- Halve moroa er å spise lokal mat, gå i ukjente gater, komme i kontakt med lokalbefolkningen. Oppleve å leve. Lære kulturen å kjenne. Gørr kjedelig å ligge på stranda med halve nabolaget!

Det skriver en av adressa.nos lesere i kjølvannet av kronikken «Brems all inclusive» som ble publisert på adressa.no mandag. Kronikkforfatter Thomas Skjølsvold mener all inclusive ødelegger for det lokale næringslivet, og får delvis støtte i debattfeltene.

- Kunne aldri tenke meg all- inclusive. Sjarmen er å spise forskjellige steder på lokale restauranter, skriver én leser, mens andre lesere er positive til tilbudet.

- Veeeeldig realt med all inclusive når man reiser med flere barn, som er tørst til enhver tid, vil ha mat og is ofte, skriver en leser.

Forsvarer ordningen

Reiseoperatøren Star Tour forsvarer all inclusive-hoteller.

- Rundt 10-15 prosent av våre reisende velger all inclusive. Det er både praktisk og behagelig, og jeg tror også man sparer penger. Er man for eksempel på Mallorca er det knapt en lunsj for en familie som koster under 800 kroner, og en is koster fort 3-4 euro. Så har man stramt budsjett er det ofte penger å spare, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Star Tour.

- Vi ser også at folk vil ha det like fint på ferie som vi har det hjemme, og kvaliteten på all inclusive-hotell har økt betraktelig de siste årene, fortsetter hun.

Kritiserer fenomenet

Skjølsvolds kronikk er hyppig delt på sosiale medier og har skapt stor debatt i kommentarfeltene. Han tror all inclusive-trenden vil fortsette.

- Jeg tenker at utviklingen egentlig er helt logisk. Reiseoperatørene har nok sett at turister har lagt igjen mye penger hos lokale aktører, og har sannsynligvis hatt et ønske om å få fatt i mest mulig av disse, sier Skjølsvold.

Star Tours Larsen-Vonstett mener det er to sider av saken. - All inclusive-hoteller skaper jo også arbeidsplasser for folk. I tillegg viser trenden at folk som har betalt for all inclusive allikevel spiser noen av måltidene ute, så store hoteller kan dermed føre til flere kunder for spisesteder i nærområdet. Vi prøver å være så bærekraftige som mulig.

Helen Begby, informasjonssjef i Apollo, forteller at også hos dem reiser ti prosent all inclusive, et tall som har holdt seg stabilt de siste årene. - Majoriteten vil spise lokalt, og man går jo glipp av mye av kosen om man kun spiser på hotellene. Samtidig er ofte all inclusive-hoteller plassert på steder hvor det ikke finnes noe annet lokalt, og da er tilbudet veldig praktisk.

Både Begby og Larsen-Vonstett råder reisende til å sjekke hva som inngår i all inclusive-pakken, da dette kan variere fra hotell til hotell.

Overrasket over responsen

Selv hadde ikke kronikkforfatteren forventet en så stor respons.

- Responsen overrasket meg. Selv om jeg skjønner at det engasjerer. Det er nok mange som pakker for sydenturen akkurat i disse dager som kanskje kjenner at teksten stikker litt, sier Skjølsvold.

- Jeg var selv på en ferieresort nylig der jeg kjenner en del lokale folk fra før av. De har sett en tydelig endring på turistene sammenlignet med 80-tallet og tidlig 90-tall, sier Skjølsvold.

- Det er ikke noe galt i dette, men folk har altså et valg og kan dermed påvirke utviklingen. Min høyst subjektive erfaring er at de fleste opplevelser, ikke bare mat, er bedre utenfor hotellveggene, fortsetter han.

Uheldige konsekvenser på sikt

Men kronikken er ikke ment som en oppfordring for all-inclusive-boikott.

- Mange liker all-inclusive og det er helt fint. I stedet ønsker jeg å peke på noe som fremstår som en generell trend og å trekke frem at denne sannsynligvis har en del uheldige strukturelle konsekvenser på sikt. Både for turistene og kanskje særlig for de vi besøker, sier Skjølsvold.

Skjølsvold reiser ofte på charterturer, men det blir neppe all-inclusive med det første.

- Man skal aldri si aldri, men det tviler jeg på, sier Skjølsvold.

Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Star Tour, har ingen problemer med å anbefale all inclusive.
Kronikkforfatter Thomas Skjølsvold mener all inclusive ødelegger for det lokale næringslivet. Foto: Privat