Jan Erik Dahl parkerte utenfor Narvesen på Valentinlyst 3. mai klokken 10.24. Det er lov å stå parkert der med bil i tre timer. Klokken 13.45 – tre timer og tyve minutter senere – fikk Dahl bot for å ha stått over tiden.

-Jeg hadde ikke har stått parkert der hele tiden. I mellomtiden hadde jeg kjørt kona ned til Trondheim sentrum og kommet tilbake. Problemet er at kameraet på bilen parkeringsvaktene kjører rundt i, kun tar bilder der det er zoomet inn på nummerskiltet på bilen. Da ser man ikke hvor bilen står parkert. Jeg synes det er for ille å bli «frastjålet» 600 kroner, og at dette er useriøst. Jeg er nede på senteret på Valentinlyst hver dag og er veldig klar over at det bare er lov å parkere der i tre timer, sier Dahl.

Les også: Vil innføre parkeringsregulering i hele Trondheim

Klagen avvist

Det er Securitypark som har ansvaret for kontroller ved Valentinlystsenteret. De har outsourcet klagebehandlingen til Kredinor. Dahl klaget, men fikk til svar fra Kredinor at bildene av bilen beviser at han sto på samme sted i over tre timer som er det som er tillatt på stedet.

Han kontaktet både Statens vegvesen og politiet for å få frigitt bilder fra overvåkningskamera i Strindheimtunnelen for å få bevist at han ikke har stått på parkeringen på Valentinlyst i over tre timer den dagen han fikk bot.

- Jeg har også sjekket med ledelsen ved Valentinlyst-senteret da de har to overvåkningskamera, men beklageligvis var de to kameraene ute av funksjon den dagen.

Les også: - Da jeg kom ut var parkeringen helt annerledes

Svaret Dahl har fått på klagen er som følger:

«Vi viser til Deres klage av 04.05.2018. De er ilagt en kontrollsanksjon.

Årsaken til ileggelsen var at Deres kjøretøy hadde stått parkert i lengre tid enn den maksimalt tillatte parkeringstiden på området. Makstiden er tydelig skiltet på området.

Området parkeringen fant sted på reguleres og håndheves med hjemmel i forskrift om vilkårsparkering for allmennheten og håndheving av private parkeringsreguleringer av 18. mars 2017 nr. 260 (parkeringsforskriften). Kontrollsanksjonen er ilagt med hjemmel i parkeringsforskriften § 36.

I klagen opplyses det om at De forlot plassen kl. 11.01 og kom tilbake igjen på senteret kl. 12.05.

De parkerte da på en annen plass, enn først observert.

Som det fremkommer av skilting på området, utføres kontrollen ved elektronisk skiltgjenkjenning.

Våre vaktbiler er utstyrt med ANPR-kamera, som loggfører parkerte kjøretøy. Kontroll av kjøretøy gjennomføres i henhold til maksimal tillatt parkeringstid, med to kontroller. Vedlagt følger foto tatt av Deres kjøretøy ved begge kontrollene, og som viser at kjøretøyet står på samme plass.»

Bildene klageselskapet Kredinor mener beviser at Dahl stod parkert på samme sted. Daglig leder i Securitypark er klar på at de beviser det motsatte og mener parkeringsvakten her har gjort en feil.

Les også: Snart må du betale for å parkere ved flere jernbanestasjoner

- Her er det gjort en feil

Et spørsmål Adresseavisen har stilt Securitypark er følgende: Viser de to nærbildene av bilen at kjøretøyet står på samme plass?

Da daglig leder i Securitypark, Vegard Lunde, fikk se bildene, tok det han omtrent 15 sekunder å se at bilen til Dahl ikke sto på samme sted.

- For meg er det tydelig at han ikke står parkert på samme sted. Jeg skjønner at parkeringsvakten kan ta feil her og vil ikke si at det er en grov forseelse derifra, men Kredinor som har fått klagen skal kunne se at det er gjort en feil. Det skal de få beskjed om, sier Lunde.

Parkeringsvaktene har en skjerm inne i bilen og et systemet som gjenkjenner bilnummer. Når systemet varsler skal parkeringsvakten sjekke at dette er riktig og eventuelt gi en såkalt kontrollsanksjon.

- Er dette systemet presist nok?

- Ja, men menneskelige feil kan skje. Dette er tryggere enn det systemet man hadde før med krittmerking av dekk og blokknotater. Antall feil som gjøres har gått ned med 70 prosent. Nå ligger feilprosenten på tre-fire. I dette tilfellet var bildene tatt veldig nært og det kan skje dersom det er trangt på parkeringsplassen, sier Lunde.

- Gledelig melding

På direkten lover han at Jan Erik Dahl vil få melding om at sanksjonen på 600 kroner frafalles.

- Det var en gledelig melding og jeg er takknemlig for det. Samtidig håper jeg ikke folk blir skremt fra å parkere og handle ved senteret. Det kan jo skje dersom folk er redde for å feilaktig bli ilagt bot og må ta den kampen jeg nå har tatt, sier Jan Erik Dahl.

I går fikk Jan Erik Dahl en beklagelse og melding om at boten frafalles. Foto: Faksimile av svar fra Securitypark

Les også: De vil hindre at kommunen må betale parkeringsbøter til seg selv