Før helgen fikk grønnsakprodusenter på Frosta og Innherred beskjed om at Coop ikke vil videreføre leveringsavtalen produsentene har hatt med Ica Norge. På landsbasis mister hver fjerde frukt- og grønnsakbonde avtalen som for de fleste har hatt siden 90-tallet da Ica etablerte seg i Norge.

Fikk du med deg saken om Frosta-bonden Ole Martin Riseth som mistet levebrødet da Coop sa opp kontrakten?

Direkte konsekvens for pakkeriet

Tirsdag forteller kommunikasjonsdirektør i Coop Norge til Adresseavisen at det i Midt-Norge er sakk om ti produsenter som ikke får fornyet avtale som en konsekvens av at Coop har kjøpt Ica Norge, men ikke fått overta alle butikkene.

At grønnsaksprodusenter mister leveringsavtalene de har hatt med Ica, gir direkte konsekvenser også for pakkerier.

Les også: Når blir Ica til Coop, men det vil ta tid.

- I samme båt

Produsentpakkeriet Trøndelag AS har tatt imot og klargjort all grønnsakproduksjon i Frosta kommune som leveres til Ica-eide butikker. Ifølge daglig leder Thor-Eirik Albrektsen har de levert til samtlige Ica-butikker i Nord-Norge. Anlegget fra 2007 er ifølge selskapet et av Europas mest moderne anlegg. Nå blir det kutt også her.

- Vi har hatt avtale med 6–7 av dem som nå har mistet kontrakten. Vi er i samme båt som produsentene. Vår økonomi er direkte knyttet til volum dyrket i Trøndelag. Vi fryktet dette ville komme, så vi har startet en prosess med tillitsvalgte allerede siden i sommer da produsentene fikk beskjed om at leveransene måtte kuttes 60 prosent, sier Albrektsen.

Han har rundt 20 årsverk ved pakkeriet på Frosta. Årsverkene er fordelt på 15 fast ansatte og resten deltidsansatte.

- Nå må vi nedbemanne med to årsverk. I tillegg må vi kutte i bruken av deltid, sier Albrektsen.

- God logistikk fra Trøndelag

Han har problemer med å forstå hvorfor Coop mener det er lurt å kutte ut flere av produsentene i Trøndelag. Produsenter i Midt-Norge har stått for det aller meste av leveransen til Icas butikker i Nord-Norge.

- Coop selv har signalisert at forsyninger til Nord-Norge fra nå vil gå både fra Midt-Norge, Vestlandet og Østlandet. Jeg kan ikke skjønne at dette er en god løsning for Coop. Produksjonen i Trøndelag til Icas-butikker, har vært bygd opp rundt at vi har forsynt Nord-Norge. Vi har et godt produksjonsmiljø, stor bredde på produktene og gode terminalløsninger. Så Coop kan fylle opp biler som sendes nordover sånn at logistikken blir rasjonell. Det hadde kortet ned bestillingstid og leveringstid. Jeg håper jo Coop skal revurdere dette, sier pakkeri-sjefen.

Usikker på ny ordning

Coop har verken overfor produsentene eller i media klart å være tydelige på hvor leveransene til Midt- og Nord-Norge nå skal komme. Blant bøndene Adresseavisen har snakket med, råder det en oppfatning av at grønnsaker nå skal kjøres i bil fra Coops nye sentrallager ved Gardermoen i Akershus.

- Det virker som det er noen logistikk- og innkjøpssjefer sentralt på Østlandet som har bestemt at Coops lager i Tromsø skal forsynes fra Østlandet. Resultatet blir svekket produksjon i Trøndelag, sier grønnsakprodusent Olav Galtvik på Frosta som 29. oktober fikk vite at han ikke får videreført leveringsavtalen med Ica inn i Coop.

Coop tilbakeviser at grønnsakene skal kjøres fra Østlandet til Nord-Norge. Men akkurat hvor mye av Coops grønnsaker som skal produseres i Trøndelag, eller hvordan nettverk av levering skal se ut fremover, klarer ikke landets nest største dagligvareaktør helt å redegjøre for overfor Adresseavisen.

Les også: Coop kan gå med 1,7 milliarder underskudd i år.

Kutter og øker

- Hoveddelen av leveransen til Icas butikker i Nord-Norge har kommet fra Trøndelag. Det er riktig. Men Coop kan ikke opprettholde denne produksjonen når vi har mistet totalt 61 av de tidligere Ica-eide butikkene i Midt- og Nord-Norge: 44 måtte vi selge videre på krav fra Konkurransetilsynet, i tillegg ble 17 Ica-butikker lagt ned. Når vi har mistet så mange butikker, må produksjonen ned, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop Norge SA.

- Vil leveransen til Midt-Norge og Nord-Norge nå komme fra Østlandet, eller andre deler av landet?

- Nei, de vil komme fra lagrene våre i Trondheim og i Tromsø. Coop har tidligere hatt mest leveranse fra Østlandet. Det flyttes nå gradvis mer over til Trøndelag, sier Friis.

- Sier du nå at volumet som skal produseres i Trøndelag skal økes?

- Det vil øke hos enkelte produsenter, men totalvolumet vil nok ikke øke, ettersom vi har færre butikker enn hva Coop og Ica hadde hver for seg før oppkjøpet. Endringer i produksjon må også avspeile endret etterspørsel. Blant annet selger vi veldig mye mindre isbergsalat og kålrot nå enn før, sier Friis.

Adresseavisen har foreløpig ikke fått svar på spørsmålet til Coop om en oversikt eller i det hele tatt mer info om endringer i volum for produsenter i Trøndelag, eller om andre produsenter rundt om i landet får utvidede leveringsavtaler. I tillegg er ennå ikke leverandørene for potet ferdig gjennomgått av Coop. Også her er det ventet endringer som vil berøre gårdsbruk i Midt-Norge.

Les også: Store kornavlinger tross vanskelig vær