Som Adresseavisen har skrevet tidligere, er Roar Aarhaug ilagt en bot på 2,2 millioner kroner for overproduksjon. Ifølge Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har Aarhaug mellom 2009 og 2011 hatt mer enn dobbelt så mange verpehøns og kalkuner som han har hatt tillatelse til.

Fylkesmannen har siden april forsøkt å få innsyn i Aarhaugs regnskaper i en utvidet kontroll. Dette for å undersøke om Aarhaug har hatt enda større produksjon enn det han er bøtelagt for.

Naturlig med politihjelp

26. mai påla Fylkesmannen Aarhaug å utlevere dokumentasjonen fra selskapene sine, i tillegg til enkeltpersonforetaket på sin egen gård. I stedet for å gi innsyn, sendte Aarhaug 15. juni en klage på vedtaket til Landbruksdirektoratet.

Det er den klagen som nå er avsluttet, og Landbruksdirektoratet har opprettholdt fylkesmannens vedtak mot Aarhaug. Vedtaket er endelig og kan ikke klages videre. I tillegg anmelder Fylkesmannen Aarhaug for brudd på opplysningsplikten.

– Politiet er det redskapet vi har for å kunne få tak i de dokumentene vi trenger for å få klarhet i saken Det er en naturlig oppfølging fra vår side når vi ikke får de dokumentene vi trenger frivillig, sier landbruksdirektør Tore Bjørkli.

«Uthalingstaktikk»

Årsaken til at Aarhaug klaget vedtaket videre til Landbruksdirektoratet, var at han mente tidsfristene var for korte og Fylkesmannen manglet en reell begrunnelse for hvorfor dokumentene skulle bli utlevert.

– Hvis det ikke er noe galt, så burde det vært i hans interesse at all dokumentasjon skulle vært lagt frem allerede for å avkrefte de påstandene vi kommer med, sier Bjørkli og utdyper:

– Vi mener derfor det har vært brukt en form for uthalingstaktikk. Det gjør oss ikke noe mindre mistenksom. Vi mener det er hold i påstandene våre.

– Vil samarbeide

Når Adresseavisen konfronterer Aarhaug med vedtaket, skriver han følgende på sms:

– Vi har aldri verken nektet eller stilt oss uvillig til å dokumentere overfor myndighetene. Vi har derimot meddelt at omfanget av dokumentasjon tilsier at vi trenger tid. Vi har satt en frist på når vi leverer dette, og den fristen er ikke passert, skriver Aarhaug.

– Det har hele tiden vært en dialog og det at politiet er koblet inn er ukjent for meg, og om det er slik, blir dette helt absurd når vi har sagt vi skal svare opp dette etter ferien – og senest 1. september, skriver han.

Landbruksdirektoratet og Fylkesmannen på sin side forholder seg til tidsfristen som gikk ut 26. mai.

– Vi har vanskelig for å se at det skal være behov for fem måneder til å legge fram den dokumentasjonen som er nødvendig for å få gjennomført kontrollen. Vi kan heller ikke se at det skal være opp til en privat part å avgjøre når dokumentasjon skal gjøres tilgjengelig for kontrollmyndighetene, står det i begrunnelsen til Landbruksdirektoratet.

Har klaget på boten

Fylkesmannen er hovedsakelig opptatt av å få gjennomført kontrollen, og opplyser at hvis Aarhaug innfrir opplysningsplikten før straffesaken tas til behandling, frafalles anmeldelsen.

Roar Aarhaug har, gjennom sin advokat, også klaget på Fylkesmannens vedtak om å ilegge ham en bot (standardisert erstatning) på 2,2 millioner kroner for overproduksjon av kalkun og altfor mange innsatte verpehøns i 2009-2011. Boten er den største som er gitt for overproduksjon i fylket noensinne og blant de aller største gitt i Norge.

Aarhaugs klage i denne delen av saken er fortsatt til behandling hos Landbruksdirektoratet.