Noe av det første jeg gjorde var å betale ned på en dodge challenger, en 1970-modell. Den cashet jeg ut tvert! Så kjøpte jeg en strøken BMW 840. En veldig sjelden og spesiell bil. 94-modell.

Robert Sundli fra Inderøy gliser. Han hadde så vidt landet etter en ferietur i Thailand en novemberdag i 2014. Sykt trøtt, etter lite søvn i to døgn. Hele flyturen satt han og tenkte på kupongen han måtte huske å levere når han kom hjem. Vel hjemme på Inderøy slang han seg ned på sofaen, før han spratt opp igjen: kupongen! Han hastet til Matkroken, leverte inn tallrekken han hadde holdt fast ved siden 1991. Hjemme igjen sovnet han, før han bråvåknet rett før trekningen.

Til nyheten om at han var blitt 2 877 060 kroner rikere.

- Om jeg husker hvordan det var å få beskjeden, ja? Hohooo! Jeg inviterte folk hjem, og så drakk vi opp julespriten jeg hadde kjøpt på taxfree samme dag!

Fornektelse

Trekningsredaktør Ingrid Roterud Mathisen er blitt møtt av sure miner, stillhet og jubel når hun har slått på tråden til de heldige. Lotto feirer 30 år i år, og vinnerreaksjonene har vært mange.

- Noen blir helt stille, så man må spørre «Hallo, er du der?». De fleste får et lite sjokk, og reagerer automatisk med fornektelse. De tror ikke det er sant. Så går det sakte, men sikkert opp for dem. Andre tar det rett inn og svarer med vill jubel, men det er faktisk veldig sjelden.

Mathisen har også opplevd vinnere som har begynt å gråte, og har selv måttet felle en tåre da.

- Noen har det tøffere enn andre. Vi treffer folk i alle livssituasjoner og faser, og da kan det blir for overveldende for noen.

Mathisen er selv blant de 1,7 millionene nordmenn som tipper en eller flere ganger i løpet av året. Så langt har hun bare vunnet 200 kroner på det meste.

- Ingen blir sure når du ringer?

- Det hender, det. Når de ser et ukjent nummer på lørdagskvelden tror mange det er telefonselgere. De svarer kort, og litt strengt når vi spør om det er NN vi har på tråden. Tonen forandrer seg fort når de hører hvor vi ringer fra.

«Du lyg, du lyg, du lyg»

Steinkjerbygg Lars Morten Myrslo (57) ble helt stille da han fikk en helt spesiell telefon i mars i år.

8.7 millioner kroner, i Vikinglotto. Da han sa det til kona, var hennes første reaksjon: «Du lyg, du lyg, du lyg».

Vi slår på tråden, tre måneder senere.

- Har du noen penger igjen?

- Jeg har betalt ned litt gjeld og kjøpt en ny bruktbil til datteren. Ellers har jeg ikke gjort noe.

Rundt åtte millioner kroner står fortsatt og blinker på kontoen.

- Det var jo meget fornuftig?

- Jeg har alt jeg har behov for, sier han rolig, like fattet som da Adresseavisen sist intervjuet ham, kort tid etter at milliongevinsten var et faktum. Den gang var han mest opptatt av å komme seg tilbake i hjullasteren på jobb. Sa det var travle tider i bransjen.

- Fortsatt like fattet?

- Å ja. Ja. Livet må gå videre, sin vante gang, sier han, når vi ringer midt i lunsjpausen.

Glad, men fattet: Lars Morten Myrslo fra Steinkjer lar seg ikke rive med selv om han vant 8. 7 millioner kroner for tre måneder siden. Foto: Oliz AS

Det er fortsatt travle tider på jobben på Inntre Steinkjer. 57-åringen har ingen planer om å legge inn årene og suse inn i pensjonistenes rekker på en seng av millioner.

Seierskvelden kom venner, familie og naboer innom for å feire. De koste seg, sier han, kaffe og god stemning.

- Ingen utskeielser, altså?

- Ikke noe ennå.

- Kona da?

- Hun skal få en ny gjenstand i helga. Da skal jeg kjøpe et trekkspill til ´a. Det fortjener hun. Vi skal til Øivind Farmen i Selbu og se på det i morgen kveld.

- Oppussingsplaner?

- Jeg hører forespørsel om det, hehe. Bygge på huset, få større kjøkken. Det er til vurdering, ler han forsiktig.

- Sjekker du kontoen ofte, for å forsikre deg om at pengene er?

- Nei, det gjør jeg ikke. Jeg regner med at de er der.

Rødvin og panoramautsikt

Pengene sikret Robert Sundli en splitter ny leilighet på 130 kvadrat på toppen av det fireetasjers forretningsbygget han har kjøpt sammen med broren og en kompanjong. Midt i Inderøy sentrum.

Toppleilighet: Robert Sundli sikret seg toppetasjen på et bygg midt i Inderøy sentrum, med splitter nye møbler og panoramautsikt over Straumen. Foto: Leif Arne Holme

Topp moderne, sier han fornøyd. Nye møbler, kostbart kjøkken, to flislagte bad, stor terrasse. Her lener 50-åringen seg tilbake med et bedre glass italiensk rødvin, mens han nyter panoramautsikten over vakre Straumen.

- Har du fortsatt penger igjen?

- Jada, litt er det igjen. Jeg har investert en del, så det er vanskelig å si hvor mye.

- Forandret folk seg rundt deg?

- Noen gjorde det. Noen ble sure, mente jeg hadde nok fra før. Jeg og broren min eier et byggefirma med 17 mann. Noen unngikk også å hilse på meg, men jeg bryr meg ikke om det. Ungene var glade. De unte meg det, så mye som jeg har jobbet.

Tre barn og to barnebarn har også fått sitt. Ifølge Norsk Tipping deler 69 prosent av millionvinnerne premien med andre, og spesielt barna.

Vinnersjanse: 1:5 millioner

54 prosent av de som tipper er menn. Nær 5 500 nordmenn har siden starten i 1986 blitt lottomillionærer. Men tidligere i år fikk matteprofessor Kristian Gjøsteen ved NTNU håpefulle trygt ned på jorda: Sjansene for å vinne er meget små.

- Hvis det er 34 tall og du skal ha syv rette, er sannsynligheten for å vinne cirka 1:5 millioner. Til sammenligning er oddsene for å bli rammet av ulykker når vi beveger oss rundt i samfunnet mye større (…). Følger man formelen for sannsynlighet for å vinne i lotto, vil det ta 1,9 millioner uker før du har 30 prosents vinnersjanse, sa Gjøsteen til Ukeadressa.

Les hele intervjuet her (Pluss): Hvor mye flaks må jeg ha for å vinne i lotto, matteprofessor?

«Bruker penger som en full sjømann»

I Sunndal sitter en kar som ikke har spart på ei krone. Ivar Mellemseter (66) var ikke i tvil da han og fire familiemedlemmer fikk vite at de hadde vunnet til sammen 2,9 millioner: Endelig kunne pensjonisten kvitte seg med det kjøkkentapetet han var «skittlei», en daglig kilde til irritasjon - i 18 år.

Og nå:

- Kjøkkenet er splitter nytt! Tapetet er borte, og hele huset er renovert! Det er meget behagelig. Men jeg har en sønn som er fortvilet.

- Å?

- Jeg kjøpte meg gardiner på stua for 10 200 kroner. Haha! Sånne moderne gardiner, sikk-sakk-gardiner som du kan trekke ovenfra og ned, og nedenfra og opp.

- Har du noen penger igjen?

- De er brukt opp! De har gått til tre ting: litt til barna, lit nedbetaling på lån og mye til oppussing: 350 000 kroner.

- Hva er den største utskeielsen du har kostet på deg?

- Nei, ikke noe spesielt. Ingen ferietur eller noe slikt, jeg liker meg godt hjemme. Akkurat nå står jeg på farten til Oslo, jeg har en dattersønn (2) jeg skal passe i fjorten dager.

Før: - Jeg har hatet tapetet på kjøkkenet i alle år, nå skal det endelig vekk, sa Ivar Mellemseter da Adresseaavisen besøkte den nyslåtte millionæren i mars. Foto: Ludvig Killingberg
Etter: Splitter nytt kjøkken. Endelig er tapetet borte, sier pensjonisten. Da han fikk gladnyheten, feiret han med en øl og to knekkebrød. Foto: Ludvig Killingberg

I løpet av årets første måneder så Sunndal ut til å bli den nye lottobygda: Mellemseter ble den tredje sunndalingen til å vinne millionbeløp per mars i år. Like etter kjørte han sørover, til millionærlunsj på Hamar.

- Vi ble meget godt mottatt. Puttet i en drosje og kjørt ned til studioet i Hamar. Vi fikk se trekningsmaskinen, og damen som er på lufta under trekningen på lørdag. Vi fikk bestemme klærne hun skulle ha på seg.

- Hva gikk du for?

- En ferskenfarget kjole. Kjempefin! Det var en pen dame, dette. Så fikk vi omvisning på bygget der de jobbet, og opptreden fra en syngedame fra Trondheim jeg ikke husker navnet på nå. Hun har vært med i et tv-program. Det ble tatt bilder av oss hele tiden. Senere fikk jeg tilsendt en minnepenn med rundt 100 bilder.

På hjemmekontoret har den tidligere byggelederen i Statkraft hengt opp plakaten Coop-butikken fikk: der det står at en av deres kunder vant 2.9 millioner kroner.

- Beskriv tiden etter at du vant?

- Ganske hektisk, på grunn av oppussingen. Huset har vært fullt av materialer og rot. Men jeg fikk pruta litt her og litt der.

- Selv om du ble styrtrik?

- Ja, det må jeg si: På en måte blir man grådig av å få så mye pæng. Hehe. På byggmakker fikk jeg en bra deal, 25 prosent avslag på et nytt kjøkken, humrer han.

- Hva er den største forandringen i livet ditt?

- Nei, jeg har ikke forandret meg. Er like gæren som før. Egentlig bruker jeg penger som en full sjømann.

I likhet med de andre vinnerne i reportasjen, og 98 prosent av alle millionvinnerne, har også Ivar Mellemseter fortsatt å tippe ukentlig med tippelaget sitt, bestående av tre søstre og en svigerinne.

- En periode etterpå ble jeg litt smågal, jeg hadde seks kuponger. Nå er de redusert til tre. Jeg var nesten litt redd jeg skulle bli spillegal, men jeg har behersket meg nå.

Ferdig oppusset: Verdt hver eneste krone, mener pensjonisten, som fikk prutet seg til en bra pris på oppussingen. Foto: Ludvig Killingberg

130 000-kronersfest

Ingrid Roterud Mathisen sier flere storvinnere oppgir at de blir litt gjerrige når de vinner.

- De blir opptatt av å forvalte pengene på en god måte, både for seg selv og for dem som kommer etter. Pengene brukes ofte til å betale ned gjeld, kjøpe bil og bruke litt ekstra på ferie.

Trekningsredaktør: Ingrid Roterud Mathisen.

Én gang opplevde hun at en nyslått millionær sa opp jobben, leide seg et helikopter som han både fløy og leide ut. Kun 6,1 prosent sier opp jobben etter å ha sikret seg milliongevinst, viser deres egen undersøkelse blant 400 millionvinnere. Ellers handler det om små vrier på hverdagen, kom det frem i en undersøkelse de gjorde blant de nyrike: Å ta buss i stedet for taxi, eller kjøpe svindyr bacon på en søndagsåpen butikk, var noe de sindige millionærene unnet seg.

Robert Sundli på Inderøy sikret seg noen småvrier i hverdagen og mere til. Noen timer etter at vi snakket med ham, tikker det inn en epost:

«Kain jo sei dæ at æ brukte 130 000 kr på 50-årsdagen min for ikke lenge siden. 110 gjester og 3-retters middag med tilbehør. Kanonkveld».