Edel Dahl er 72 år. Og et spill levende bevis på det som amerikanske forskere allerede for flere år siden slo fast: Sixty is the new forty. Vi lever lenger, mente forskerne, og sunnere. Dermed blir vi senere i livet middelaldrende. Og når 60 er de nye 40, er vel 70 de nye 50.

Edel Dahl er ikke opptatt av alder.

- Man har da så mye annet å finne på enn å sitte på en stol og bli gammel! Alderen bestemmer du selv, og vi må slutte å snakke om det.

Hun retter blikket mot fotograf Kristin (30).

- Du må ikke innbille deg at det er forskjell på oss. Vi kan helt sikkert le og fnise sammen!

Jevnt over føler vi nordmenn oss langt yngre enn vi er. Det kunne forsker Svein Olav Daatland konstatere etter å ha spurt 3500 nordmenn mellom 49 og 79 år om hvordan de oppfattet sin egen og andres alder. 70 prosent opplevde seg yngre enn de var.

Usunt trenger det ikke å være. - Kanskje virker illusjonen positivt inn på helsen, mener Daatland. Han fant at også førtiåringene føler seg yngre enn de er.

- Og forskjellen mellom opplevd alder og faktisk alder blir større etter hvert. 60-70-åringene føler seg som 50, sier Daatland.

Hvem er i speilet?

Det har blant annet med identiteten å gjøre. Den har du gjerne etablert som yngre voksen.

- Så kan det hende da, at du ser deg selv i speilet og lurer på: Hvem er den personen med alle de rynkene? Det ytre passer ikke med det indre.

Både ungdomsdyrkingen i dagens samfunn og fordommer mot eldre kan spille inn.

- Man kan oppleve det som nedlatende å bli pådyttet en ny «eldreidentitet» og plassert i bås med mennesker du ikke opplever fellesskap med. Merkelappen treffer ikke på en 60-åring som oppfatter seg selv som en velbrukt

40-åring. sier Daatland.

Heller ikke på en 72-åring som Edel Dahl.

- Jeg må få gå ned i spagaten uten at noen blander seg borti det, sier hun bestemt.

Og for å sette kraft bak ordene kaster hun seg ned på gulvet og går ned i spagaten, mykere enn en ungjente.

Myk: - Det er viktig at vi holder oss i form, sier Edel Dahl. Og for å sette kraft bak ordene kaster hun seg ned på gulvet og går ned i spagaten, mykere enn en ungjente.

- Det er viktig at vi holder oss i form. Som barn kunne vi det jo - vi hoppet paris (som vi sier her), vi hoppet tau og kastet ball. Egentlig holdt vi på med yoga også, når vi sto på hodet eller lå på gulvet med bena i været. Det er bare så synd at vi slutter med det.

Edel Dahl jobber stadig for fullt i skjønnhetssalongen Cicerone i Kjøpmannsgata. Kundekretsen er trofast, ja ifølge datteren Vibeke har Edel en stor del av æren for at salongen kom på listen over de ti mest lønnsomme bedriftene i fylket.

Alder som unnskyldning

Både damer og herrer kommer igjen og igjen til den spreke, frittalende kvinnen. Hun kan si til en kunde eller bekjent: Har du sett deg naken i speilet i det siste?

Etter en lang tid kom mannen tilbake, over 20 kilo lettere.

- Jeg kjente ham nesten ikke igjen, forteller hun. Og fortsetter med å bevege hendene, i små sirkler:

- Vi må bruke leddene. Ellers stivner vi. Og vi må i hvert fall ikke bruke alder som unnskyldning for å sitte stille foran tv-en og spise og drikke . Hvorfor må vi spise hver dag som om det er vår siste? Tarmene har godt av å hvile en hel dag, bare vi drikker vann. Noen sier at eldre folk får mer lyst på sukker. Men må vi ha syltetøy til frokost hver dag?

- Det er vel heller ikke bra at eldre er for tynne?

- Det handler om å finne trivselsvekten. Å være frodig kan være flott! Men alt det som henger, er ikke flott, når det er slik at det gir etter bare du tar borti. Det er unødvendig med alle de kiloene. Og så får du høre: Man må jo regne med litt ekstra når man blir eldre. Men det må man ikke regne med.

Ung 90-åring

- Hva gjør du selv for å holde deg så ung?

- Jeg har en ung omgangskrets. Og jeg er i fullt arbeid. Jeg er ikke spesielt interessert i å være sammen med de gamle.

Men så forteller hun om en venninne på 100. Og en på 90. Hun heter Edith Rabin og er født Båtsvik.

- Hun bor i USA, og hun har vært i Adressa en gang tidligere. Da handlet det om at en trondhjemspie danset med John F. Kennedy!

Da Edith Rabin var på besøk i Trondheim tidligere i sommer, var hun sammen med Edel Dahl i Ringvebukta.

- Vi var på Sponhuset, med en annen dame som er 83. Hun heter Else Lium, bor i Trondheim og er supersprek, forteller Edel Dahl.

- Men de to er ikke gamle. De er kule!

Kule: De er ikke gamle, de er kule, sier Edel Dahl om venninnene Edith (90) og Else (83).

Ingen grå hår

For hvor gammel er egentlig gammelt?

- 90 år er gammelt, sier Mariella Sofie Larsson. Selv er hun åtte og et halvt og går på SFO i Ila. Sammen med henne sitter Håkon Lied Olsen på sju og et halvt og Ellis Agnes Haller på seks og et halvt. De forsøker seg:

- Femti år er litt gammelt ...

Men da protesterer Mariella: - Moren min er femti. Men hun er ikke gammel. Og hun har ikke noe grått hår!

De kjenner noen som er ordentlig gamle, nesten 100 år. En oldemor her, en nabo der. Men kan du se at noen er gamle?

- De som er gamle, krymper. Først blir de større, og så blir de mindre. Noen bruker stokk og andre slags klær. De får rynker. Noen går veldig sakte.

Og når er en voksen?

- Når du er 20. Eller kanskje 29.

Rømmer fra sykehjemmet

SFO-barna gleder seg litt til å bli voksne. Da kan de bestemme selv.

Men, skyter Håkon inn, da må en også betale mer av egne penger. Det er ikke så morsomt.

- Tror dere de gamle får bestemme selv?

- Ja, for det er alltid noen som hjelper dem.

- Og hvis de ikke får bestemme selv, kan de kanskje rømme fra sykehjemmet!

Om gamle: - Hvis de ikke får bestemme selv, kan de kanskje rømme fra sykehjemmet, fabulerer Mariella Sofie Larsson, på SFO i Ila med Håkon Lied Olsen og Ellis Agnes Haller.

SFO-barnas fabuleringer er ikke uten relevans for de generasjonene som normalt ville stått på trappa til eldreomsorgen nå.

- De er veldig forskjellig fra foreldrene sine, ja de kan egentlig ikke sammenlignes med gårsdagens gamle. Dagens 70- og 80-åringer vil være i vigør mye lenger, de har bedre økonomi og bedre utdannelsesnivå, sier psykolog og forsker Linn-Heidi Lunde.

Fra en annen tid

Lunde har skrevet flere bøker der hun rusker opp i våre forestillinger om eldre og aldring.

En myte er at alderdom nødvendigvis går sammen med forfall og skrøpelighet. En annen at de kognitive funksjonene blir svekket og at eldre har vanskelig for å lære. Og en tredje at folk blir mindre omstillingsdyktige med alderen.

- Jeg utfordrer også mytene om at alle eldre er ensomme og isolerte og at folk oppi årene får svekkete kreative evner, forteller Lunde.

- Noen ganger stemmer mytene. Men bildet er mye mer nyansert. Du har skrøpelige 60-åringer og superspreke 90-åringer. Og selvfølgelig er noen uheldige og blir rammet av sykdom eller ulykker, sier Lunde.

Hun mener forestillingene om aldring stammer fra en annen tid.

- Men i samfunnsdebatten er de dominerende. Jeg synes refleksjonsnivået er forunderlig lavt. Aldring er også mangfold. Og det aller viktigste: Vekst og utvikling fortsetter hele livet, understreker Lunde.

Farlige myter

- Nå handler alt om eldrebølgen, eldreomsorg og det økende behovet for flere hjelpende hender. Vi snakker som om alle blir syke og må på sykehjem. Men de eldre har aldri vært friskere enn nå, slår Lunde fast.

Hun mener retorikken kan være farlig for de eldre selv.

- De blir sin egen verste fiende, lar være å søke utfordringer eller henger seg opp i helt normale ting som et vondt kne eller urolig mage. Men heldigvis ser vi stadig flere eksempler på at folk oppe i årene gir blaffen i stereotypene. De finner seg ikke i en livsbegrensende holdning. Et grunnleggende trekk ved morgendagens eldre er at de kommer til å fortsette med sin livsstil og sitt liv til langt inn i alderdommen, sier Lunde.

En pest og plage

Eldrebølgen. Ordet får Gunlaug Schølberg, Astrid Øian og May Lingjerdet til å fnyse.

- Eldrebølgen er som en pest. Den er farlig, mener Astrid Øian.

- Måten man snakker om eldre på.

De er alle i bikket over 70-grensen og kan nok innimellom kjenne på samfunnets holdninger.

- Folk glemmer alt det nyttige eldre gjør - tenk bare på hvilken innsats som gjøres for yngre generasjoner. Og hva med alle pengene vi bruker på billetter til arrangementer? Vi holder kulturen i gang.

Opplevelser: May Lingjerde, Gunlaug Schjølberg og Astrid Øian holder seg unge og spreke med å gå på turer og svømme. Og de pøser på med opplevelser.

Selv går de turer eller svømmer for å holde seg unge og i form. Og de pøser på med opplevelser, som nå, der de står på Leüthenhaven, klare til å entre minibussen som går til Hovin og til en vandring i en femtitallshage i regi av den kulturelle spaserstokken.

De opplever at kommunen treffer med tilbudet - pubkveld på Kjegla med blues og pizza, rekeaften på Skansen, konserter og tur til Ytterøya.

- Her er det lite strikketøy og bingo?

- Bingo vil vi i hvertfall ikke ha. Kanskje passer det for noen som er riktig gamle. Men ikke sånne som oss!

Med capsen bak frem

- Alder skapes, mener antropolog og trendforsker Gunn Helene Øye.

- Går vi noen generasjoner tilbake, var folk voksne når de ble konfirmert. Da begynte guttene å røyke pipe og gå med hatt i 14-15-årsalderen. Og folk på 60 år var eldgamle.

Feiende flott: Da Gunn Helen Øye (62) sluttet å farge håret, fikk hun mange positive reaksjoner.

I dag er ikke livsstilen til de single 30-åringene så forskjellig fra 60-70-åringenes.

- Du ser ikke så mange tradisjonelle besteforeldre. 60-70-åringer venter ikke på døden, de venter på livet. Og de er mer preget av miljøet de tilhører enn av alderen. Noen sprekinger løper på ski over vidda eller klatrer opp på fjellet, andre er med i vennegjenger som drar på tur til storbyer som Roma og Paris.

Men også i de yngre aldersklassene foregår det en forskyving, mener Øye. Førtiåringer kan oppføre seg og se ut som tenåringer, med capsen bak frem. Alle er unge lenger - også de helt unge.

Øye viser til en undersøkelse blant nordiske unge.

- De opptil 26 år er først og fremst bekymret for skolearbeidet. De er i liten grad opptatt av å gifte seg og etablere seg med hus og hjem. Og de er veldig glade i mamma og pappa. De har unge verdier.

Gamle rockestjerner

Trendforskeren er selv 62 år. Og forteller om det befriende i å la være å farge håret.

- Da jeg første gang stilte på tv med grått hår, var reaksjonene veldig positive. Når du tør det, tør jeg også, fikk jeg høre.

Bildet er motsetningsfylt og variert, mener Øye. Barn og foreldre kan gå på samme konsert - for å høre rockestjerner som tilhører besteforeldregenerasjonen. Du har Patti Smith (70), Bob Dylan (75), Mick Jagger (74), Rod Stewart (72) og Tom Jones (77) - for å nevne noen.

Patti Smith

Og mens modellene for noen år siden nesten uten unntak var purunge og syltynne, har flere store motemerker nå brukt modeller oppe i 50-, 60- og 70-årsalderen. Ja, hun som presenterer seg selv om verdens eldste modell, Daphne Selfe, er faktisk hele 89 år gammel. Og skal fremdeles være etterspurt.

- Du ser hvordan mye mer er tillatt. Samtidig er det fortsatt et moralpoliti ute og går. Hvis du er en mann på 70, og har en kone på 35, kan du oppleve hevete øyebryn. Og som 60-åring blir du trolig uglesett på en Justin Bieber-konsert, sier Øye.

En dag står vi der

- Om vi er voksne?

Olaf Bentzen (23) fra Bodø, Morten Hopen (25) fra Lillehammer og Thomas Asphaug (22) fra Ler svarer med et nølende og litt lattermildt «nei», der de nyter friheten fra sommerjobber og realfagstudier på gresset ved Solsiden.

- Men vi merker jo hvordan vi tar mer ansvar med alderen. Plutselig står vi der og er lærere og ikke lenger elever. Da kommer kanskje følelsen av å være voksen.

- Og når er man gammel?

- Jeg vet ikke om man kan kalles gammel når man har fylt et visst antall år. Det handler vel mer om hvordan man fungerer fysisk og psykisk. Når man ikke er i stand til å greie seg selv, er man kanskje gammel. Men en frisk og rask 60-åring er ikke gammel, sier Olaf.

Ikke ennå: - Plutselig står vi der og er lærere og ikke lenger elever. Da kommer kanskje følelsen av å være voksen, tror Olaf Bentzen (23), Morten Hopen (25) og Thomas Asphaug (22).

At de selv en gang skal komme til skjells år og alder, er ikke noe de har tenkt så mye på. Men på spørsmål om hvordan de ser seg selv i en fjern fremtid, kommer det fra Olaf:

- Jeg håper jeg blir en sprek pensjonist som marsjerer opp til Geitfjellet annenhver dag.

Pinlige gamliser

De andre nikker.

- Kan eldre folk kle og te seg for ungdommelig? Er det noe dere opplever som pinlig?

- Kanskje gamlinger på nattklubb, helst eldre, rike menn. Og sægging, som var moderne for noen år siden, passer ikke for folk oppe i årene. Men jeg kan ikke huske at jeg så det så ofte, sier Olaf.

Så konkluderer Thomas: - Egentlig er det lite vi reagerer på. Jeg synes det er kult når gamle folk gjør som de vil.