Arbeiderpartiet får 42,9 prosent oppslutning på målingen fra Respons analyse.

Høyre og Frp oppnår dårlige resultater en måned før valget. Skal man legge denne målingen til grunn skal det et lite politisk jordskjelv til for å endre på makta i Trondheim.

Respons Analyse har utført meningsmålingen i Trondheim for Adresseavisen fra 10-13.august. 600 personer over 18 år er spurt om hva de ville stemme dersom det var kommunevalg i morgen.

LES OGSÅ (PLUSS): Meningsmåling juni: Nå tar det av for De Grønne

Soleklart flertall

Tallene viser et soleklart flertall for dagens posisjon i bystyret – sentrum-venstre alliansen. Av de 67 plassene i bystyret vil Ap, SV, Sp, KrF og Miljøpartiet De Grønne kapre 44.

Målingen viser at Arbeiderpartiet holder en solid posisjon om byen, og går opp 1,3 prosentpoeng fra vår forrige måling i juni. Siden valget for fire år siden ligger Ap an til å få en fremgang på 3,4 prosentpoeng. Lite tyder på at velgerne er lei av Ap og Rita Ottervik i ordførerstolen, selv etter 12 år ved makta.

Krisetall for Høyre og Frp

Høyres ordførerkandidat Yngve Brox og resten av partiet oppnår ikke den fremgangen de hadde håpet på. En oppslutning på 19,6 prosent er det laveste vi har registrert på noen måling siden kommunevalget i 2011. I juni lå Høyre på 21,7 prosents oppslutning, nå kryper partiet under 20-tallet. For fire år siden hadde partiet et valgresultat på 27,2 prosent i Trondheim. Partiers gruppe i bystyret ligger an til å bli redusert fra 18 i dag til 13 etter valget, ifølge vår meningsmåling.

Fremskrittspartiet har heller ikke vind i seilene i trønderhovedstaden. Denne målingen gir Frp en oppslutning på 7,3 prosent, som er 1,9 prosentpoeng ned fra juni og 1,6 fra valget for fire år siden. Nedgangen betyr at dagens gruppe på seks i bystyret ligger an til å krympe ned til 5.

På borgerlig side av blokkene i bypolitikken er det bare Venstre som kan notere fremgang siden i juni, men sammenlignet med valget i 2011 ligger partiet 0,9 prosentpoeng bak. Venstre har i dag fire bystyrerepresentanter, men ligger i denne målingen an til tre.

Småpartiene Rødt og Pensjonistpartiet holder posisjonen og begge ligger – på denne målingen – an til å få inn en representant hver i det nye bystyret.

De Grønne tredje størst

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er spådd å gjøre et godt valg i september, og målingen i Trondheim viser at partiet ligger an til å bli tredje størst i byen etter valget. På denne målingen oppnår de 8,4 prosents oppslutning. Riktignok en liten tilbakegang siden junimålingen, men sammenlignet med valget i 2011 har partiets oppslutning gått fra 2,6 til 8,4 prosent. Dersom vår måling gjenspeiler valgresultatet vil MDGs gruppe i bystyret øke fra to til seks representanter.

LES OGSÅ (PLUSS): Meningsmåling mars: Halve byen stemmer på Rita

SV går mot trenden

SV sliter på de nasjonale målingene foran dette valget, men i Trondheim går partiet kraftig frem på denne målingen, både sammenlignet med junitallene og valget i 2011. En oppslutning på 7,0 prosent – en måned før valget – tenner nok gnisten i et parti som lenge har slitt med oppslutningen. Men SV er mindre enn MDG på denne målingen, og det kan komme til å få konsekvenser når vervene skal fordeles i et nytt politisk samarbeid etter valget.

LES OGSÅ (PLUSS): Kommentar: Bastionen i endring

Mindre utslag

For de andre partiene som i dag utgjør flertallet i bypolitikken – Senterpartiet og KrF – er utslagene mindre. KrF får 3,9 på denne målingen, ett prosentpoeng opp sammenlignet med for fire år siden, og det er nok fremgang til at de går opp fra dagens to til tre bystyrerepresentanter.

Senterpartiet ser, ifølge denne målingen, ut til å beholde sin ene plass i bystyret, og oppnår 1,9 prosents oppslutning på vår måling. Trenden for Sp er imidlertid fallende, i junimålingen var de inne med tre i bystyret og hadde en oppslutning på 4,1 prosent.

Glad og ydmyk

Rita Ottervik ble tildelt debattseieren på poeng. På meningsmålingen ble det enda mer. Nesten 43 prosent og to nye representanter i forhold til kommunevalget for fire år siden.

– Jeg fikk hjertebank da målingen kom. Jeg er veldig glad og ydmyk over den tilslutningen vi får til det vi har jobbet sammen for. Jeg er også glad for at både Miljøpartiet De Grønne og SV gjør det bra på målingen.

– Arbeiderpartiet og De Grønne har nå flertall alene. Peker målingen i retning av en noe annerledes samarbeidskonstellasjon?

– Nei, vi ønsker et fortsatt bredt samarbeid. Også Venstre er velkommen inn i dette samarbeidet. Trondheim har godt av en bred politisk konstellasjon.

Mange er usikre

Høyres ordførerkandidat Yngve Brox støtter seg på blant andre valgforsker Anders Todal Jenssen som etter debatten gjorde det klart at det kan skje store forskyvninger i velgermassen frem mot valget, og at mange bestemmer seg i siste liten. Alt er følgelig ikke avgjort, selv om det kan se slik ut.

– Hver fjerde velger har enn ikke bestemt seg. Jobben min frem til valgdagen blir å vise hva et skifte innebærer; en bedre eldreomsorg, verdens beste skole og bedre økonomisk styring. Nå skal vi ut og fortelle velgerne dette, sier Brox.

– Hvor skuffet er du etter å ha mistet fem av 18 representanter?

– Det viktigste nå er å holde fokus på jobben som skal gjøres.

Hilde Opoku innrømmer at hun var veldig spent på denne målingen etter å ha scoret veldig høyt før sommeren.

– Nå får nesten det samme og blir på målingen bystyrets tredje største parti. Det viser stabilitet på et høyt nivå, og det er veldig bra.

– Sammen med Ap har ditt parti nå flertall. Betyr det et nytt syn på en fortsatt bred flertallskonstellasjon?

Ingen krav foreløpig

– Vi har gode erfaringer med samarbeidet så langt. Vi har vært med i tolv , og vi har fått til mye sammen. Men vi bør kanskje forvente et noe større gjennomslag. Det er utrolig inspirerende med denne målingen. Vi ønsker å gjøre Trondheim til en foregangsby på miljø ved å utnytte det brede teknologiske miljøet i byen og nærheten til naturressursene. Det gir oss mange muligheter. Vi vil gjøre det enklere og billigere for innbyggerne i Trondheim å leve miljøvennlig

Opoku sier tiden ikke er inne til å fremme sterke krav til fremtidige samarbeidspartnere.

– Det hører hjemme i forhandlinger når vi ser hvilket mandat vi får fra folket.

Nervøs Michelsen

SV gjør det bra på målingen og får syv prosent. Det gir fem mandater, et mer enn for fire år siden.

Ottar Michelsen var nervøs før tallene forelå.

– Men de viser jo at vi er i siget, og det gir en kjempeinspirasjon. Men det er livsfarlig å slappe av. Vi må fortsette å jobbe, og vi må sørge for at våre viktige saker får gjennomslag innenfor konstellasjonen.

Michelsen peker særlig på saker som privatisering og flere kommunale boliger.

– Vi er uenig med Miljøpartiet De Grønne om en del saker, først og fremst arbeidslivsspørsmål. Men det er utrolig viktig at vi ikke stjeler miljøstemmer fra hverandre. Vi må sikre en god miljøprofil på samarbeidet, og det betyr at en beslutning om bybane må komme i fireårsperioden, sier Ottar Michelsen.