Adresseavisen møter det mest omtalte paret i Norge denne sommeren i en leilighet i Oslo. De to sitter tett i sofaen og smiler mot hverandre, samtidig som de stadig svarer på nye spørsmål fra mediene. 28 år gamle Bahareh Letnes har fosterfamilie fra Skogn, og Per Sandberg, også han fra Skogn.

- Det var derfor jeg falt for han, at han var fra Skogn, ler Bahareh Letnes.

De møttes første gang i 2015, men opplyser at de ble kjærester først i vår.

Tikker trusselmeldinger

De timene Adresseavisen er til stede, får den unge kvinnen flere trusselmeldinger, på persisk. De to sier det er fordi folk nå tror at Letnes jobber for iranske myndigheter.

Les også kommentaren: Sandberg har åpenbart ikke skjønt alvoret

- Det gjøres en stor urett, og nå tenker jeg særlig på Bahareh. Det er helt ufortjent det hun blir utsatt for nå, sier Per Sandberg.

- Jeg forsto ikke alvoret før på torsdag. De første dagene etter at vi kom hjem satt jeg bare og lo, og trodde dette ville gå over. Jeg ble ikke sint før på torsdag. Nå er jeg mest sint, og litt redd, sier den tidligere miss Iran.

- Hva gjør deg redd?

- Det er påstandene om at jeg har sterke bånd til iranske myndigheter, og at jeg jobber for det iranske regimet. Jeg fremstilles som om jeg skulle være en spion for Iran. Hadde jeg vært spion, ville jeg vært en elendig en, med denne publisiteten skulle jeg rømt landet for lenge siden.

Les også: - Det var naivt av Per å ta med telefonen

Les også: Sandberg kjæreste søkte asyl for å slippe tvangsgifte med 60-åring

- Men du ser rolig ut?

- Jeg vil ikke at folk skal kunne se noe annet på meg. Men innerst inne er jeg kjempesint. Også fordi dette er blitt en farlig situasjon for meg. Folk tror jeg er noe annet enn jeg er, og noen vil ta meg og sender trusler.

- Det er trist for familien min i Nord-Trøndelag særlig, at det kommer ut på denne måten. Det er ille at de skal lese slike ting om oss, sier Bahareh Letnes. Foto: Kim Nygård

Letnes oversetter en av truslene. Den sier at hun er en skam for iranere, hun blir sammenlignet med Ayathollah Khomeini og får beskjed om at de skal ta henne.

- Det er trist, for familien min i Nord-Trøndelag særlig, at det er kommet ut på denne måten. At besteforeldre og folk jeg kjenner godt leser om det i avisa. Bare mamma og pappa visste om at jeg dro. Det er ille at de skal lese slike ting om oss. De har vært veldig bekymret, og min søster har tatt det veldig tungt.

- Hva mener dere har kommet ut feil?

- At Bahareh skal ha kontakt med myndighetene og at jeg liksom er korrupt fordi hun har etablert et selskap. Hadde det vært en etnisk norsk 28-åring som hadde startet et sjømatselskap, som jeg hadde innledet et forhold til, tror dere det ville blitt dette bråket, spør Sandberg.

- Det at jeg blir kalt spion, rett ut eller at det bare blir antydet, er rasisme. Det er at jeg er innvandrer som gjør det, sier Letnes.

- Det ser jeg også, på sosiale medier, er det utrolig mye fordommer, samstemmer Sandberg.

- Hva er ditt forhold til iranske myndigheter?

- Jeg har ingen kontakter eller nettverk til myndighetene i Iran, men jeg har hatt kontakt med den iranske ambassaden. Jeg jobber aktivt med kultur, og har arrangert flere filmpremierer, konserter, og festivaler med iranske kulturaktører i løpet av de siste tre årene. Jeg har fått bistand fra av ambassaden til formalitetene rundt å vise iranske filmer i Norge, og til å søke visum til iranske skuespillere og regissører som skulle besøke Norge. Min kontakt med ambassaden har bare handlet om kultur, og ingenting om politikk.

Hun sier at hun ikke er noen såkalt "mellomkvinne", og kun ved en anledning har hjulpet en NRK-journalist med å komme i kontakt med kulturpersonligheter i Iran.

- Du viste jo fram passet ditt etter å ha stemt på Rouhani. Hva er din holdning til det iranske regimet?

- Jeg er for demokrati. Jeg er en liberal person. Jeg håper Iran en dag blir et demokratisk land. Men jeg er ingen politisk aktivist.

Letnes sier hun har vært i Iran to gang tidligere etter at hun fikk opphold på humanitært grunnlag.

- Jeg flyktet ikke fra Iran av politiske årsaker. Familieproblemene jeg flyktet fra skjedde da jeg var 15 år. Nå er jeg 28 år, og er en sterk voksen norsk kvinne. Jeg føler meg trygg på å reise tilbake.

- Irans nasjonaldag markerer den islamske revolusjonen. Når du, Per Sandberg, stiller på en slik feiring i regi av ambassaden, bidrar du ikke da på en feiring av radikal islamisme?

- Når jeg var på det arrangementet var det ingen måte en feiring av islamisme. Det var en hyggelig feiring med god mat, som jeg ikke angrer på.

- Reiste som kjærester

De to forteller at de ikke overnattet på noe hotell, eller noen offisielle steder på sin ferie. De var kun sammen med Bahareh Letnes iranske familie, og venner. De badet sammen i Det kaspiske hav, men da hadde hun en heldekkende drakt, med hodeplagg og skjørt.

- Vi er glade i hverandre og trives veldig godt i lag, sier Per Sandberg om den 30 år yngre kjæresten. Foto: Kin Nygård

- Presenterte du Per Sandberg som din kjæreste?

- Ja. Vi reiste sammen som kjærester.

- Er det ikke en sikkerhetsrisiko å reise sammen som ugift?

- Vi overnattet bare hos familie og venner, ingen hoteller. Vi tok hensyn, sier Sandberg.

De forteller at Letnes gikk med hijab, men at den hadde glidd ned da det mye brukte instagrambildet ble tatt. De forteller også at Per Sandberg gikk med kort shorts, noe som ikke regnes som "innafor", og at de gikk hånd i hånd.

- Var ikke det en sikkerhetsrisiko i seg selv?

- Iranske par kan bli straffet for dette. Men politiet ser at vi er turister og bryr seg ikke. Hvis de hadde påpekt noe, hadde vi rettet oss etter det. Da ville vi sagt høflig unnskyld og gjort som de sa.

- I en kronikk i Dagbladet blir det sagt at årsaken til at dere kunne opptre slik, var at dere var ekstra beskyttet, enten på grunn av dine kontakter eller fordi du var statsråd?

- Begge deler er feil. Det er skivebom. Ingen andre enn ambassaden visste at vi var der, på grunn av visumsøknaden, sier Sandberg.

- Jeg sa til familien min at Per jobbet i bank, først etterpå har de fått vite at han er statsråd.

- Dere mener altså dette ikke var risikabelt?

- Vi tenkte oss om på spesielle steder på landsbygda. Men det var ikke noe problem for oss å være sammen slik i Iran, sier Sandberg.

- Enn familien din, hvordan reagerte de?

- For dem var det greit. De vet at jeg har bodd i Norge, og ser meg som vestlig nå. Og de synes jeg er heldig. Og vi er jo jo veldig heldige, begge. Alle synes Per, med sitt lyse hår, var veldig kjekk. Det var mange damer som flørtet med han, forteller hun.

- Jeg ble veldig godt mottatt av hennes familie, forteller Sandberg.

Sandberg har tatt selvkritikk på at han tok med tjenestemobilen til Iran. Han sier at det var på grunn av en vanskelig privat situasjon, slik at han måtte være tilgjengelig.

- Tror du at din mobiltelefon har blitt hacket mens dere var der?

- Det tviler jeg sterkt på. Vi oppholdt oss og reiste sammen med familie og oppbevarte telefonen i bilen og i bagasjen. Den lå stort sett hjemme hos Baharehs familie.

De to er tydelig forelsket.

- Vi er glade i hverandre og trives veldig godt i lag, forteller fiskeriministeren.

- Hva har dette ytre presset gjort med forholdet deres?

- Vi snakket om det senest i går. Det gjør oss sterkere. Når man nærmest får hele verden mot seg, blir det sånn.

Reiste med falsk id

Bahareh reiste med falsk id da hun kom til Norge, men hadde med sin fødselsattest. Hun sier hun måtte ha falsk id, fordi hun som ugift jente flyktet fra egne foreldre. Da hun fikk opphold i Norge, fikk hun beskjed om å ordne seg et iransk pass, noe hun gjorde. Hun har altså dobbelt statsborgerskap.

- Det er satt spørsmålstegn ved hvorfor du ble returnert da du som 17-åring ble tvangssendt ut av landet. Hva er din forklaring?

- Iran tar ikke imot mennesker som tvangssendes tilbake. Jeg hadde dessuten da ikke noe iransk pass, og kom ikke inn i landet.

Hun ble miss Iran i Tyskland. Ifølge Letnes er det blitt mer og mer vanlig, at iranske kvinner jobber som modell i andre land enn Iran, men likevel bor i hjemlandet.

- Blir det happy ending på dette eventyret?

- Ja, det blir happy ending. Det er jeg rimelig sikker på, svarer fiskeriministeren.

- Dere er jo et litt umake par?

- Vi er jo spesielle, jeg skjønner det. Hver for oss. Og sammen, smiler Sandberg.

Søkte jobb hos Sandberg

Allerede i september søkte Baraheh Letnes jobb hos Per Sandberg. Hun tilbød seg å være tolk og assistent. Ifølge de to fikk statsråden aldri den søknaden, men hun fikk et avslag fra departementet.

De to sier at hennes selskap ennå ikke har vært aktivt, og at Per Sandberg først fikk vite om at det eksisterte da en journalist ringte for å spørre om det.

- Er hennes selskap din retrett etter at fiskeriministerkarrieren er over?

- Nei. Vi har spøkt med at jeg kanskje kan få en ledig jobb hos henne. Men da må aktiviteten i selskapet opp betydelig, ler Sandberg og legger til:

- Jeg ikke være verken fiskeriminister eller første nestleder i Frp.

Liv og lære

Sandberg sier han er stolt over å ha framforhandlet innstrammingen som gjør at folk med oppholdstillatelse som reiser til hjemlandet, kan returneres.

- Dette har jeg kjempet for siden 2001. Man skal ikke utnytte asylinstituttet på den måten.

- Men blir ikke dette forskjellen på liv og lære, selv om Letnes er norsk statsborger?

- Men reglene gjelder ikke norske statsborgere. Jeg mener imidlertid Norge skal gå lenger, og la være å tillate dobbelt statsborgerskap.

- Med din politikk ville altså Bahareh Letnes mistet sitt norske statsborgerskap?.

- Nei, fordi loven vil ikke ha tilbakevirkende kraft. Men dette er mitt prinsipielle standpunkt. Frp mener heller ikke at man kan få statsborgerskap før etter 15 år.

Letnes blir sjokkert, og spør om det ikke er mot menneskerettighetene, noe Sandberg avviser.

Bahareh Letnes mottok trusler på persisk på sin mobiltelefon under intervjuet med Adresseavisen. Per Sandberg sier han er bekymret. Foto: Kim Nygård

- Tror du Frp-velgerne bryr seg om det er norske statsborgere når det gjelder spørsmålet om det er trygt å reise hjem til hjemlandet eller ikke?

- Det er vanskelig å si. Men jeg er vant med å kommunisere vanskelige spørsmål.

- På en skala fra en til ti, hvor sint var Erna Solberg for denne saken?

- Erna er en fantastisk dame og leder og hun blir ikke sint. Men jeg beklager at jeg skaper så mye støy. Både Erna og Siv er irritert over at de må snakke om dette i stedet for regjeringens politikk. Det var begge ganske tydelige på.

- Hvor stort tror du trykket og reaksjonene i Frp blir?

- Det vet jeg ikke. Jeg har snakket med stortingsrepresentant Mazyar Keshvari, han er tilfreds med kronikken der jeg har klargjort hva jeg mener om regimet. Jeg kjemper mot islamisme, for likestilling og demokrati hver dag. Vi skal spise middag sammen, han har invitert på sin mors gryterett.

LES OGSÅ om Bahareh som var redd for å bli giftet bort her.

LES OGSÅ om da Bahareh (17) fikk opphold her.