– Det har vært interessant å holde på og jeg har likt at det skjer ting, sier jubilanten om kallenavnet «Mr. Bank».

For som banksjef i Kreditkassen i Trondheim fra 1976 til 1998 var Oddvar Sørtømme finansiell fødselshjelper for en rekke store prosjekter i Midt-Norge.

– Det var nok ikke alle prosjektene som ble løst etter de - helt ut - vanlige kredittmessige prinsipper. Men jeg hadde også hovedkontoret i Kreditkassen med meg i tenkningen og hadde en stor grad av frihet, forteller han.

26. september fyller han 80 år.

Fra hotellmangel til overflod

Det kom godt med da Sørtømme gikk inn i Royal Garden-prosjektet tidlig på 80-tallet. Sørtømme minnes at det var nærmest uråd å få seg et ordentlig hotellrom i byen uten å bestille to uker i forveien. Da Nordenfjeldske Dampskibsselskab kom opp med hotellplaner var banksjefen med på notene. Selskapet var en sentral kunde for Sørtømme og eide bryggene som stod på tomta som brant i 1967. Sammen med Forenede Forsikring skaffet de til veie 75 millioner i egenkapital og kunne i 1984 åpne hotellet som vakte mye oppmerksomhet for sin arkitektur i glass og betong. Siden den gang har hotellet hatt flere eiere, blant annet var det en periode på svenske hender. Senere ble hotellet kjøpt tilbake av reder Ole Bjørnevik, som selv satt med eierskap til hotellet noen år. I 2005 kjøpte en lokal investorgruppe hotellet.

Sørtømme var arkitekt for selskapsetableringen den gang og for at hotellet skulle forbli med et eierskap på lokale hender. Han har vært styreformann i hotellselskapet siden. Hotellnøden på 80-tallet er langt unna dagens overkapasitet i Trondheim.

– Det er litt utfordrende sånn som det har blitt. Først kom Rica, og så Clarion og nå er det stort hotell på Lerkendal også. Det er ikke nok vann i havet til at alle kan stupe, illustrerer han, og legger til at han selvfølgelig håper det er livgrunnlag for dem alle. Men konkurransen er stor, og muligens litt for tøff for dem som ikke er helt sentrumsnære, tror han.

Godsterminalen

– Følger du også med i diskusjonen rundt Brattøra?

– Ja, og jeg synes godsterminaldebatten er noe på villspor. Mer av godstrafikken bør flyttes fra vei over på båt, og Trondheim hadde vært tjent med å ha en fungerende godshavn. Hva ville være mer miljøvennlig? Den fremtidige godsterminalen burde legges på Muruvik i Malvik, eller der omkring, hvor en er nære både sjø, bane, fly og vei. Bedre knutepunkt finner en ikke i vår landsdel. Alternativene synes litt uforklarlige. Jeg skjønner meg mindre på politikken her og savner at det tenkes fornuftig. Men dette får neste generasjon ta seg av, sier Sørtømme.

Digger Digs

Like fullt, 80-åringen er ikke av dem som mener at alt var bedre før. Han gleder seg stort over stadig flere spennende samarbeid mellom universitetsmiljøet og byens næringsliv. Fra sitt eget kontor ser han ned på kontorfellesskapet Digs, hvor det klekkes ut nye gründerideer i høyt tempo.

– Dette er noe jeg har ivret for lenge. Det er mye spennende samarbeid på tvers av miljøene nå, sier han.

Selv gikk han og Kreditkassen i sin tid sammen med fylket og Sintef for å få realisert Medisinteknisk forskningssenter, opprinnelig ment som en «kuvøse» for medisinsk-teknisk forskning. Planene ble delvis innfridd. Da Trondheim imidlertid fikk tildelt førsteavdeling medisinutdanning, og noen år senere også andreavdeling, slukte mye av disse utfordringene byggets kapasitet. Bygget ble senere overtatt i sin helhet av NTNU.

Gaute Myhre, som kjenner Sørtømme godt gjennom ulike sammenhenger, fremhever også Sørtømmes innsats på det kulturelle plan: «Han sørget for at Ringve Museum fikk en gave i form av en viola da gamba, en stor og verdifull del av museets samlinger. Hvem husker ikke utstillingene på Torvet av de store bronseskulpturene, med blant andre Skule Waksviks digre elefant ungene kunne klatre på. Han reddet byens ishockeylag TIK og Byåsen Håndball Elite fra å gå konkurs», skriver Myhre i en hilsen til jubilanten.

«The World»

Som banksjef var Sørtømme også sentral støttespiller for Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab, Lyng – Gruppen, Taubåtkompaniet/BOA Offshore, Fosen Mek. Verksteder og ferieanlegget Anfi del Mar på Gran Canaria. Sistnevnte var forretningsmannen og industrigründeren Bjørn Lyngs prosjekt og Sørtømme beskriver det som noe av det mest utfordrende han har vært borti. Det var krevende å forholde seg til spansk lovgivning, kultur og tenkning, men Sørtømme er fornøyd med sluttresultatet.

Kreditkassen var Fosen Mekaniske Verksteders bankforbindelse i mange år og deltok med finansiering av utallige skip som ble levert fra verkstedet, blant annet det monumentale cruiseskipet «The World».

Skipet seiler fortsatt sin egen sjø, rundt om i verden, med et stort innslag av velstående pensjonister om bord. Sørtømme synes skipet ble flott, og han er dypt imponert over jobben som ble gjort av Fosen Mek og underleverandørene den gangen. Men cruiselivet er ikke noe for han.

«Avslappet og dedikert»

De siste 16 årene har han hatt flere styreverv og han er daglig leder i en rekke firma. Fortsatt går han på daglig på kontoret i Olav Tryggvasons gate.

– Jeg vet ikke hvor lenge jeg kan orke å holde på. Men så lenge jeg er ved god helse og synes arbeidsdagen og oppgavene er morsomme, er det godt å være engasjert med noe. Ett utsagn er jo «at engasjement er helse», sier Sørtømme som er gift på 52. året med sin Elin Alise.

– Det er lenge det, nå til dags, fastslår han med et smil.

«Så er det mennesket Oddvar Sørtømme. Han hjelper alle andre og har aldri skodd seg selv, noe han kunne ha gjort. Med sitt avslappende, men dedikerte vesen, er Sørtømme en person det står respekt av. Han har tjent det trønderske næringsliv og kulturliv på en svært god og tillitsfull måte. Han har fortsatt stor arbeidskapasitet, engasjement og kreativitet og en ukuelig optimist! Men han fremhever aldri seg selv», skriver Gaute Myhre i sin hilsen til jubilanten.