Det startet med at trondhjemmeren Bjertnæs som 16-åring og Nerdrum-elev ble invitert til å ha en separatutstilling i ett av Melgaards gallerier, «Norsk anarkistisk fraksjon». Siden har de hatt kontakt. Litt av og på, riktignok. Mest på. Og det siste året har de produsert en rekke fellesverk som nå stilles ut ved Galleri Ismene i Trondheim, ved to gallerier i Oslo, og ett i Stavanger.

Les også:Har solgt for over tre millioner kroner første uken

Inspirert av Stig Sæterbakken

- Det som er så gøy med å jobbe med Bjarne er at vi har en uredd dialog. Vi jobber under, over, og oppå hverandres arbeider på en veldig fristilt måte, sier Bjertnæs, og tilføyer at både han og Melgaard hadde et nært forhold til den avdøde forfatteren Stig Sæterbakkens litteratur og hans kulturpersonlighet. Sæterbakkens tekster er utgangspunktet for de rundt 100 verkene som nå stilles ut. Malerier, skulpturer og grafiske verk.

Tilfører noe nytt og uventet

- Vi gjør det vi føler for, og det er noe av gleden ved å jobbe på denne måten, at det kommer noe helt uventet inn i egne bilder. Som maler har du et slags register, og dette utvides når man jobber sammen med en annen maler. Vi diskuterer mye om det er en uttalt mening bak det vi gjør, om det kan leses på en eller annen måte. Men både han og jeg jobber med billedkunst som er mer fristilt. Mer åpen, forklarer Bjertnæs.

- Men dere er veldig ulike?

- Ja, vi er veldig ulike og det er nok det som gjør at det fungerer såpass bra, at vi kan berike hverandre.

- Hender det at dere tenker at nå ble dette feil?

- Nei, egentlig ikke. Dette er så avklart, og vi har gjort det så mye, og det er noe begge setter veldig stor pris på. Det ligger en total frihet i det å kunne gi fra seg ting og få det tilbake i en annen form, sier Bjertnæs.

Les også: - Vi er nødt til å ta stilling til verden rundt oss

Stor takhøyde

Han understreker at det er en reell dialog som foregår der og da mellom de to. Og det er takhøyde for å komme inn på hva man vil. Stor grad av romslighet. Og dette er deres sjette utstilling sammen.

- Vi synes begge dette har vært veldig morsomt, og det tror jeg det må være for å bli bra, sier kunstneren.

Begge har gjennom sitt kunstneriske virke skapt både engasjement og begeistring, og de har nådd ut til et internasjonalt publikum. Melgaard har også̊ greid å heve temperaturen i kunstdebatten flere hakk med sin kunst og sine til tider provoserende utspill.

- Dette er to veletablerte kunstnere som har markert seg sterkt og står solid på egne ben, men som har stor glede av hverandre, forteller Marte Høiem ved Galleri Ismene.

Motsetninger fungerer sammen

- Og det er det som er det morsomme. Du har den klassiske, forfinede Bjertnæs på den ene siden i motivkretsen, og så har du den brutale Melgaard på den andre siden. Det blir en kollisjon i bildene som er veldig spennende, supplerer Per Høiem, og understreker at det nok ikke hadde fungert hvis de to kunstnerne hadde vært for like. Det er noe med disse motsetningene.

- De har jobbet med forskjellige teknikker som kobbertrykk og silketrykk. Og flere av verkene er unike trykk med etsninger. Vi har også en serie med håndkolorerte arbeider med forskjellige fargevarianter, sier Marte. Både hun og faren har fulgt Bjertnæs og Melgaard lenge og mener at de to har en spesiell evne til å skape et engasjement og ta pulsen på sin tid.

- Melgaard klarer jo å skape et sinne med sine utspill også, fortsetter galleristen som synes det er spennende å se to så sentrale kunstnere samlet i et så spesielt samarbeid.

- Det er ikke de muntreste bildene, for de er jo ikke redde for å ta tak i ting som er problematiske og vanskelige. Det ligger historier her som kan være tung materie, men så har du kontrasten til dette igjen i form av livlige farger.

- Det er jo livet det handler om. Og de har lekt seg med disse bildene, så det er mye humor her også, avslutter Per Høiem.

Utstillingsåpning Galleri Ismene, søndag 14. januar kl. 12.00. 50 fellesverk av Bjertnæs og Melgaard og 20 verk av Bjertnæs.

Det anerkjente kunstnettstedet artnet.com mener trondheimskunstner Sverre Koren Bjertnæs er en av ti samtidskunstnere som verden bør følge med på. (Pluss)

foto
Utstillingen på Galleri Ismene som åpner søndag 14. januar er et samarbeidsprosjekt mellom Bjarne Melgård og Sverre Bjertnæs. Foto: Richard Sagen
foto
Bjarne Melgård og Sverre Bjertnæs stiller ut 50 grafiske verk sammen i Galleri Ismene. I tillegg vises ca 20 bilder av Sverre Bjertnæs. Foto: Richard Sagen
foto
- Dette er to veletablerte kunstnere som har markert seg sterkt og står solid på egne ben, men som har stor glede av hverandre, forteller Per og Marte Høiem, far og datter som driver Galleri Ismene. Foto: Adressa