Det er blitt utbredt at menn tar en PSA-test hos fastlegen. Testen påviser et antigen i blodet som utskilles fra prostata. Forhøyede verdier av PSA kan tyde på kreft. Men tre av fire menn risikerer å bli unødig bekymret, heter det i siste utgave av Tidsskrift for Den norske legeforening.

Mest lavrisiko

Det er en fare for at overdiagnostisering fører til unødig behandling og nedsatt livskvalitet, mener forskerne. En svensk studie viser at av 1000 svenske menn som ble diagnostisert med prostatakreft, oppfylte hele 78 prosent kriteriene for lavrisiko prostatakreft.

– Fastlegene ser ut til å ha vansker med å la være å etterkomme pasientenes ønsker om testing, og finner det vanskelig ikke å henvise videre ved forhøyede verdier, sier dr.med. Hans Johan Breidablik og medarbeidere.

PSA-screening anbefales ikke

Professor Einar Angelsen skriver på lederplass at mange menn vet at testen kan avsløre prostatakreft i et tidlig stadium.

– Langt færre er trolig klar over at økt testing fører til at flere får en kreftdiagnose – og plagsom behandling – uten at det innebærer lavere dødelighet, sier Angelsen.

PSA-screening hos friske menn anbefales hverken av norske helsemyndigheter eller det internasjonale fagmiljøet, ifølge Angelsen.

Overvåkning som alternativ

Han anbefaler at pasienter som scorer lavt på PSA-testen, og som dermed har lav risiko for at sykdommen forverrer seg, bør informeres om muligheten for «aktiv overvåking» som et alternativ til et stort kiurgisk inngrep eller stråleterapi. Aktiv overvåking innebærer regelmessige PSA-målinger og gjentatte prostatabiopsier.