Første ordinære utgave av Charlie Hebdo etter terrorangrepene er på gaten.

De fleste blomstene har visnet, lysene er brent ut. Men det er her, på Place de la Republique at de to unge sveitsiske turistene drar frem mobiltelefonene sine. De vil forevige tegningene, taggene og ordene som fortsatt preger monumentet.

– Det er blitt som et minnested. Der er fremdeles ånden fra «Je suis Charlie», sier pariserne Nicolas Turpin (43) og Loic Morvan (36) og peker.

Turpin har akkurat vært innom aviskiosken rett ved landemerket der tusenvis samlet seg i januardagene etter terrorangrepene som kostet 17 mennesker livet. Før terrorangrepet tok avisselgeren her inn 3–4 eksemplarer av satiremagasinet Charlie Hebdo hver uke. I går var hun kvitt 75 av 100 eksemplarer før klokken var 14.LES OGSÅ: Krekar: – Nordmenn som tegner Muhammed, må dø

Fortsatt aviser til salgs

Men det var likevel ikke som for seks uker siden, da de overlevende etter attentatet i avisredaksjonen trosset sorg og skader og laget en utgave som ble trykket i åtte millioner eksemplarer og som ble revet vekk nesten før de var i butikken.

– Jeg kjøper av solidaritet – og for å le. Før kjøpte jeg det fra tid til annen, sier Turbin, og ser på den knallrøde forsiden.

Denne gangen er det ikke profeten Mohammed som pryder den, men paven, Nasjonal Front-leder Marine le Pen, ekspresident Nicolas Sarkozy, en jihadist og et TV-team. De løper etter en avishund i fullt firsprang med den ferskeste utgaven av satirebladet i glefset. «På'n igjen» er tittelen.

Og det handler om å være i gang igjen. Bak gjerder og med sterkt politinærvær noen hundre meter fra Place de la Republique, i en anonym bygning uten skilter, holder de gjenlevende i Charlie Hebdo-redaksjonen til. De låner lokaler av avisen Liberation.LES OGSÅ: - Jødehat angår megLES OGSÅ: Paris-terroristene møttes trolig før angrepene

– Vanskelig tid

Det har ikke vært lett å komme i gang igjen, innrømmer de overfor naboene Liberation.

– Det var en debatt oss imellom om datoen for når vi skulle vende tilbake, forteller Laurent Léger til avisen. Men jeg mente det var viktig å ikke vente for lenge.

Redaktør og tegner Laurent «Riss» Sourisseau innrømmet at de også hadde snakket om å stoppe det hele.

– Vi var drevet litt opp i et hjørne. Alle forventet at vi skulle lage Charlie igjen. Men de tenkte ikke på hvilken tilstand vi var i, sier han til Liberation.

Men de avslører også en glede over å gripe fatt i «kjærkomne» temaer som sexskandalene til eks-politikeren Dominique Strauss-Khan, i ekspresident Nicolas Sarkozys krumspring og ikke minst lederen av Nasjonal Front, Marine le Pen, som er et yndet objekt for de satiriske strekene.

Men terroren i København brakte også tilbake skrekken fra januardagene i Paris. Redaktørene sier at attentatene i den danske hovedstaden gjorde at dette temaet måtte inn også i dette nummeret, som også inneholder intervju med den greske finansministeren Yanis Varoufakis.

– Med angrepene i København, måtte vi snakke om det igjen. Og hvis vi ikke kan skrive om temaene som vanligvis irriterer folk, da er vi i trøbbel, sier redaktør Gérard Biard til Liberation.

Millioner inn i kassen

Slagordet etter terrorangrepene «Je suis Charlie» er blitt verdenskjent. Det har også avisen. Det har brakt millioner til en avis som har vært på randen av konkurs flere ganger. Ifølge Le Monde brakte spesialutgaven i forrige måned inn ti millioner euro. Tusenvis, også store selskaper, donerte penger til redaksjonen. Mye av dette går til de etterlatte. Men samtidig har den faste leserskaren økt voldsomt.

De har gått fra 8000 til 200 000 abonnenter i løpet av en måned. Ifølge Wall Street Journal har den nye økonomiske situasjonen medført diskusjoner om eierstruktur og veivalg. Men det er enighet om at den nye situasjonen ikke skal endre den redaksjonelle linjen. Og de må fremdeles forholde seg til terrortruslene som henger over dem.

Før solgte de mellom 24 000 og 50 000 eksemplarer i uken. Nå er det trykket opp 2,5 millioner eksemplarer. I går formiddag lå det fortsatt bunker med aviser i kioskene i Paris.

Soldater holder vakt

– Den forrige utgaven var jo historisk. Men også denne er mange interessert i, sier en avisselger.

Nourddin Amrouce (37) flyttet fra Algerie fra Frankrike for noen måneder siden, og hadde aldri hørt om bladet før terrorangrepet. I går sikret han seg det nyeste eksemplaret. Det samme gjorde Carole Petitdemenge (69), som har vært trofast leser i en årrekke.

Hun var forbauset over at ikke alle var revet vekk med en gang.

– Jeg er fortsatt grepet av det som skjedde i januar. Jeg er fortsatt lamslått. Men det er typisk fransk å begynne å tenke på andre ting, sier 69-åringen.

Hun peker på de tungt bevæpnede soldatene som holder vakt i gatene. De siste dagene har også ukjente droner som er blitt observert over byen skapt bekymring.

– Jeg er ikke redd, men ser at noe er annerledes, sier hun.