– Trondheim har blitt en filialby. Vi ønsker fortsatt å ha hovedkontor her, sier administrerende direktør Tore Lindbak i kontorutstyrs- leverandøren Lindbak Gruppen.

Tirsdag morgen sist uke underskrev datterselskapet Lindbak AS kontrakten på å overta kontormaskinsalget til Pitney Bowes her i landet. Med det kjøper Lindbak 40 flere ansatte og en omsetning på 90 millioner kroner i fjor.

– Vi går fra å være en stor kontormøbelvirksomhet med en relativt liten kontormaskinvirksomhet. Vi mer enn dobler på kontormaskiner, får 15 prosent markedsandel og blir fjerde største aktør i landet, sier Lindbak.

I Bergen og Oslo har Lindbak virksomhet fra før, men får nå også kontorer i Bodø, rundt Mjøsa og på Tynset. De ansatte i det amerikanske selskapet beholder jobbene etter overtakelsen.

Oppkjøp

Familiebedriften ble startet av Tore Lindbaks far, Agnar Lindbak i 1958. I dag eier Tore Lindbak og broren Morten Lindbak halvparten hver av kontorutstyrsgruppen, med 275 ansatte og en omsetning på 553 millioner i fjor. Morten Lindbak er styreleder i Lindbak Gruppen, som har hovedkontor i Fossegrenda. Mens mange mindre familieeide kontorutstyrsbedrifter forsvinner, vokser Lindbak Gruppen nettopp ved oppkjøp, men også ved organisk vekst.

– Vi har kjøpt selskaper de siste åtte årene, og er nå nummer fire i Norge på kontorutstyr og markedsledene i Midt-Norge og Nord-Norge. Vi har organisk vekst i Trøndelag, mens vi vokser ved oppkjøp utenfor landsdelen, sier Lindbak.

Salg av kontormøbler og kontormaskiner som kopimaskiner, skannere, skrivere, videokonferanseutstyr og utstyr til auditorier utgjør den største delen av Lindbak Gruppen, med en omsetning på 365 millioner kroner i fjor. Denne virksomheten er samlet i divisjonen Lindbak Office Solutions, som har over 100 ansatte på ti kontorer rundt om i Norge.

Kopierer fortsatt

Til tross for mange spådommer om at det papirløse samfunn er på vei, selges fortsatt kopimaskiner.

– Vi har ingen vekst på kopimaskiner, men heller ingen nedgang. Papirforbruket i Europa er det ingen nedgang i, sier viseadministrerende direktør Jan Petter Lindbak i Lindbak Office Solutions, som er førstemann inn i bedriften fra tredjegenerasjonen og Tores sønn.

–Kopimarkedet gir oss stabilitet, med serviceavtaler som varer i flere år og gir lange penger. Det er derfor viktig å være i dette markedet for oss. Kjøpet av Pitney Bowes virksomhet, gjør at vi styrker oss på maskinsiden, sier Tore Lindbak.

De to avviser ikke kjøp av flere mindre virksomheter.

– Vi ser ikke bort fra det. Man må over en viss kritisk masse for å få lønnsomhet, sier Jan Petter Lindbak.

Selger butikkstyring

Foruten salg av kontormøbler- og maskiner, selger Lindbak Gruppen driftssystemer til detaljhandelskjeder og -butikker. Lindbak Retail System hadde størst vekst i omsetningen i fjor. Den største leveransen var butikkdata til Vinmonopolets 289 butikker.

Coop er den største kunden.

– Siden 1960-tallet har vi levert systemer for lønn, fakturaer og så videre til Coops butikker fra Lindesnes til Svalbard. Siden 1980-tallet har vi også levert butikkdata, sier Tore Lindbak.

Sportskjedene XXL, Sport 1 og Gresvig, og Nille er også store kunder.

– Butikkdata er mer enn kasse, det er elektroniske hylleetiketter, kundeklubber og lojalitetsprogrammer og mobile løsninger, sier Tore Lindbak.

Butikkdatadivisjonen har også virksomhet i Sverige. Av omsetningen av butikkdata på 163 millioner kroner, sto kontoret i Göteborg med 25 ansatte for 27 millioner. Ifølge Tore Lindbak er de nummer to i butikkdatamarkedet her i landet, etter Visma, mens de i Sverige er fjerde størst.

Lindbak Gruppen driver også kontorutstyrsbutikken Staples på Tiller.