I dag skal formannskapet i Trondheim diskutere ordningen byen har hatt med å utnevne æresborgere.

ADRESSEAVISEN MENER: Trondheim bør fortsatt ha æresborgere

Rådmannen kommer med en innstilling om å avvikle hele ordningen, og isteden etablere en ny hederspris som skal hete Trondheim bys hederspris. Dette har gjort tidligere ordførere Marvin Wiseth (H) oppgitt.

- Dette må jeg si er det rareste saksfremlegget jeg noen gang har lest, og jeg har lest mange, sier en hoderistende Wiseth.

Det var Wiseth som var ordfører i Trondheim da det i 1993 ble opprettet en ordning med å ha æresborgere av byen. I forbindelse med byjubileet i 1997 fikk tre trondhjemmere tittelen æresborger. Disse var skuespiller Liv Ullmann, fiolinist Arve Tellefsen og skøyteløper Hjalmar Andersen.

Etter den tid har ingen fått tittelen.

Les også at æresborgerne Tellefsen og Ullmann i 2002 ga ordføreren og Trondheim by klar beskjed: Gjør Nils-Arne Eggen til æresborger!

- Alle burde vært æresborgere

Arve Tellefsen har fått med seg at det diskuteres om det heller ikke skal bli flere æresborgere. Det synes fiolinisten er helt greit.

- Å avvikle ordningen er en god idé, for å være æresborger er for meg svært kunstig, sier Tellefsen. Dette begrunner han med at det er så mange som bør hedres, ikke bare de tre-fem som ifølge reglementet kan være æresborgere av byen samtidig.

- Det er så utrolig mange som burde vært æresborgere, og jeg mener oppriktig at jeg ikke har gjort noe ekstraordinært som tilsier at nettopp jeg skal være det. Det er så mange, også mange ukjente, som gjør en enorm innsats og å plukke ut noen få når alle innbyggerne i Trondheim burde være æresborgere kjennes ikke riktig. Nei, det er bare flott om ordningen avvikles, sier Tellefsen.

- Tenkte du det da du ble æresborger også?

- Nei, jeg ble jo stolt, jeg er såpass selvopptatt at jeg må innrømme det. Men etterpå har jeg tenkt at dette bare er flaut. Jeg gir gjerne avkall på tittelen, og synes en hederspris som flere kan få passer Trondheim bedre, sier Tellefsen.

- Rett og slett en snodig sak

Rådmannen vil etablere en ny hederspris som skal hete Trondheim bys hederspris. Det skjønner ikke Marvin Wiseth poenget i.

- Rådmannen har ingen argumenter mot å fortsatt ha en ordning med æresborgere, annet enn at ordningen ble etablert i forbindelse med byjubileet i 1997. Og etter kun det som argument ender saksfremlegget egentlig bare opp med å skifte navn på ordningen, fra æresborger til hederspris, og attpåtil mener rådmannen at dette navneskiftet vil koste 400000 kroner. Nei, dette skjønner jeg overhodet ikke vitsen med, sier Wiseth.

Skjønner ikke: Marvin Wiseth ser ikke poenget med forslaget til formannskapet om å gå bort fra å utnevne æresborgere, og isteden ha en hederspris.

Partikollega Ingrid Skjøtskift (H) er enig, og på dagens formannskapsmøte har hun flere spørsmål hun vil ha svar på.

- Dette er rett og slett en snodig sak. Det argumenteres mot å ha æresborgere, men så argumenteres det samtidig for å ha en hederspris hvor begrunnelsen er den samme som vi har hatt for æresborgerskap. Er dette noe helt annet, eller egentlig bare det samme med nytt navn, spør Skjøtskift.

Nødvendig modernisering

Ordfører Rita Ottevik (Ap) understreker at hun ikke ser på rådmannens forslag som en avvikling, men heller som en modernisering.

- Det har vært en diskusjon rundt dette med å bli æresborger, og jeg mener vi nå må kle dette i en mer moderne drakt. Vi skal fortsette å hedre de som fortjener det, men vi må ha en ordning vi kan gå inn i fremtiden med. Dette handler mye om begreper, og å være æresborger er ikke i dagens vokabular. Pris derimot forstår de fleste hva er. I begrepet æresborger ligger det også en forventning om at dette er en rolle med visse oppgaver knyttet til seg, og det er det i realitet ikke. I 1997 var det også slik at de som ble æresborger fikk en stor medalje rundt halsen, her er det også greit med en modernisering. Derfor ser jeg heller for meg at vi får ordnet et diplom og et kunstverk til dem som får hederspris, sier Ottervik.

Modernisering: Ordfører Rita Ottervik (Ap) sier at ordningen med æresborger ikke avvikles, men modernisers hvis det isteden blir en hederspris.

- Hvis det blir Trondheim bys hederspris istedenfor æresborgere, blir det da lettere å få den?

- Nå har det jo ikke blitt utnevnt æresborgere på 22 år, og å få en hederspris skal også henge svært høyt. Jeg ser slett ikke for meg at dette er en pris vi skal gi ofte, sier Ottervik.

Kunstkonkurranse til 400.000 kroner

Ifølge sakspapirene foran onsdagens formannskapsmøte vises det til vedtaket om å utnevne æresborgere er fra 1993, og at tittelen kan gis til den som har gjort «en betydningsfull innsats eller fremragende arbeid som har bidratt til positiv markedsføring av byen» og det heter også at «antallet æresborgere begrenses ordinært til 3-5, med muligheter for et større antall ved spesielle jubileet eller andre festligheter».

Den nye foreslåtte tittelen hederspris foreslås å gis til «den som har gjort en ekstraordinær innsats, fremragende eller banebrytende arbeid innen kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt eller humanitært arbeid, som har stor samfunnsnyttig betydning og/eller av stor betydning for Trondheim kommune».

Videre heter det i at ved etableringen av ny pris vil det komme kostnader knyttet til utforming av diplom og et eget kunstverk. Å få laget et kunstverk foreslås å skje med en konkurranse, og dette mener rådmannen vil koste cirka 400000 kroner.