- Dette er en akutt tragedie som vi alle er vitner til og blir berørt av, sier Opoku, listetopp for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Trondheim.

Trondheim kommune har allerede vedtatt å bosette 400 flyktninger i 2015. I den felles politiske erklæringen, er partiene enige om å øke dette tallet.

- Vi er enige om å øke bosettingsmålet for flyktninger med 200 flere enn det som var varslet i år. Vi har fått signaler fra kommuneadministrasjonen om at dette er mulig å gjennomføre. Kontakten med de store organisasjonene i sivilsamfunnet viser også at de er positive til en slik dugnad, sier Opoku.

Les også: - Det jeg så og opplevde, kan ikke glemmes

Les også: - Vi må gjøre noe

Nytt transittmottak

Partiene åpner samtidig opp for etablering av et nytt transittmottak i kommunen som følge av flyktningkrisen.

- Vi er positive om aktører vil komme til Trondheim og starte et transittmottak her, slik at Oslo kan avlastes, fortetter Opoku.

Det var MDG-politikeren som tok initiativet til den felles erklæringen. Lørdag formiddag sendte hun et sms-forslag til de andre partiene.

- I løpet av en time hadde alle som var på nett svart. Det var veldig gledelig med en så rask respons, sier Opoku.

- Hvorfor tok du dette initiativet?

- Fordi jeg har et stort engasjement for saken. Situasjonen er nå så akutt at vi må gjøre det vi kan for å hjelpe. Samtidig er ikke situasjonen verdig at dette blir en valgkampsak hvor vi skal overby og underby hverandre når det gjelder menneskeskjebner. Når vi enes om dette, så vet alle at de kan ha tillit til trondheimspolitikerne rundt dette spørsmålet, sier Opoku.

Les også: Valls sier Europa må stå samlet i flyktningkrisen

Les også: Slik snakker du med barn om de grufulle bildene fra flyktningkatastrofen

Vanskelig å finne ord

Alle partiene er enige om at situasjonen er akutt, og at alle må stille opp og bidra med det de kan. Leder for Arbeiderparties bystyregruppe, Geir Waage, har den siste tiden blitt rystet av TV-bildene som har florert i mediene de siste dagene. Han mener nå at ambisjonsnivået om å bosette flere syriske flyktninger i Trondheim er viktig.

– Det slår hull i magen på meg når jeg ser det som skjer. Det er helt forferdelig, og det er vanskelig å finne ord. Som en småbarnsfar, slår dette meg. Jeg har ikke en gang orket å lest saken om den lille gutten som ble skylt på land i Tyrkia. TV-bildene er alvorlige. I Trondheim kan vi øke antall flyktninger som kan komme hit. Vi har en moral om å bidra med det vi kan. Ingen kan løse katastrofen, men alle kan bidra. Vi er positive til å gi plass til flere syrere i Trondheim., sier han.

Opoku mener media har gjort en meningsfull jobb i å informere om det som skjer i Europa.

– Vi ønsker å takke media som opplyser om situasjonen. Det gjør at vi kan reagere. Det er avgjørende at vi får informasjon om dette, sier hun.

Les også: Mollekleiv: - Røde Kors trappet opp arbeidet i Hellas denne uka

Les også: EU: – Verste flyktningkrise siden andre verdenskrig

Emosjonelt påvirket

Ordførerkandidat for Høyre, Ynge Brox, er også sterkt preget av flyktningkrisen.

– Alle blir emosjonelt påvirket av det som nå skjer, sier han.

Da Trondheim kommune vedtok å bosette 400 flyktninger, ble det ifølge Brox sagt at behovet kanskje kom til å bli større.

– Nå ser vi at det er tilfelle. Vi må tenke at disse menneskene som flykter, er mennesker med god utdanning. At de drar på farefulle reiser over havet for å komme i sikkerhet, er et tegn på desperasjon. Her må hele verden stille opp, sier Brox.

Forslaget skal behandles på første formannskapsmøte etter valget.

Uaktuelt for Frp

Frp ikke støtter den felles erklæringen, og mener det er en naiv flyktningspolitikk fra partiene. Ordførerkandidat for Frp, Elin Marie Andreassen, sier at det er uaktuelt for Frp å stille seg bak erklæringen.

- De later som om de vil hjelpe flest mulig, men i realiteten stenger de muligheten for mange, mange andre til å få hjelp. Vi vil ikke være med på inhumane løsninger i denne situasjonen. Nå vi må hjelpe flest mulig med mat, vann, medisiner og tak over hodet. Det gjør vi ikke i best ved å bosette noen hundre flere i Trondheim.Vi har allerede vedtak om å bosette flere enn systemet vårt er rustet for, og vi er ikke gode nok på å få mennesker ut i utdanning og arbeid. Dette går utover integreringen. Syriasaken er en svært krevende sak, som setter sterke følelser i sving hos mange, derfor er det nødvendig at vi velger de riktige løsningene. Det er å hjelpe først mulig, og det gjør vi ikke ved å hente noen få til Trondheim og Norge, sier Andreassen.

Pensjonistpartiet har ikke tatt stilling til om de ønsker å ta imot 200 flere flyktninger.