Før året er omme vil inntil 20.000 asylsøkere be om opphold i Norge. Disse kommer i tillegg til de 8000 kvoteflyktningene vi skal ta imot over tre år.

Flyktningstrømmen stopper ikke. Daglig kommer det over 100 asylsøkere til landet, enkelte dager har tallet vært over 200, opplyser Utlendingsdirektoratet (UDI). Storparten av disse asylsøkerne kommer fra Syria. Det har i hele år også vært en sterk økning av mindreårige enslige asylsøkere, de fleste er fra Afghanistan.

Ingen i Europa, heller ikke norske flyktningmyndigheter, har vært forberedt på den voldsomme økningen av syriske flyktninger til våre land. I vinter og vår er det lagt ned en rekke mottaksplasser. Nå har UDI måttet snu helt om og lyser ut anbud på 7500 plasser over hele landet.

Regjeringen økte før helgen statsbudsjettet med 227 millioner kroner for å håndtere fylktningstrømmen på en bedre måte. Politiet får økte bevilgninger for å registrere flere, UDI får bygget opp sitt apparat for å få en raskere behandling av asylsøknadene, mens kommunene gjennom Husbanken får økte midler til å bygge utleieboliger. Regjeringen har også tatt et godt initiativ gjennom forslaget om å arrangere en giverlandskonferanse for syriske flyktninger.

I kommunene går det fortsatt tregt med å forplikte seg til å ta imot kvoteflyktninger. Mange av de tvilende kommunene bør strekke seg langt for å bosette flere. Den store pågangen av asylsøkere som kommer i tillegg, øker presset på kommunene om å bosette enda flere enn de tilsammen 8000 kvoteflyktningene som skal bosettes over tre år. Lokalpolitikerne bør være seg sitt ansvar bevisst, noe vi har sett at de er i Trondheim. Her er alle partiene i bystyret, med unntak av Fremskrittspartiet, enige om å ta imot 200 flere flyktninger enn de 400 som allerede var bestemt.

Sterke bilder av fortvilte mennesker på flukt har gitt et stemningsskifte i befolkningen. Valgoppslutningen om Frp viser at folk flest ikke slutter opp om partiets harde linje i flyktningpolitikken. Viljen til å hjelpe viser seg i en rekke flotte tiltak over hele landet. Det er behov for voksne som kan være verger for barna som kommer alene. Det er bare å melde seg hos Fylkesmannen. I tillegg til gaver og klær kan vi stille opp med vår tid og vår nærhet for å gjøre overgangen til det norske samfunnet enklere. Også det offentlige må nyttiggjøre seg det sterke private engasjementet vi nå ser.

For å bidra til integreringen av stadig nye flyktninger, må flest mulig stille opp i den store samfunnsdugnaden.