjettsprekken skyldes i hovedsak for høye lønnsutgifter i fjor, ifølge kommunen.

Kutter i år og neste år

– Vi skal redusere driftskostnader med knapt 10 millioner kroner fra 1. august. I 2016–budsjettet skal det etter planen kuttes ytterligere 10 millioner. Parallelt med kuttene har vi kommet med sluttpakketilbud til våre seniorer. Det blir også interne rokeringer, men alt i alt regner vi med at 16 årsverk må bort, sier rektor Anders Stenvig.

I tillegg vil de kutte ned på kantinevirksomheten.

– Lærerne er bekymret for kvaliteten på undervisningen. Er du?

– Det er klart at tilbudet vårt ikke blir bedre når vi får flere elever per klasse, men vi må ta inn over oss de økonomiske realitetene. Jeg forstår godt at lærerne er bekymret når det gjelder individuell oppfølging. Det er ingen tvil om at noen av gruppene trenger mye oppfølging. Men vi har hatt mindre klasser enn det som har vært tilfelle i andre norske storbyer. Nå nærmer vi oss snittet, selv om det selvsagt ikke er noe mål.

Lite bekymret

Også Ingvild Heggstad i rådmannens fagstab sier Trondheim har hatt gode rammer for voksenopplæringen sammenlignet med andre storbyer.

– Jeg tror lærerne på at dette kan gi redusert kvalitet for noen elevgrupper, men vi har ikke noe valg. Vi har en tight kommuneøkonomi, sier Heggstad.

– Trondheim kommune har allerede sagt at de skal ta imot noen flere flyktninger enn tidligere, og det kommer politiske signaler om betydelig økt antall kvoteflyktninger. Er det ikke problematisk å kutte her nå?

– Nei. Denne typen skoler må være fleksible. Når vi har hatt et så høyt merforbruk, så kan vi ikke fortsette dette i påvente av flere elever. Dersom kommunen må ta imot flere flyktninger, så følger det med statlige kroner som gjør at vi kan oppjustere tilbudet, sier Ingvild Heggstad i rådmannens fagstab.

– Er dette dramatiske kutt?

– Jeg vil anta at lærerne opplever det dramatisk, men når det gjelder pedagogisk aktivitet mener jeg det ikke er entydig at dette vil gi dramatiske følger. Det finnes ingen klare holdepunkter for at det blir mye dårligere undervisning selv om gruppestørrelsen øker noe.

Lærerne bekymret

Kommunen sparer seg til fant, mener lærere ved Enhet for voksenopplæring.

– Disse kuttene har store pedagogiske følger. Med større klasser blir det naturligvis mindre tid til hver elev. Vi mener dette vil gjøre at våre elever kommer senere i gang med integreringen, og dermed senere ut i jobb, sier lærer Hanne Mette Kongsvik.

I et travelt lærerværelse sitter hun og kollega Trine Larsen i en pause mellom to forelesninger. Larsen supplerer: – Kommunen sparer seg til fant, slår hun fast.

- Lite langsiktig

Kongsvik etterlyser en litt mer langsiktig politikk fra kommunens side:

– Hvis vi plutselig skal ta imot 300 ekstra syrere, slik noe tyder på at kan skje, skal vi da bygge opp igjen tilbudet? Jeg synes dette virker lite fremtidsrettet. Her skulle man heller brettet opp ermene og vært enige om å ta i et tak, sier Kongsvik.LES OGSÅ: - Dårlig i norsk når vennene snakker persisk

Oppleves dramatisk

De to poengterer at elevene ved Evo er en sårbar gruppe som ikke burde lide på grunn av dårlig økonomi. De legger heller ikke skjul på at dette dreier seg om arbeidsplasser og kolleger:

– Det oppleves dramatisk å miste så mange dyktige kolleger, sier Larsen.

Kongsvik tror det blir slik at de unge kollegene må gå, mens de eldre blir igjen og må «ta støyten».

Dårlig egnede lokaler

– Kommunen sier dere så langt har hatt små klasser sammenlignet med de andre storbyene?

– I tillegg til at vi mener kvaliteten på undervisningen blir dårligere med større grupper, er det også slik at våre lokaler overhodet ikke er dimensjonert for større klasser, sier lærerne.

De anslår at en gjennomsnittsklasse i dag har 18 elever, men at dette varierer veldig.

Adresseavisen har tidligere skrevet om at Evo holder til i delvis uegnede, slitte og spredte lokaler. Politikere har i en årrekke lovet dem bedre kår, og en samlokalisering av de ulike avdelingene.

Les også: Nav utbetalte sju milliarder til utlandet

Les også: «Bunn ærlig: 10 000 flyktninger er en stor utfordring»

Kritisk: Lærer Hanne Mette Kongsvik. Foto: Morten Antonsen
Stor skole: Evo er den største skolen i Midt-Norge, med sine opp mot 1400 elever fordelt på fem lokaliteter. Foto: Morten Antonsen