Det har i mange år vært jobbet for at Trondheim skal få et litteraturhus. Eksemplene fra Oslo, Bergen og Fredrikstad har vist hvordan en tilsvarende arena for litteratur, debatt og fri meningsutfoldelse beriker byen. Etter mange svinger og oppoverbakker tyder mye på at Trondheim omsider er klar for å få litteraturhuset mange ønsker seg.

I sitt forslag til budsjett foreslår det styrende flertallet i Trondheim kommune å bevilge 800 000 kroner årlig til drift av Litteraturhuset. Også Høyre ønsker å sikre en tilsvarende støtte. Det siste er viktig for å sikre forutsigbarhet. Rock City i Namsos er et eksempel på hvor galt det kan gå når et prosjekt ikke er bredt politisk forankret. Litteraturhuset er likevel avhengig av støtte fra andre, som fylkeskommunen og Fritt Ord, for å bli gjennomført. Mye tyder på at også de vil åpne lommeboka.

Litteraturhuset har gjort en svært god jobb med sin prosjektsøknad. Sist diskusjonen om litteraturhus var oppe, framsto ideen i litt for stor grad som et luftslott. Da var man svært opptatt av et eget hus, og det var uttalt motstand mot å samlokalisere med biblioteket. Det var et blindspor. Trondheim er ikke en større by enn at samarbeid er nøkkelen til å lykkes, også på kulturfeltet.

De nye planene for Litteraturhuset er mer nøkterne. Vi tror det er svært fornuftig å etablere litteraturhus i tilknytning til Trondheim folkebibliotek og kunsthallen som skal åpnes i den gamle brannstasjonen. Det er ikke bare en rimelig løsning, men kan også bidra til at Midtbyen får et helt nytt kulturkvartal. I et eget hus vil det også bli rom for arbeidsfellesskap for skrivende i Trondheim.

Innholdet må alltid være det viktigste i ethvert kulturhus. Det finnes altfor mange eksempler på dyre, halvtomme hus som ikke har tilstrekkelig aktivitet til å forsvare verken sine utgifter eller sin berettigelse. Derfor er det svært positivt at Litteraturhuset har satt i gang en rekke aktiviteter uten et eget hus å være i. I samarbeid med andre har de arrangert forfattermøter og debattkvelder på ulike steder i byen. Litteraturhuset har vist at de vil og kan samarbeide med andre. Det må de ikke slutte med selv om de får et eget hus.

NTNU burde fremfor noen kjenne sin besøkelsestid. I tillegg til å være en arena for universitetets mange studenter og ansatte, får NTNU en mulighet til å gjøre forsknings- og kunnskapsmiljøene mer tilgjengelig for byens befolkning. Dersom gode krefter trekker sammen kan Litteraturhuset bli en stor styrke for Trondheim.