Sammen med reiseliv og industri er bygg- og anleggsbransjen en av de bransjene som ser mest optimistisk på året som nettopp har begynt. Det viser Næringslivets Økonomibarometer, som NHO Trøndelag la frem mandag.

Et økende antall bedrifter har på slutten av fjoråret vurdert markedssituasjonen som stadig bedre, sier konstituert regiondirektør i NHO Trøndelag, Jon Uthus.

- For Norge som helhet er oppbremsingen i olje og gass over kneika. Vi ser at i Trøndelag er økonomien litt på sidelinjen. Trondheim er teknologihovedstaden, og vi har bygg og anleggsbransjen. Trøndelag har flere bein å stå på, en mer diversifisert næringsportefølje, sier Uthus.

- Det grønne skiftet

Veidekke er en av de største aktørene innen bygg og anlegg, som er blant de største næringene i Trøndelag. NHO valgte å presentere sitt økonomibarometer på Moholt Studentby mandag, hvor Veidekke Entreprenør har bygd fem nye blokker med boliger til 623 studenter og en barnehage i massivtre. Blokkene og barnehagen er ferdigstilt i løpet av 2016.

Distriktsleder Ståle Brovold i Veidekke Entreprenør kaller prosjektet en del av det grønne skiftet, hvor særlig bruken av massivtre er med på redusere utslippet av klimagasser fra prosjektet. Byggeprosjektet er også unikt fordi fagarbeiderne i Veidekke var med på å planlegge byggeprosessen selv.

- På Moholt har vi hatt opptil 170 arbeider som jobbet samtidig, og i underkant av 800 har jobbet på prosjektet. Fagarbeiderne har selv styrt sine arbeidsdager. Arbeidstakere har vært med på å lage egne planer, og med innovasjon har de halvert arbeidstiden på enkelte operasjoner, sier Brovold.

- Produktiviteten har falt

Veidekke Entreprenør er en av sju bedrifter i Trøndelag som er med i et prosjekt hvor NHO og LO samarbeider om det de kaller «medarbeiderdrevet innovasjon». Brovold mener involveringen fra egne fagarbeidere er med på å gjøre dem mer konkurransedyktige.

- Vi vil ha faste ansatte. Det er en grunn til at produktiviteten i bransjen har gått ned de siste 10–15 årene, sier Brovold og peker på at det har vært mye innleie av arbeidskraft i byggebransjen.

Veidekke Entreprenør bygger for tiden boliger for Veidekke Bolig på Lilleby og nye lokaler for Posten og Bring på Tiller.

- Nedbemanninger unnagjort

Distriktssekretær Kristian Tangen LO Sør-Trøndelag mener også at det er viktig å ta vare på det velorganiserte arbeidslivet også innen bygg- og anleggsbransjen, og at det er et konkurransefortrinn.

- Konkurransefortrinnet ligger i det velorganiserte arbeidslivet. Byggebransjen er en bransje som over flere år har hatt svekket produktivitet, og som har slitt med å rekruttere nok lærlinger og fagarbeidere. Det har nå snudd i Trøndelag, sier Tangen.

Antallet bedrifter som vurderer permitteringer og oppsigelser går ned i hele landet, viser Næringslivets Økonomibarometer. I Trøndelag svarer fem prosent at de vil si opp folk i første kvartal i år. To prosent sier at de vil permittere ansatte. Ifølge NHO kan dette indikere at de største nedbemanningsrundene er unnagjort.

Vil ansette flere

Bedrifter svarer også at de vil ansette flere. I Trøndelag er det særlig innen byggevirksomhet, faglig/tekniske tjenester og reiseliv at bedriftene vil ansatte flere.

Samtidig er arbeidsledigheten i Trøndelag lav, og ved utgangen av tredje kvartal var den på 2,3 prosent, ifølge Nav. Det er lavere enn landsgjennomsnittet.

- Bedriftene tror på sysselsettingsvekst, i tillegg til at arbeidsmarkedet er stramt. Da må vi tenke nytt i forhold til rekruttering. Vi må få dem som har falt utenfor arbeidsmarkedet inn i arbeidslivet. Vi har prosjekter som «Ringer i Vannet» og internasjonal arbeidskraft må inn, sier Uthus.

I «Ringer i Vannet» kartlegger NHO bedriftenes behov og finner en person til jobben. Vedkommende er utenfor arbeidslivet, og får da mulighet til å komme seg i lønnet arbeid.

Sjømat øker eksporten

Industrien i Trøndelag står for 17,5 prosent av verdiskapning, og de viktigste er skog, næringsmiddel og sjømat, teknologi og offshorerelatert industri. Økonomibarometeret viser også at eksporten har vokst mye i Trøndelag de siste årene. Det er særlig sjømatnæringen som bidrar til veksten, og den står nå for over halvparten av eksporten fra Trøndelag.

- Eksportveksten i Trøndelag ligger midt på treet, men den har hatt en bra utvikling siden 2011. 56 prosent av den er havbruk. Trøndelag har derfor den mest positive eksportutviklingen, sier Uthus.

I Trøndelag utgjør verdien av eksporten vel 13 prosent av produksjonen i regionen.