Hellas: - For oss som jobber med flyktninger kunne ikke en tur til en flyktningleir vært mer relevant en det vi opplevde i dag, sier psykologspesialist Tor Hogstad.

LES PÅ PLUSS: Her er brødrene igjen på flukt i Europa

Han er en av 19 ansatte fra Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, region Midt (RVTS Midt), som er på tur til Lesvos denne uka.

Transittleir for syrere

En av flere poster på programmet for teamet fra Trondheim var et besøk til flyktningleiren Kara Tepe. Dette er en improvisert transittleir for flyktninger fra Syria, hvor det bor rundt 2000 flyktninger i alle aldre. Det er ingen organisasjon eller myndighet som er ansvarlig for leiren. Den maten og hjelpen som gis, organiseres av frivillige.

- Jeg fikk høre om sterke historier fra Syria, et land hvor det stort sett kun er ruiner nå, sier Hogstad.

En syrer som deler sin historie med Hogstad fortalte om tortur i fengsel, både av han og sønnen.

Kvinner og barn druknet

En annen flyktning fortalte følget at båten han satt i forliste under flukten over havet. Det tok fire timer før han ble reddet.

- Av 61 flyktninger som havnet i vannet, druknet 15 stykk, mange var barn og kvinner, gjenforteller Karim Essahli, rådgiver i arbeid mot voldelig radikalisering og ekstremisme ved RVTS.

LES PÅ PLUSS: Europa revner

Han snakker arabisk, og fikk derfor god kontakt med mange av de syriske flyktningene, siden få snakker engelsk.

- Det er utrolig sterkt å høre historiene om hvor tilfeldig flukten over havet blir, ut ifra om det er dårlig vær eller om det er andre ting som skjer. En familie reiste over stille hav. De hadde en helt problemfri tur, mens andre fortalte at deres båt var blitt delt i to på grunn av at de ble overkjørt av en annen båt, forteller psykolog Oddfrid Skorpe Tennfjord.

Hun blir opprørt av å tenke på at slik systemet er nå, er det menneskesmuglere som styres av penger som organiserer flukten til hjelpeløse flyktninger.

- Vesten må finne en annen løsning på dette, slik at disse menneskene slipper å betale alle pengene sine til smuglere. I tillegg er det utrygt, sier hun.

Mistet alt

Også for psykologspesialist Merethe Garnes Hellen, som jobber som koordinator for faggruppe for flyktninger, gjorde møtene med folk i leiren inntrykk.

- De lever under tøffe forhold her i leiren, og det er brutalt å møte folk som har mistet alt de eier. Jeg har vært i flyktningleirer både i Uganda og Kongo. Dette er likevel annerledes, fordi det er så nært oss, og vi kan om svært kort tid forvente å møte dem hos oss i Trondheim, sier hun.

Merethe Garnes Hellen forteller at RVTS nå jobber aktivt med å kunne ta imot flere flyktninger, som trenger behandling for traumer.

Allmøte om billetter

Leiren Kara Tepe befinner seg på en liten høyde. Det står telt overalt, og det henger klær til tørk. Syrere har en friere status enn andre flyktninggrupper på øya, etter at de fikk status som flyktninger av FN.

LES PÅ PLUSS: Selbu sier ja til å ta i mot enda flere flyktninger

Da RVTS var i leiren kom enkelte flyktninger etter følget. Noen ville forklare at det ikke bare var syrere i leiren slik meningen er, men også irakere og nordafrikanere. Personer som ga seg ut for å være syrer, fordi de snakket arabisk.

- De stjeler av forsyningene som skal gå til syrere, var det en som sa.

Samtidig var det et allmøte som ble organisert i leiren. Mennene sto tett i tett. Det ble informert om nye transporter av syrere til fastlandet.

Afghanske flyktninger

Et stykke unna Kara Tepe, i Moria, er det en leir for afghanere, eritreere, og andre nasjonaliteter. Leiren er innenfor høye murer med piggtråd. Men også rundt leiren oppholder det seg hundrevis av flyktninger i karrige omgivelser.

- Inntrykket fra denne leiren var svært sterkt. Teltleir i grøftekanten, mange familier med barn og unge menn. De fleste ventet på å få papirer. Tre lag med piggtrådgjerder for dem som allerede var innenfor, var et ille syn, sier Merethe Garnes Hellen.

LES PÅ PLUSS: Lagkameratene i Sunndal vant 1-0 for Farid

Enkelte fortalte at de skulle deporteres tilbake til Afghanistan.

- Likevel snakket de ivrig med oss, sier Hellen.

Formidle kunnskap

Etter dager med sterke inntrykk fra Lesvos venter nå oppgaven med å formidle kunnskapen RVTS har fått på turen videre til helsetjenesten.

- Vi ønsker å dele erfaringene våre med personer som jobber i tjenesteapparatet der hjemme. Oppgavene vi står overfor er mange, både med hensyn til økningen i antallet flyktninger og andre utfordringer, som radikalisering blant ungdom, sier senterleder Bente Espeland.