Alle politiske partier som stiller liste til høstens kommunevalg i Oppdal, har en kvinne som toppkandidat.

Unntaket er Frp, som atter et valgår sliter med å få kvinner på lista. Med ett betalende kvinnelig medlem kan de ikke velge og vrake i kandidater – og det var også på nippet partiet greide å stille liste til høstens valg.

– Jeg forstår at det er vanskelig å rekruttere kvinner til å stå på valgliste når det er så få som er medlemmer i utgangspunktet. Kanskje partiet kan ha mye å tjene på å tenke likestilling – både når de skal utforme politikk, og når de skal rekruttere nye medlemmer og listekandidater, uttaler likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik til Adresseavisen.

Hun oppfordrer alle politiske partier til å løfte denne problemstillingen opp til kommunestyrene, slik at de kan legge til rette for et systematisk arbeid med å sikre mangfold også til politiske verv.

– En annen tone

Problemstillingen har åpenbart vært oppe i de andre politiske partiene i Oppdal. Både Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet har kvinner som toppkandidater foran årets kommunevalg, mens SV greide ikke å stille liste.

Flere har forventninger til kvinneregimet – og kanskje til et mildere politisk klima. Kommunepolitikken i Oppdal har ofte båret preg av lange kommunestyremøter med en tøff tone.

– Vi kvinner forstår kanskje hverandre på en annen måte og snakker sammen på en annen måte. Formannskapet i Oppdal har denne perioden bestått av fire kvinner og tre menn, og mange sier at tonen i formannskapet har vært annerledes. Jeg tror vi har vært milde, litt uformelle og brukt en del humor, uttaler Ingvil Dalseg, toppkandidat for Høyre.

– Om samarbeidet om gode politiske løsninger blir bedre av at vi er mange kvinnelige listetopper vet jeg ikke. Jeg tenker at det politiske klimaet i lokalpolitikken i mye større grad påvirkes av relasjonene mellom representantene i de ulike partiene, enn av at det i år er nesten bare kvinnelige listetopper. Partiprogrammene har vi utarbeidet i fellesskap i hvert enkelt parti, og både menn og kvinner har vært aktive i den prosessen. Jeg vil uansett arbeide for et godt og bredt samarbeid om de viktige politiske sakene, forsikrer Ap's ordførerkandidat, Kirsti Welander, som ikke tror det har vært en bevisst handling å få kvinner på topp på fem av listene i Oppdal.

Håper på bedre samarbeid

– Kjønn er ikke det viktigste her, men kompetanse og engasjement. Klimaet vil bære preg av stor andel kvinner som gruppeledere, samt at det vil bli kvinnelig ordfører. Håper det blir godt klima for samarbeid og felles mål om gjøre gode og fremtidsrettede vedtak til det beste for vår kommune, sier KrFs Heidi Pawlik Carlson.

– Jeg er overbevist at kvinnelige toppkandidater vil ha mye å si. Blir jeg ordfører vil jeg inkludere flere. Dermed viser man kommunestyret større respekt. Jeg håper også de andre kvinnene tenker slik. Jeg tror det er veldig sunt at vi får en kvinnelig ordfører. Det er jaggu på tide, sier Bjørg Marit Sætern (Sp), som er på vei inn i sin 4. periode. Hun medgir at det har vært i overkant kvasse fronter i kommunestyret.

– Nesten så vi burde ha hatt etiske grenser i kommunestyret. Med kvinner på topp håper jeg tonen blir mer saklig og konstruktiv enn den har vært, sier Sætern.

Venstres Gyda Gerd-Mette Drabløs er er glad for at Oppdal nå endelig vil få en kvinnelig ordfører.

– Tenk at det først skulle skje i 2015. Jeg gleder meg til forhandlinger og gruppeledermøter. Det blir spennende å se hvordan vi kommer til å forholde oss til hverandre, og hvordan vi kan samarbeide om viktige saker. Det er viktigere at representantene utfyller hverandre, enn å fylle kommunestyresalen med kvinner. En god kjønnsbalanse er mest hensiktsmessig.