I et skriftlig svar til Stortinget fredag kommer statsministeren med nye detaljer om den mangelfulle kommunikasjonen mellom Statsministerens kontor (SMK) og Per Sandberg.

Til tross for at statsminister Solberg første gang 1. august har det hun beskriver som den «første av en rekke samtaler med Per Sandberg», blir ikke SMK orientert om at Sandbergs tjenestetelefon også hadde vært med til Kina før det sto å lese i mediene.

– Statsministerens kontor blir gjennom mediene, etter samtalen 1. august, kjent med at Per Sandberg likevel hadde hatt med seg tjenestetelefon, i tillegg til lånetelefon, på reise til Kina, fremgår det i statsminister Solbergs svar til stortingsrepresentant Une Aina Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne.

Det var VG som først omtalte saken.

- Informasjonen viste seg i ettertid å ikke stemme

Adresseavisen spurte statsminister Solberg om når SMK ble orientert om at tjenestetelefonen hadde vært med til Kina under pressekonferansen i forbindelse med Sandbergs avgang som fiskeriminister mandag. Statsministeren svarte da følgende:

- Det ble vi i ettertid av dette. Vi har tidligere undersøkt dette spørsmålet. Da hadde vi fått beskjed om at Næringsdepartementet hadde gitt ut en reservetelefon for bruk på reiser i tråd med det regelverket som var før Kina-reisen.

Ifølge statsministeren ble SMK først presentert for påstander om at Sandberg skulle tatt med tjenestetelefonen til Kina den 8. juni. Det skal ifølge SMK derfor ha blitt satt i gang undersøkelser.

I sitt svar til Stortinget fremgår det at resultatet av den undersøkelsen ikke var riktig.

– Statsministerens kontor la til grunn at informasjonen som var mottatt om at han ikke hadde med seg tjenestetelefon, var riktig. Informasjonen viste seg i ettertid å ikke stemme.

Sandberg og Letnes ble innkalt til samtaler hos PST

I svaret til Stortinget redegjør statsministeren også for at hun den 3. august mottok en utvidet vurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Den 8. august blir det avholdt det statsministeren beskriver som en «forebyggende sikkerhetssamtale» med både Per Sandberg og Bahareh Letnes.

- Den 9. august mottar jeg en brif fra PST om dere nye vurdering og den gjennomførte sikkerhetssamtalen, skriver statsministeren i svaret. Statsministeren presiserer at hun av sikkerhetsmessige grunner ikke kan gå inn på innholdet i PSTs utvidede vurdering.

- Ingen gode grunner til å bryte sikkerhetsregler

I sitt svar til Stortinget fredag understreker Solberg at statsråder er ansvarlig for å følge lover og regler, herunder sikkerhetsloven.

– Det finnes ingen gode grunner til at en statsråd skal bryte gjeldende sikkerhetsregler, skriver Solberg i et brev til Stortinget fredag.

Hun viser til tidligere svar i saken og slår fast at hvert enkelt departement har ansvar for å vurdere sikkerhetsrisiko og sårbarheter i sitt daglige virke, blant annet ved å benytte PSTs trusselvurdering.

– Det er viktig å skille mellom behandling av informasjon som er sikkerhetsgradert etter sikkerhetsloven og annen informasjon. Informasjon som er omfattet av sikkerhetsloven, behandles på særskilt utstyr som er godkjent til dette formålet, skriver statsministeren, og legger til:

– Tidligere fiskeriminister Per Sandberg har i sitt svar på spørsmål nr. 2020 fra Terje Aasland opplyst at dokumenter gradert etter sikkerhetsloven ikke lå på hans tjenestetelefon.